Güncelleme Tarihi:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı Ekim ayında süt ve süt ürünleri üretimi istatistiklerini açıkladı. Buna göre; ticari süt işletmelerince Ekim ayında 756 bin 923 ton inek sütü toplandı. Buna göre toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 arttı. Ekim ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 140 bin 611 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 56 bin 233 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise bin 799 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 166,8 arttı.
YOĞURT ÜRETİMİ AZALDI
Yoğurt üretimi 94 bin 154 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 azaldı. Ayran üretimi ise 62 bin 648 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artış gösterdi. Ekim ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 arttı.