Güncelleme Tarihi:
LÜKS department store Harvey Nichols’ı Türkiye’ye getirerek tüm dünyada dikkat çeken Unitim, Harvey Nichols’ı Demsa’ya, devrettikten sonra kárlı faaliyetlerine odaklanmaya başladı. Tommy Hilfiger da 10 yıllık kontratın dolmasıyla geçen ay Türkiye operasyonlarını Unitim’den satın aldı. Krizden önce her şeyin toz pembe olduğunu anlatan Unitim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burç Cemiloğlu, "Yeni alışveriş merkezleri açılıyordu. Sektör büyüyordu. Kimse kriz çıkacağını tahmin etmiyordu. Biz de kriz çıkınca kárlı işlerimize odaklandık" dedi.
Tek tek inceliyor
Her mağazanın kár-zarar tablolarını çıkardıklarını ve tek tek incelediklerini belirten Cemiloğlu, şöyle konuştu: "Kriz uzun sürecek. 2009 yılında da devam edecek. 2010’da düzelme bekliyoruz. 165 mağazamız vardı. Yaptığımız incelemenin ardından yüzde 9’unu kapattık. Yani 13 mağaza. Yeni kapatacaklarımız da olabilir. Bu arada 9 yeni mağaza açtık. Bazı mağazalarda markayı değiştirdik. Kriz çıkınca planladığımız bazı noktalardan vazgeçtik."
Kár yoksa kapatırız
Bir operasyonun kár etmediği taktirde devam etmesinin anlamı olmayacağı dile getiren Cemiloğlu, "Kár etmiyorsa kapatırız. Markalarımızı da değerlendiriyoruz. Böyle bir niyet yok ama bir işadamı gelen talebe göre her zaman konuyu değerlendirir. Kiraların çok yüksek olduğu noktaları kapattık" dedi. 2006-2007 yıllarında çok ciddi bir yapılanmaya gittiklerini, bir yandan yeni markalar getirirken bir yandan da Rusya, Ukrayna, Azerbaycan gibi civar ülkelerde faaliyetlerini artırdıklarını anlatan Cemiloğlu, kriz çıkınca herkes gibi operasyonları yeniden gözden geçirmeye başladıklarını söyledi.
Ciro hedefi
2008 yılını 290 milyon TL ciro ile kapatan Unitim, 2009 yılı için koyduğu 360 milyon TL’lik ciro hedefini Harvey Nichols’ın ve Tommy Hilfiger’ın devrinin ardından 260 milyon TL’ye çekti. Unitim Holding Finans ve Perakende Grubu’ndan sorumlu İcra Kurulu Üyesi Cem Eriç, 2009’un ilk 4 ayında Türkiye’de ciro kayıpları olmadığını belirterek, "Aynı metrekarelerde satışlar düştü ama yeni eklenen metrekareler düşüşü engelledi. Romanya’da yüzde 65’lik artış, Rusya’da yüzde 20’lik gerileme yaşıyoruz. Rusya’da rubleden bakınca gerileme yok ama devalüasyon yaşandığından kayıp var gibi görünüyor. Diğer ülkelerde küçük bir artış var" diye konuştu. Burç Cemiloğlu ise, ilk 4 ayda perakendede toplamda yüzde 4’lük bir düşüş olduğunu ancak üretim tarafında yüzde 11’lik artış yaşadıklarını söyledi. Adidas, Nike, Tommy Hilfiger gibi markalara yaptıkları üretimde yıl sonunda yüzde 15’lik artış beklediklerini vurgulayan Cemiloğlu, üretim tarafında 1.400 çalışan bulunduğunu kaydetti.
Teklifler geliyor ama Hakkasan’ı satmıyoruz
HARVEY Nichols’ın Demsa’ya devri ve Tommy Hilfiger operasyonunun markanın kendisine devredilmesiyle artan ’Hakkasan da satılıyor’ iddialarını Burç Cemiloğlu yalanladı. Cemiloğlu, "Hakkasan’ı satmaya niyetimiz yok. Teklifler geliyor ama biz restoranımızdan memnunuz. İstanbul için nadir bir proje" dedi.
2010’da yeni markalar getirebiliriz
2009’u ’verimlilik, kárlılık ve operasyon yılı’ olarak nitelendiren Burç Cemiloğlu, "Herkes önünü görmeye çalışıyor. Finansman olanaklarının iyileşmesi lazım. Bu yıl niyetimiz yok ama 2010’da yeni markalar getirebiliriz" dedi.
117 mağazası var
Toplam 117 mağazası bulunuyor.
75’i yurtiçinde, 42’si ise yurtdışında.
Yurtiçindeki mağazaların 55 tanesi Unitim’e kalanı iş ortaklarına ait.
Yurtdışında ise 24 mağaza Unitim’e, 18 mağaza iş ortaklarına ait.
Kriz, Körfez satışını son anda engelledi
UNİTİM’in yüzde 45’ini Körfez’den çıkan taliplere satma niyetleri üzerine Burç Cemiloğlu şöyle konuştu: "Köfrez’den bize çok müracaat geldi. Unitim’in yüzde 45’ini satmak üzere sözleşme yapmıştık ama olmadı. Kriz nedeniyle satış son anda durdu."
Harvey Nichols’ı krizde devretmek başarıdır
HARVEY Nichols’ı, Demet Sabancı’nın sahibi olduğu Demsa’ya devretmeleri konusunda Burç Cemiloğlu şu değerlendirmeyi yaptı: "Demet Hanım ile konuşuyorduk. Öyle birden bire ortaya çıktı. Çok başarılı olacaklarını düşünüyorum. Bu devir, Türkiye’de bu dönemde gerçekleşen tek işlem. Harvey Nichols çok önemli bir marka. Onu ülkeye getirebilmek büyük başarı. Bu dönemde onu devredebilmek de bir başarıdır."
Polo Ralph Lauren en büyük rüyamdır
"BİZDEN yeni şeyler bekleyin" mesajı veren Bunç Cemiloğlu, bundan sonra Polo Ralph Lauren, Sephora ve Bebe’yi büyüteceklerini söyledi. Cemiloğlu, Polo Ralph Lauren’nin perakendeye girme nedeni olduğunu hatırlatarak, "Polo benim rüyamdır. Onunla ilgili çok büyük projelerimiz var. Polo çok iyi gidiyor. Yer bulabilirsek Polo Ralph Lauren çocuk mağazası açmak istiyoruz" dedi.