‘Torba’nın içi memura uzun süreli ücretsiz izinle doldu

Güncelleme Tarihi:

‘Torba’nın içi memura uzun süreli ücretsiz izinle doldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2010 00:00

Borçların yeniden yapılandırılması için hazırlanıp TBMM’ye gönderilen “Torba Yasa Tasarısı”nın içindeki memura uzun süreli ücretsiz izin ayrıntıları dikkati çekti. 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlatlık alan memur 24 aya kadar ücretsiz izin yapabilecek. Görevdeyken saldırıya uğrayan memur, 18 aya kadar ücretsiz izin yapabilecek. Eşi yurtdışında eğitim veya çalışmaya giden memurda ücretsiz izin süresi 8 yıla kadar çıkabilecek.

KAMUOYUNDA ‘borçların yeniden yapılandırılması” olarak bilinen torba yasa, 113 maddesiyle Meclis’e sunuldu. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasından bazı kamu kurumlarının İstanbul’a taşınmalarına, evlat ediniminden özürlü istihdamına kadar birbirinden farklı birçok düzenleme içeren tasarıya göre, ücretsiz izin konusunda memura pekçok olanak tanınanacak. Eşi yurtdışına okumaya giden memur 8 yıl ücretsiz izin alabileceği gibi, saldırıya uğrayan memur da 18 ay izin yapabilecek. Tam adı “Bazı Kamu Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” olan tasarıdaki bazı düzenlemeler şöyle:

Babaya 24 ay izin

Kadın memura toplam 16 haftalık doğum izni verilecek. Çoğul gebelikte buna iki hafta daha eklenecek. Süt izni süresi artırılıyor.

Doğum yapan memura analık izni süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar aylıksız izin verilecek.

Memurlara görevlerinden dolayı saldırıya ve kazaya uğramaları halinde verilen izinlerden sonra sağlık kurulu raporuyla belgelemeleri halinde 18 aya kadar aylıksız izin verilebilecek.

Evlatlık alana 24 ay izin

3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memurlar, 24 aya kadar aylıksız izne ayrılabilecek.

Burslu olarak ya da bütçe imkanlarıyla yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilen veya sürekli görevle atanan memurlar veya yurtdışına kamu kurumlarınca gönderilen öğrencilerin memur eşlerine, 8 yılı geçmemek üzere görev veya öğrenim süresinde aylıksız izin verilecek.

5 hizmet yılını tamamlayan memura, en fazla 2 defada kullanılmak üzere, toplam 1 yıla kadar aylıksız izin kullandırılabilecek.

Yurtdışında görev alacak görevlilere yabancı resmi kurumlarda 10 yıla, uluslararası kuruluşlarda ise 21 yıla kadar ücretsiz izin imkanı sağlanacak.

Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılacak.

1 kuruşluk dahi vergi artışı yok

MALİYE Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’ndaki Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları’nın (GTİP) güncellendiğini ve Bakanlar Kurulu kararları sonucu uygulanmakta olan bazı tutarların da Torba Kanun Tasarı’sına taşındığını belirtirken, bunun “ÖTV’ye zam” olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağını vurguladı. Bunun teknik bir düzenleme olduğunu söyleyen Ağbal, “Üzerine basa basa söylüyorum. Ne alkollü içkilerde, ne başka bir üründe, hiçbir şekilde ÖTV zammı söz konusu değildir. Bu düzenlemeler sonucunda hiçbir kalemde, 1 kuruşluk dahi vergi artışı olmayacaktır” dedi.

Merkez Bankası BDDK ve kamu bankalarının taşınması da tasarıda

Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) merkezleri İstanbul’a taşınacak. Taşınma işlemleri 2 yıl içinde tamamlanacak.
Bu süre Bakanlar Kurulunca uzatılabilecek. Bu işlemler süresince iki kurumun da merkezi Ankara olmaya devam edecek.
BDDK’nın merkezi de İstanbul’a taşınacak.
Vakıfbank, genel kurulu, bankanın merkezinin Ankara dışına taşınmasına karar verebilecek.
Vakıfbank’ın tahvil ihracında Maliye Bakanlığı’nın onayı ve kefaleti kaldırılıyor.
Mevcut düzenlemeye göre, Türkiye Kalkınma Bankasının merkezi “Ankara” iken, tasarıyla bankanın merkezinin belirlenmesi ana sözleşmeye bırakılıyor.

Yapılandırma 31 Temmuz öncesini kapsayacak

Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, il özel idareleri, belediyeler, Sosyal Güvenlik Kurumu, büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri, TEDAŞ,YURTKUR, TRT, KOSGEB, TOBB, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) kapsamındaki kamu alacakları yeniden yapılandırılıyor.
Yeniden yapılandırma 31 Temmuz 2010 tarihinden önceki döneme ait tahakkuk etmiş kamu alacakları ile bunlara ilişkin gecikme faizi ve gecikme cezalarını kapsayacak. Bu kapsamdaki borçlular kanunda belirtilen TÜFE/ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak tutarın ödenmesi koşuluyla bu düzenlemeden yararlanacak.

Küçük alacaklardan vazgeçilecek

31 Aralık 2004 öncesi her bir tür ve dönem 50 TL’lik alacaklardan vazgeçilecek.
31 Temmuz 2010 öncesi verilmiş idari para cezalarından 120 TL’nin altında kalan alacaklar dan vazgeçilecek.
31 Temmuz 2010 öncesi idari para cezalarından 60 TL’lik alacaklar, SGK’nın işyeri bazlı 50 TL’lik alacakları silinecek.
Tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri de tebliğ edilmeyecek, tebliğ edilmiş olanlar tahsil edilmeyecek.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna borçlarını ödeme taahhüdünü yerine getiremeyenler için de yeni bir hak verilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!