Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, petrol fiyatlarının bir yıl içerisinde biraz daha toparlanmasını beklediklerini ve 2017 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenecek Dünya Petrol Kongresi’ne kadar fiyatların toparlanması ve 60 dolarları görmesi halinde TP’nin halka arzının gerçekleştirilebileceğini açıkladı.
Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek amacıyla Mart 2013’den bu yana yürütülen GREAT kampanyası kapsamında dün İstanbul’da Petrol ve Doğalgaz Zirvesi gerçekleştirildi. Zirvede konuşan Şişman, Türkiye Petrolleri’nin halka arzının uzun süredir konuşulan ve dillendirilen bir konu olduğunu dile getirerek, “Önemli olan TP’nin kendi üzerine düşeni yapması. Halka arz için fiyatların 60 doları görmesi lazım. Bir yıl sonra fiyatlar 60 dolarlara gelir diye hesap ediyoruz. İşte o zaman TP’nin büyük halka arzı yapılabilir. Biz bunu düşünüyoruz. Fakat bu bizim kararımız olmayacak. Biz hükümete hazırız diyeceğiz ve karar verilecek. 2017 Dünya Petrol Kongresi’ne kadar kendi üzerimize düşeni bitirmiş olacağız” dedi.
1 YILDIR SIKINTILI
Şişman, enerji dünyasında çok zorlu zamanlardan geçildiğini ama çok fazla fırsatın bulunduğunu ifade ederek, bu fırsatların sadece TP değil tüm uluslararası şirketler için geçerli olduğunu vurguladı. TP’nin faaliyet gösterdiği ülkeleri anlatırken, Irak’ta yaşanan güvenlik sıkıntılarına da değindi. TP’nin operatör olduğu Irak’ın güneyindeki Mansurya doğalgaz sahasının bir yıl kadar önce IŞİD’in kontrolüne geçen bölgede kaldığını ve oraya henüz girilemediğini söyleyen Şişman, “Irak’ta güneyde merkezi hükümetle dev projemiz var. Orada ciddi sıkıntılar var. Operatör olduğumuz saha, henüz güvenlik açısından operasyonlara devam edebilecek durumda değil. Güvenlik sıkıntısı var” şeklinde konuştu. Konuyla ilgili bilgi veren TP yetkilileri ise Mansurya projesinde TP’nin yüzde 37.5 hissesinin yanısıra; yüzde 22.5 Kuwait Energy, yüzde 15 Güney Koreli KOGAS ve yüzde 25 Iraklı Oil Exploration Company’nin (OEC) hisseleri olduğunu anımsattı. Sahanın henüz üretim aşamasına geçmediğini kaydeden yetkililer, “Bir yıl önce kadar IŞİD’in kontrolüne geçti. Harita üzerinde IŞİD’den şu an temizlenmiş gözükse de, güvenlik sıkıntıları devam ediyor. Orada herhangi bir personelimiz yok. Bölgenin tekrar istikrara kavuşmasını ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE HER ZAMANKİNDEN ÖNEMLİ
İNGİLTERE Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı Uluslararası Enerji, Avrupa ve Enerji Direnci Direktörü Edmund Hosker ise şunları kaydetti: “İngiltere, petrol ve doğalgaz üretimindeki tecrübesini yeni pazarlarda, yeni enerji ortaklıkları ile değerlendirmek istiyor. Türkiye ve içinde bulunduğu bölgenin enerji kaynakları, enerji güvenliği konusunda günümüz konjonktüründe her zamankinden büyük bir önem taşıyor. AB enerji güvenliğini sağlayabilmek için kaynak çeşitlendirmesi çok önemli. Aynı zamanda farklı ülkelerdeki enerji piyasalarını birbirine bağlamak da enerji güvenliğini artırır. Kuvvetli bağı olan ülkeler, enerji sektöründe oluşabilecek krizlere karşı da daha güçlü olur.”