Güncelleme Tarihi:
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu, pek çoğunu ikişer kez ihaleye çıkardığı Toprak Grubu şirketlerini, bir türlü satamayışının nedenini buldu. Toprak Bank’tan doğan borçlar yüzünden el koyduğu şirketleri bir türlü satmayı başaramayan TMSF, buradaki Halis Ağa faktörünü fark etti. Verdiği ilanlarla kamuoyuna, gönderdiği mektuplarla TMSF başkanına, bilgi notlarıyla da basına haklılığını anlatmaya çalışan Halis Toprak’ın, Toprak Grubu şirketlerini almaya niyetlenen işadamlarına da ihtarname gönderdiği ortaya çıktı.
TMSF’ye bile gönderdi
Avukatı Bülent Akar aracılığıyla, satışa çıkaran bir Toprak Grubu şirketine ‘talip’ olarak adı geçenlere ihtarname gönderen Halis Toprak, bu ihtarnamelerden birini de TMSF’nin yönetiminde olduğu Entil’e gönderince durum ortaya çıktı. Avukat Akar, Toprak Demirdöküm ihalesine ilişkin olarak Ararad Döküm’ün yanı sıra yönetim ve denetiminde TMSF’nin de bulunduğu Zeytinoğlu Grubu firmalarından Entil Endrüstri Yatırımları’na da ihtarname gönderince konu TMSF’ye iletildi.
Demirören vazgeçti
Bunun üzerine bu ihtarnamelerin izini sürmeye başlayan TMSF, satışa çıkardığı şirketlerden Toprak Kağıt’ın D Mermer Sanayi’deki hisselerinin satışında da, Halis Ağa’nın gönderdiği ihtarnamenin ihalenin akışını değiştirdiğini tespit etti. Buna göre potansiyel alıcı olduğu için Toprak’tan böyle bir ihtarname alan Demirören, teminat mektubunu bile hazırlamasına karşın, ihtarnameden rahatsız olduğu için ihaleye girmemişti.
Şartname alana ihtar
Olayı araştırdıkça, çok sayıda potansiyel alıcının benzer şekilde ihtarname aldığı ortaya çıktı. Toprak Maden Şile Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ihale sürecinde, ihale şartnamesi satın alan ve tesis ziyaretinde bulunan Eksim Holding’in Avukatı Bekir Çelikdemir de, benzer bir ihtarname almıştı. Yine Toprak Maden Şile için şartname alan ve tesis ziyareti yapan Kale Seramik Çanakkale Kalebodur Seramik şirketi de böyle bir ihtarname almıştı. Entil’e gelen ihtarnameden sonra peşine düştüğü bu ihtarnamelerde tehdit unsuru gören TMSF, ‘ihaleye fesat karıştırmak’ suçundan Halis Toprak hakkında dava açmaya karar verdi.
Gür ve Hattat hakkındaki suç duyurusu hatırlatılıyor
HALİS Toprak’ın avukatı kanalıyla potansiyel alıcılara gönderdiği ihtarnamede, TMSF ‘tehdit’ unsurları bulurken, Entil’e gönderilen yazıda, ihalenin iptal edilebileceğinden TMSF ile devam eden davalara değinildiği görülüyor. TMSF yetkililerinin ihalede tehdit olarak algıladığı bölümde ise, Toprak’ın İstinye’deki Aslanlı Köşk’üne alıcı olan Remzi Gür ile helikopterine talip olan Mehmet Hattat’a isimleri anılıyor. Gür ve Hattat hakkında ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu belirtiliyor.
15 ihalede kaç ‘müstakbel alıcı’ bu ihtarnamelerden alıp vazgeçti, kim bilir
HALİS Toprak’ın ‘potansiyel alıcıları ihtarname ile vazgeçirme’ tektiğinden ancak yönetiminde yer aldığı Entil’e gelen ihtarnameden sonra haberdar olan TMSF, şu ana kadar 5 ihtarname tespit edebildi. Bugüne kadar 15 Toprak Grubu şirketini satışa çıkardıklarını hatırlatan TMSF yetkilileri, “Şu ana kadar 5 tane ihtarnameden haberdar olduk ama daha kaç müstakbel alıcı, kaç şirket bu ihtarnamelerden aldı, kimbilir. Halis Toprak, bu ihtarnamelerle potansiyel alıcıları vazgeçiriyor, insanlar bir şirket alacağım diye rahatsız olmak, mahkemelerde sürünmek istemiyor” diye konuştu. Ayrıca bu ihtarnamelerde tehdit unsurları bulunduğuna dikkat çeken TMSF yetkilileri, bunu ‘ihaleye fesat karıştırmak’ olarak nitelendirerek, suç teşkil ettiğini savundu. Halis Toprak’ın TMSF ile yapılan protokolün gereklerini yerine getirmediği için Toprak Grubu’nun şirketlerine el konulduğunu hatırlatan yetkililer, TMSF’nin bugüne kadar alacığını tahsil etmekte en çok zorlandığı gruplardan birinin de Toprak olduğunu belirtiyor.