TPAO ile Chevron anlaşamadı

Güncelleme Tarihi:

TPAO ile Chevron anlaşamadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2009 11:22

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Karadeniz'in derin deniz alanlarında petrol ve doğal gaz aramalarında bulunmak isteyen ABD'li Chevron şirketiyle görüşmeleri anlaşma sağlanamaması nedeniyle kesildi.

Haberin Devamı

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Karadeniz'de petrol aramak isteyen Chevron'la görüşmelerde bulunan TPAO, genel prensipler üzerinde anlaşmaya varmasına rağmen, paylaşım yüzdeleri ve mükellefiyetler konusunda anlaşma sağlanamaması nedeniyle görüşmeleri durdurdu.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz'de petrol arama çalışmaları kapsamında daha önce Brezilyalı Petrobras şirketiyle anlaşma yapan TPAO'unun ABD'li Exxon Mobil ile petrol arama konusunda ortak işletme anlaşması imzaladığını hatırlattı.

Aynı doğrultuda TPAO'nun bir süredir Chevron şirketiyle de görüştüğünü belirten Uysal, bu görüşmelerde ise ortak bir noktaya gelinemediğini ve görüşmeleri sona erdirdiklerini söyledi.

Bu aşamada şirketlere TPAO'dan bir davetin gitmeyeceğini ifade eden Uysal, “ancak o şirketlerden bize yeniden görüşmek için talep gelirse, o talepleri de arkadaşlarımız değerlendirir ve eğer yeteri kadar cazip bir talep olursa tabii ki ortaklıklara her zaman açığız ve devam ederiz” dedi.

Haberin Devamı

Chevron'la iş programında yüzdeler dahil olmak üzere bir kaç madde üzerinde anlaşamadıklarını anlatan Uysal, şunları kaydetti:

“İş programında anlaşamadık, TPAO'nun bazı talepleri vardı o talepler ve yüzdeler üzerinde anlaşamadık. Genel olarak bir anlaşmanın olması gereken temel prensipler üzerinde pek çoğunda anlaşmaya ulaştığımız halde 3-4 tane maddemiz kalmıştı, onlar üzerinde anlaşma sağlanamadı.

Chevron bu konuları yeniden değerlendiriyor, herhalde bize yeni teklifle gelecektir o zaman tekrar biz de düşünürüz. Önümüzdeki günlerde Chevron'un bizi tekrar ziyaret edeceğini öğrendik. Yeni bir başlangıç yapacağız.”

“İŞBİRLİĞİ KURALLARINA UYGUN HER TEKLİFE AÇIĞIZ”

TPAO Genel Müdür Yardımcısı Yurdal Öztaş da kara sahalarında kıyasla derin denizlerde petrol arama faaliyetlerinin maliyetli olması nedeniyle TPAO'nun hem maliyet paylaşımı hem de risk paylaşımıyla teknoloji transferi sağlamak amacıyla ortaklı aramaları tercih ettiğini belirtti.

Bu kapsamda Exxon Mobil ile görüşme ve anlaşmanın ardından Chevron ile de görüşmelerde bulunduklarını hatırlatan Öztaş, hatta Chevron'un görüşmelerin son dönemde de hız kazandığını ancak paylaşım yüzdeleriyle mükellefiyetler gibi bazı konularda uzlaşma sağlanamadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Kendilerinin arama işbirliklerinde “adilane paylaşım” duruşunda olduklarını vurgulayan Öztaş, Karadeniz'de mevcut yapılan anlaşmalarla başka hiç bir şirkete ihtiyaç olmadan bir risk paylaşımının sağlandığını, Chevron ile bir anlaşmaya varılmamasının kendi stratejilerini etkilemeyeceğini kaydetti.

Öztaş, “TPAO'nun kapıları her zaman herkese açık ve eşit mesafedir. Arama işbirliğinin kurallarına uygun yapılan her teklifi dikkate alırız ve risk paylaşımından asla kaçmayız. Zaten petrol fiyatlarının tekrar çıkmasıyla çekinceleri olan bazı firmalar yatırımlara yönelecektir” diye konuştu.

Petrol – Kimya sektörü iş fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?sector=12200

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!