Güncelleme Tarihi:
Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, topraksız tarım uygulamasının Türkiye'de ilk kez Antalya'da 1995 yılında başladığını söyledi. Erçin, yüksek teknoloji gerektiren topraksız tarım üretiminde toprağın yerini organik ve inorganik maddelerden perlit, torf, torf perlit, cocopeat, ponza, kaya yünü, tüf ve benzeri maddelerin yer aldığını belirtti.
Bitkinin çeşidi ve gelişme dönemine göre ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin sulama suyu ile verildiğini ifade eden Erçin, Ege ve Akdeniz bölgesinde topraksız tarım yapılan seraların sayısının hızla arttığını bildirdi. Erçin, şunları kaydetti:
“Tarım ihracatı ülkemiz ekonomisi için çok önemli. Tüketicinin sağlıklı ve güvenli gıda tüketme talebi artıyor. Tüketicinin talebi doğrultusunda üretim gerçekleştirmek gerekiyor. Türk üreticisi teknolojik yeniliklere çok açık. Bu nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın başlattığı 'Topraksız Tarım', 'İyi Tarım Uygulamaları' ve 'Organik Tarım' hem yurt içinde hem de yurt dışındaki tüketicinin daha sağlıklı ve güvenli gıda tüketmesini sağlıyor. Bu çalışmalar doğrultusunda da Antalya'da topraksız tarım yapan üretici ve şirket sayısı da artıyor.”
Antalya'da 2006 yılında 24 firma ve üreticinin 600 dekar alanda başladığı topraksız tarım 2007 yılında 32 firma ve üreticiye, sera alanı da 700 dekar alana ulaştı. 2008 yılında bin dekar alanda topraksız tarım yapılırken üretici firma sayısı da 40'a yükseldi. 2009 yılında 51 firma ve üretici topraksız tarım yaparken, bin 600 dekar alanda üretim gerçekleştirildi. Bu yıl ise topraksız tarım yapan firma sayısı 59'a, sera alanı da bin 875 dekar alana çıktı.
Topraksız tarımda ağırlıklı olarak salkım domatesi olmak üzere biber ve kesme çiçek yetiştiriciliği yapıyor. Bu sistemde yüksek kalitede ve toprakta üretime göre 2-3 kat verim artışı sağlanıyor. Topraksız tarım uygulaması gerçekleştiren firmalar ihracat ağırlıklı üretim yapıyor.