Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2011 17:50
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubunun, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi ihalesini kazanmasına ilişkin, “Bu, İDO'nun tamamının satışı anlamına gelmiyor, yani 30 yıllık kullanma hakkını almış oluyorlar” dedi.
Topbaş, Gülhane Parkı'ndaki İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi olarak ilk defa böyle bir özelleştirmeyi şeffaf ve açık bir şekilde yaptıklarını söyledi.
Sürecin oldukça rekabetçi bir şekilde gerçekleştiğini belirten Topbaş, ihaleye ciddi firmaların katıldığını ve firmalar arasında çekişmelerin yaşandığını kaydetti.
Topbaş, deniz işletmeleri olarak İDO'yu ikiye ayırdıklarını aktararak, şunları söyledi:
“Şehir Hatları A.Ş diye ayrı firma kurduk, o firmaya yüzde 60'ını ayırdık. Şu anda satışı yapılan İDO hattı zatında bir satış değil, bir noktada 30 yıl kullanma hakkını verdik. Diğer taraftan 85 iskelenin 35'i İDO kapsamında kaldı, 50 iskele diğer tarafa, yani Şehir Hatları A.Ş'ye geçti ve Şehir Hatlarında kaldı. 35 iskeleyle ilgili de zaten 30 yıllık kullanma hakkını alan firmanın bu iskele yerlerine ilişkin ayrıca ilgili kurumlara bir bedel, bir kira ödemesinin söz konusu olduğunu ifade etmek istiyorum. Burada tabii ki özellikle İstanbul'da güzel bir hizmet verilecek ve bizim de yakından takip edeceğimiz şekilde bir aksama olmayacak.”
Bunun nihai bir sonuç olmadığını dile getiren Topbaş, bundan sonraki aşamanın Rekabet Kurulunda olduğunu, daha sonra ihale satışının Büyükşehir Meclisine geleceğini ve burada nihai kararın verileceğini ifade etti.
Topbaş, “Meclisimiz bunun satışını onayladığı zaman da artık neticelenmiş olacak. Değerler tespitlerinde bugün basına yansıyan veya daha önce üzerinde yorum yapan finans çevrelerince bahsedilenin üzerinde bir rakam belirlendi. Burada belediyenin karlı çıktığını görüyoruz” diye konuştu. Kadir Topbaş, Meclis satışı uygun gördükten sonra paranın hemen kasalarına girmesini istediklerini kaydetti.
Topbaş, 861 milyon dolarlık teklifi nasıl değerlendirdiği sorusuna, kendilerinin hiçbir şekilde rakam telaffuz etmediklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Niyetimiz şeffaf ve rekabetçi bir ortamı hazırlamak ve ciddi katılımları sağlamak. İlk defa bir belediye olarak da böyle bir özelleştirme ihalesi yapılıyor. Bu da çok önemli. Bu firmalar ciddi anlamda her şeyi değerlendirerek bu bedelleri ödüyorlar. Bu, İDO'nun tamamının satışı anlamına gelmiyor, yani 30 yıllık kullanma hakkını almış oluyorlar. Böylece 52 gemi, 31 iskele ve 18 hattın 30 yıllık kullanma hakkını aldılar. Olayı böyle görmek lazım, tamamen mülkiyeti, her şeyi verilmiş gibi değil.”
Topbaş, şehir hatlarındaki 34 gemi, 49 iskele ve 14 hat üzerinden daha çok şehir içine yönelik hizmet verilmeye devam edileceğini dile getirerek, “Bizim ostaljilerimiz olan gemilerimiz, Şehir Hatları A.Ş'de İstanbul'a hizmet vermeye devam edecek” dedi.
“ÖDEME PEŞİN”
Ödeme koşulları ve bunun belediyenin yatırımlarına yansımasıyla ilgili Topbaş, ödemenin peşin yapılacağını belirterek, “Uzun vadeli satış düşüncemiz yoktu. Daha sonra İGDAŞ'da da aynı şartları koyacağız. Özelleştirmelerin bize oluşturacağı kaynağı ulaşım ağırlıklı kullanacağız. İstanbul'un kendi değerlerini, kendi ekonomisini kendi içinde üretmeye çalışıyoruz. Benzer bazı şirketler yine devreye girecek, yeni şirketler de oluşturmak istiyoruz. Böylece ekonomik bir değer ortaya çıkaracağız İSPARK'ta olduğu gibi, hiç yoktan çok ciddi bir kaynak ortaya çıktı” şeklinde konuştu.
Topbaş, “30 yıl sonra yine mi bir ihale söz konusu olacak?” şeklindeki soruyu, “30 yıl sonra yine buradaysak, inşallah o zaman kararımızı açıklarız” diye yanıtladı.
Bir başka soru üzerine de Topbaş, “Ambarlı-Bandırma arasında bir Ro-Ro hattı oluşturmak için çok çalıştık ve içine katmak istedik. Ancak sonra gördük ki bu ayrı bir şey, o dışarıda kaldı. Bununla ilgili farklı bir çalışma daha sonra yapılır, farklı bir şekilde değerlendirilir” değerlendirmesinde bulundu.
Topbaş, fiyat tarifelerinin belediyenin kontrolünde olup olmayacağının sorulması üzerine, “Tabii ki. Burada 'Alın, ne isterseniz uygulayın' diye bir serbestlik yok” dedi.
İGDAŞ ile ilgili Topbaş, “İGDAŞ ile ilgili ciddi anlamda yurt dışından büyük firmalar, konsorsiyumlar, bizi devamlı takip edenler var, inceleyenler var. İGDAŞ ile ilgili gerekli kriterleri ileride ilan edeceğiz” ifadelerini kullandı. Topbaş, İstanbul'un ve belediyenin değerlerini, kaynaklarını en iyi şekilde kullanmak zorunda olduklarını vurgulayarak, amaçlarının İstanbulluları mağdur etmemek olduğunu kaydetti.