Güncelleme Tarihi:
Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen, deneme üretimi serasında, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1 dönümlük serada topraksız tarımla 25 Ekim'de dikimi yapılan çilek fidelerinden ilk hasadın yaklaşık 15 gün sonra başlayacağını bildirdi.
Deneme üretiminden olumlu sonuç alınması halinde, önümüzdeki yıllarda daha geniş alanlarda ekim yapılacağını belirten Özmen, “Seramızda toprak yerine kokobit denilen Hindistan cevizinin liflerinden elde edilmiş hammaddeyi kullanıyoruz. Bilinçli yapıldığı takdirde topraksız tarım, topraklı tarımdan daha elverişli. Çünkü, toprakla temas olmadığından dolayı kaliteli olmasının yanı sıra temiz ürün elde ediliyor” dedi.
Üretimde görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Yaşar Çalmaşur ise, serada “Rubygem”, “Festival” ve “Fortuna” cinsi çilek çeşitlerinin ekiminin yapıldığını, hangi türden olumlu sonuç alınacağını hasat zamanında tespit edeceklerini kaydetti.
Çalmaşur, bir dönüm seranın kurulmasının, sistemin hazırlanmasının, çilek fidelerinin alınıp ekilmesinin toplam 50 bin TL'ye mal olduğuna dikkati çekerek, “İlk yıl masrafı çok gibi gözüküyor ancak, ikinci ve üçüncü yılda sadece fideye para verilecek. Üçüncü yıldan sonra ise ekimi yapılan Hindistan cevizinin liflerinden yapılmış kokobit adlı maddeyi değiştireceğiz. Bu da çok bir masraf gerektirmiyor” dedi. Bu sistemle gübre kullanımının ve işçiliğinin az olduğunu belirten Çalmaşur, topraklı tarımda bir dönümden 4 ton civarında ürün alınırken, bu sistemle bir dönümden 9-10 ton civarında ürün hasat edilebileceğini söyledi.
Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün de, Silifke'de geçen yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadı yapıldığını söyledi.
Hasat edilen çileğin 15 bin tonunun Rusya, Ukrayna, Polonya gibi ülkelere ihraç edildiğini, kalanın da iç piyasada tüketildiğini belirten Gün, bu yıl da yine 20 bin dönüm araziden yaklaşık 80 bin ton çilek hasadının yapılacağını ve hasat edilecek çileğin de yine en az 15 bin tonunun ihraç edilmesinin planlandığını kaydetti.
Geçen yıl iç piyasadaki çileklerin üreticiden kilosunun 1.20 TL'den, ihracata gidenlerin ise kilosunun 1.45 TL'den alındığını belirten Gün, bu yıl da fiyatların üreticiyi tatmin eder düzeyde olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.