Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en büyük otomotiv üreticisi Toyota'nın ABD'deki sözcüsü Mike Goss, şirketin, parça sıkıntısı nedeniyle Kuzey Amerika'daki fabrikalarında üretime geçici olarak ara vermeye zorlanacak olmasının kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Goss, bu ay sonunda muhtemelen üretime geçici olarak ara verileceğini, bu durumun 25 bin işçiyi etkileyeceğini, ancak işten çıkarma beklenmediğini söyledi.
Üretime ne kadar zaman ara verileceği ya da Toyota'nın 13 fabrikasının tamamının etkilenip etkilenmeyeceğinin bilinmediğini, herşeyin Japonya'da parça üretiminin ne zaman başlayabileceğine bağlı olduğunu ifade eden Goss, şimdiye kadar Kuzey Amerika'daki fabrikaların kendi stoklarındaki ya da deprem ve tsunamiden önce Japonya'dan getirilen parçaları kullandığını belirtti.
Ancak üretimde kullanılan parçaların azalmaya başladığını söyleyen Goss, “Bu ay boru hattında boşluğun görünmeye başladığı bir noktaya doğru gidiyoruz. Bu yüzden bir süreliğine üretime ara vereceğiz. Toyota, Kuzey Amerika'da ürettiği araçlar için parçaların sadece yüzde 15'ini Japonya'dan karşılıyor. Ancak araçları üretebilmeniz için halen bu parçaların tamamına sahip olmalısınız” dedi.
Üretime ara verme kararının Kuzey Amerika'da üretilen bütün Toyota ve Lexus modellerini etkileyeceğini bildiren Goss, Kuzey Amerika'da üretimde aksamayı minimum seviyede tutmaya çalıştıklarını ifade etti.
Bu arada Honda da yedek parça sıkıntısı nedeniyle Filipinler'deki fabrikasında üretimini yarı yarıya azaltacağını açıkladı. Filipinler'in başkenti Manila'nın güneyindeki Honda fabrikasında yılda 15 bin araç üretiliyor. 1992 yılında açılan fabrikada 700 kişi çalışıyor.
Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunaminin ülkenin kuzeydoğusundaki otomotiv parçaları üreten fabrikalara zarar vermesi Japonya'nın araç üretiminin büyük bölümünü etkiledi.
Japonya'da parça üretimindeki sıkıntı ülke dışındaki üreticileri de olumsuz etkiliyor.
Otomotiv üreticileri Ford ve Nissan, geçen hafta Kuzey Amerika'daki bazı fabrikaların bu ayın bir bölümünde üretim yapmayacağını açıklamıştı. Chrysler'ın Üst Yöneticisi (CEO) Sergio Marchionne de şirketin bazı aksaklıklarla karşılaşacağını söylemişti.