Güncelleme Tarihi:
En düşük emekli aylıklarının 7 bin 500 TL’ye çıkarılmasının yıllık maliyeti 120.8 milyar TL olarak hesaplanırken, emekli bayram ikramiyelerinin bin 100 TL’den 2 bin TL’ye çıkarılması da 24.9 milyar TL’lik bir ek maliyete neden olacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen, birçok alanda düzenleme içeren torba teklif görüşmelerine başlandı. AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş teklif hakkında bilgi verirken, komisyon üyelerine de bir etki analizi raporu dağıtıldı. Rapora göre gazilere verilen şeref aylığı ile vatani hizmet tertibinden aylık alanların aylıkları net asgari ücrete yükseltiliyor. Böylelikle halihazırda 2 bin 961 TL olan şeref aylığı 8 bin 847 TL’ye çıkarılıyor.
Teklifle 2013’ten önce İşsizlik Sİgortası Fonu’ndan ödenmiş olan fazla veya yersiz işsizlik ödeneği tutarlarının tahsilatından vazgeçiliyor. Bu da 36 milyon TL’lik bir rakama denk düşüyor. Yılda iki kez ödenen emekli bayram ikramiyelerinin bin 100 TL’den 2 bin TL’ye çıkarılmasıyla ise 24.9 milyar TL’lik yıllık ek maliyet çıkıyor. Ödenen en düşük emekli aylığı tutarının 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkarılmasının yıllık maliyeti 120 milyar TL, bu yılki maliyeti ise 85 milyar TL olarak hesaplanıyor. Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerine paralel olarak kurum tabiplerinin maaşlarında artış yapılmasından da da 286.7 milyon TL’lik maliyet öngörülüyor.
YÜKSEK YARGI ÜYELERİNE ZAM
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen yasa teklifi kapsamında yüksek yargı başkan ve üyelerinin aylıkları da düzenleniyor. Buna göre, yüksek yargı başkan ve üyelerinin maaş ve emekli aylıkları da Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleriyle eşitleniyor. Bu düzenlemenin de 80 milyon TL’lik bir maliyetinin olacağı hesaplanıyor.