Güncelleme Tarihi:
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığı’nı 6 yıldır sürdüren Ahmet Ertürk’ün görev süresinin 29 Ocak’ta dolmasının ardından, yeni başkan olarak Şakir Ercan Gül atandı. 2004’ten bu yana TMSF’de ikinci başkanlık görevini yürüten Gül’ün, 6 yıllık görev süresini doldurmuş olmasına karşın başkanlık koltuğuna oturması dikkati çekti. Kurul’un ‘şanslı’ üyesi olan Gül’ün, üyelik başlangıç tarihinin 2006 kabul edilmesi, ona TMSF’de 2 yıl başkanlık yapma olanağı sağladı.
Ertürk ile aynı dönemden
Atama kararı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Şakir Ercan Gül, 1967 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. 1984 yılında Rize Lisesi’nden, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Memuriyete Halk Bankası Müfettiş Yardımcısı olarak başlayan Gül 1993 yılında Maliye Müfettişi oldu. 2004’te TMSF İkinci Başkanlığı görevine getirildi. Yani ‘6 yıllık görev süresi dolduğu için başkanlığı bırakmak’ durumunda kalan Ahmet Ertürk ile aynı dönemde göreve başladı. Aynı koşullarda işe başlayan iki isimden biri başkanlığa veda ederken, diğeri onun yerini aldı.
4 yıl önce ‘kuradan çıktı’
Atama kararında, Gül’ün ‘üyeliğinin kalan süresi için’ görev yapmak üzere Fon Kurulu Başkanı olarak görevlendirildiği belirtilmesi de, bu kalan sürenin nereden kaynaklandığı sorusunu akıllara getirdi. Aslında üst kurul üyeliklerinde görev süresi 6 yıl. Kurul biri başkan, biri ikinci başkan yardımcısı olmak üzere 7 üyeden oluşuyor. Süresi biten başkan ve üyeler de yeniden atanamıyor. Bu durumda aynı dönemde göreve başladıkları için Ertürk gibi, Gül’ün de TMSF’den ayrılması gerekiyor. Ancak bundan 4 yıl önce yaşanan bir olay, Gül’ün ‘şanslı üye’ olmasının nedeni. Üst kurullarda üyelerin üçte biri iki yılda bir yenileniyor. Bu durumda gidecek iki isim kurayla belirleniyor. 2006’da yapılan kura çekiminde çıkan isimlerden biri de Gül oluyor. Ancak Gül’ün gitmesi gerekirken, yeniden ataması yapılıyor. Böylece Gül’ün yasal olarak 6 yıl olan görev süresinin başlangıç tarihi 2006 kabul ediliyor.
İlk 8 yıllık Fon Üyesi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK) ayrıldıktan sonra TMSF’nin ilk başkanı olan Ertürk, 6 yıllık başkanlık sürecinde 11 üye ile çalıştı. Yani Fon üyeleri arasında bir sirkülasyon söz konusu. Ahmet Ertürk ile birlikte ataması yapılan ve bugüne kadar görev yapan Şakir Ercan Gül’ün yanı sıra bir de Ahmet Ragıp Çelebi vardı. Ancak bu üç isimden ikisi giderken, diğeri TMSF’de 8 yıl görev yapacak ilk kişi olarak tarihe geçti.
Görgeç 4.5 yıl görev yapabildi
AHMET Ertürk ve Ahmet Ragıp Çelebi’nin yanı sıra TMSF’ye veda eden üyelerden biri de Yüksel Görgeç oldu. TMSF’de başkanlık için geçen isimlerden biri de Yüksel Görgeç’ti. Ancak Görgeç, değil başkan olmak, fon kurulundan ayrılmak zorunda kaldı. Oysa Görgeç, TMSF’de ancak 4.5 yıldır görev yapıyordu. Yani yasaya göre görev süresinin dolmasına henüz 1.5 yıl vardı. Görgeç’in diğer üyeler gibi 6 yıl değil de 4.5 yıl sonra yönetimden ayrılmasının gerekçesi ise başka bir üyenin yerine atanması oldu. Hakkındaki
bazı iddialar nedeniyle TMSF’den ayrılmak zorunda kalan Hasan İncekara’nın yerine atanmış olması nedeniyle Görgeç’in görev süresi, İncekara’nın görev süresinin üzerine sayıldı.
Maliyeci geleneği oluştu
TMSF başkanlığının 2012 yılına kadar üstelenen Şakir Ercan Gül’ün yanı sıra ikinci başkanlığa Abdullah Demiröz, boş bulunan üyeliklere de Nevzat Mazı ve Mukim Öztekin atandı. Bu ekibin özelliği hepsinin Mülkiyeli olması. Bir özellik de Öztekin dışında 3’ünün de maliye müfettişliğinden gelmesi. Bu durumda TMSF’de başkanın da yardımcısının da maliye müfettişliğinden gelmesine ilişkin bir gelenek oluştu ğundan söz ediliyor. Bir başka gelenek de yardımcıların başkanlığa hazırlanması. Bu geleneğe göre de Gül, iki yıl sonra ayrıldığında başkanlık koltuğuna yardımcısı Demiröz oturacak.
Erol’la SPK’da 6 yıl tartışması yaşanmıştı
VEDAT Akgiray’dan önce Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı yapan Turan Erol’un durumu, TMSF’deki son değişikliklere örnek oluşturdu. SPK yönetimine 2003’te giren Erol, Haziran 2007’de başkan atanırken süresi 1.5 yıl olarak kabul edilmiş, bu sürenin sonunda da gitmişti. Erol, o dönemde, “Başkanlık süresi ayrıca sayılmalı, görevim 6 yıl sürmeli” demişti. Ancak, bu itiraz dikkate alınmadı.