Trafik sigortası büyümeyi engelliyor

Güncelleme Tarihi:

Trafik sigortası büyümeyi engelliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2022 07:00

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortasında yaşanan sorunların şirketlerin kârlılığını ve performansını etkilediğini belirterek, “Birinci önceliğimiz bu sorunu çözmek. Trafik, büyümenin önündeki en büyük engel. Sorunu çözmeden kârlılıktan, büyümeden bahsedemeyiz. Yapısal ve kalıcı çözüm için çalışıyoruz, yol haritamızı ekim ayında kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Haberin Devamı

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortasında yaşanan sorunların sigorta sektörünün büyümesi ve kârlılığının önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Eroğlu, SEDDK olarak trafik sigortasındaki yapısal sorunların çözümüne odaklandıklarını ve bu kapsamda hazırlayacakları yol haritasını ekim ayında açıklayacaklarını vurguladı.

SEDDK’nın yeni yönetimi Mehmet Akif Eroğlu, İkinci Başkan Davut Menteş, Kurul Üyeleri Fatih Küçükcan, Mahmut Güngör, Doç. Dr. Yusuf Dinç ve Başkan Yardımcıları ve Daire Başkanlarıyla birlikte bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Mehmet Akif Eroğlu, Kurum olarak en önemli ajandalarının sigorta emeklilik sektörünü büyütmek olduğunu belirterek, “Büyütmeyi konuştuğumuzda bu bir uzun maraton. Bu maratonda da sırtımızdaki yükleri hafifletmemiz lazım. Sırtımızda yükler ve kronik sorunlar varsa onları çözmeden performansa ulaşamayız. Trafik sigortası ise maraton koşusunda sırtımızdaki heybe olarak duruyor. Buradaki sorunları çözerek, taşınabilir hale getirmemiz lazım” dedi.

Haberin Devamı

KÂRLILIĞI ETKİLİYOR

Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortasının kârlı bir branş olmadığını, burada yaşanan sorunların sektörün hem karlılığını hem de şirketlerin performansını olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Trafik sorununu çözmek birinci önceliğimiz. Trafik, büyümenin önündeki en büyük engel. Geçen sene sigorta sektörünün konsolide kârı 7 milyar lira iken, bu senenin ikinci çeyreğinde kârlılık 267 milyon liraya düşmüş. Bunun ağırlıklı nedeni trafik sigortasındaki teknik zarar. Trafikte, 2022’nin ikinci çeyrekteki zarar 5-6 milyar lira civarında. Trafikteki zarar konsolide bilanço karını götürüyor. Trafikteki sorunu çözmeden ne kârlılıktan ne de büyümeden bahsedemeyiz” dedi.

KİŞİ TEMELLİ POLİÇE

Eroğlu, trafik sigortasında kalıcı çözümler geliştirerek sürdürülebilir bir branş olmasını istediklerini belirterek, “Hazırladığımız yol haritamızı ekim ayında kamuoyu ile paylaşacağız. Ana başlıkları paylaşmam gerekirse; Sigorta Tahkim Komisyonu’nda operasyonel değişiklikler yapacağız. Kişi temelli poliçe üzerinde çalışıyoruz. Eğer yapısal sorunları çözersek trafik sigortasında serbest tarifeye de geçeriz” dedi.

 

Haberin Devamı

ZORUNLU AFET SİGORTASI İÇİN ÇALIŞILIYOR

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, 2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programa (OVP) da değinerek, son yıllarda devletin, sigorta ve Bireysel Emeklilik Sisteminin (BES) önemini vurguladığını ve tüm ekonomik programlarda yer verdiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“OVP içinde finansal istikrara önemli bir alan ayrıldı. Bu konuda da BES ve otomatik katılım sisteminin yanında sigortacılığın tabana yayılması için ürün çeşitliğinin artırılması ve Zorunlu Afet Sigortası’nın hayat bulması adına Planda önemli ifadeler yer alıyor. Bu kapsamda ülkemizde sigortalılık oranının ve katılımcı sayısının yeterli düzeye ulaşması, sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün derinleşmesi ve tabana yayılması amacıyla bireysel sigorta ve özel emeklilik branşlarında ürün çeşitliliğinin artmasını destekleyen uygulamaları geliştirmek için şirketlerimizle çalışıyoruz. OVP içinde yer alan ve artık hayatımızın önemli bir gerçeği haline gelen doğal afetlerden kaynaklanabilecek mağduriyetlere karşı vatandaşları korumak ve kamu yükünü hafifletmek için bütüncül bir afet sigortası ürünü olarak tasarlanan Zorunlu Afet Sigortasının konut sahiplerine sunulması yönünde DASK bünyesinde çalışmalar da sürüyor.”

BAKMADAN GEÇME!