Güncelleme Tarihi:
TPAO Genel Müdürü Uysal, Karadeniz’deki petrol arama çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirtirken, yüzde 100 TPAO’nun hissesi olan Sürmene-1 kuyusunda 4 bin 800 metreye gelindiğinde yeraltından alınan numunelerin içerisinde çok güzel petrol emareleri bulunduğunu söyledi. Bu emareler analiz ettirildiğinde Hazar Denizi’nde, Azeri, Çıralı ve Güneşli’deki petrole çok benzeyen, gravitesi yüksek, kalitesi gayet güzel bir petrol olduğunun görüldüğünü kaydeden Uysal, şöyle konuştu:
Müjde vermek isteriz
“Ama basınçlar nedeniyle sondaja devam edemedik. Bin metre daha sondaj yapabilme imkanımız var. Şimdi basınç problemlerini önlemek için yeni aletler, düzenekler ısmarlandı. Temmuz ayı içerisinde o düzenekler gelecek. Bu arada Deepwater Champion isimli petrol arama platformu da o zamana kadar Kastamonu’daki sondajını tamamlamış olur. Eğer gemiyle ilgili anlaşma sağlayabilirsek Exxon Mobil ile Sürmene’ye gelip geri kalan kısmını tamamlayacağız. Bin metreyi delip Türkiye’ye müjdeli haberler vermek isteriz. O bakımdan biz heyecanlıyız.”
TPAO’nun yurtiçinde ve yurtdışında 250’şer milyon varil olmak üzere 500 milyon varil ispatlanmış petrol rezervi bulunduğunu belirten Uysal, bunun da Türkiye’nin 1.5 yıllık ihtiyacına karşılık geldiğini ifade etti. Uysal, Türkiye’nin ihtiyacı olan petrolün karalarda bugüne kadar bulunamadığını, ancak Karadeniz ve Akdeniz’de ciddi ümitleri bulunduğunu dile getirdi.
Irak’ta ruhsat kapmak istiyoruz
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Irak’ın bu yılın Kasım ayından itibaren arama ruhsatlarını ihaleye çıkaracağını, var güçleriyle bu ihaleler için çalıştıklarını belirterek, Irak’ta arama ruhsatlarından bir veya birkaç projeyi kapmak istediklerini bildirdi. Irak’taki arama ruhsatları ihaleleri için TPAO ile ortak olmak isteyecek en az 20-25 şirketin bulunduğunu belirten Uysal, Irak’ın jeolojisini en iyi bilen şirketlerden birinin TPAO olduğunu söyledi.
Doğalgaz ihtiyacı için doğuda şeyl gazı aranacak
GÜNEYDOĞU Anadolu’da bölgesinde şeyl gaz konusunda operasyonlar yapılacağını açıklayan Mehmet Uysal, “ABD, 200 yıllık doğalgaz ihtiyacını bu şeyl gazı üretimiyle karşılamış durumda. Eğer Japonya’daki deprem olmasaydı, ABD’deki şeyl gaz potansiyeli de bulunmasaydı, petrol fiyatları bugün 150 doları aşardı” diye konuştu.