Tokyo’da inecek var

Güncelleme Tarihi:

Tokyo’da inecek var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2023 07:00

Küçük boyutlarda toplu taşıma aracı arayan Japonya’nın ihtiyacını Türk tipi dolmuşlar giderecek. Yerli üretici Karsan’ın ürettiği elektrikli minibüslerin 2024 yılından itibaren Tokyo sokaklarında olacağını belirten Karsan CEO’su Okan Baş, “Avrupa’dan otomotiv ülkesi Japonya’ya elektrikli toplu taşıma aracı ithalatı daha önce görülmemiş bir olay. Bunu ilk kez biz Türkler gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıl 100 adet aracı teslim etmeyi hedefliyoruz” dedi. Türkiye, bu teslimatlarla 2024 yılında Japonya’ya yaklaşık 25 milyon dolarlık teknoloji ihracatı gerçekleştirmiş olacak.

Haberin Devamı

Tren istasyonlarında kullanılmak üzere boyutları küçük ve çevreci toplu taşıma aracı arayan Japonya, çözümü Türk tipi dolmuşta buldu. İki sene önce gerçekleşen otobüs fuarı Busworld’de yerli üretici Karsan’ın tamamen elektrikli minibüsü e-Jest’i gören Japonlar, aracın sağdan direksiyonlusunun üretilmesi ve ülkelerinde de satılması için ısrar etti. Otomotiv ülkesi Japonya’nın ısrarı karşısında şaşıran Karsan, 5 milyon Euro bir civarında yatırımla e-Jest’in sağdan direksiyonlusunu üretti. Üretilen ve tescil işlemleri tamamlanan sağdan direksiyonlu ilk e-Jest’ler geçtiğimiz hafta Japonya’daki Tokyo Büyükelçiliği’nde düzenlenen törenle tanıtıldı. Törene hem Japon basını hem de Japonya’daki toplu taşıma şirketlerinin yetkilileri yoğun ilgi gösterdi.

Haberin Devamı

AVRUPA’DA BİR İLK

Karsan’ın davetlisi olarak katıldığımız Tokyo’daki tanıtım toplantısı kapsamında sorularımızı yanıtlayan Karsan CEO’su Okan Baş, “Japonya’daki distribütörümüz Altech hiç aklımızda yokken Japonya’ya girmemiz konusunda çok ısrar etti. Aracın 6 metrelik uzunluğu, dar alanlardan rahat dönebilmesi, alçak tabanlı olması ve elektrikle hareket etmesinin ülkeleri için çok uygun olduğunu söylediler. Gerçekten de Japonya’da böyle bir aracın örneği yoktu. Yaklaşık 5 milyon Euro yatırım yaparak sağdan direksiyonlu e-Jest’i ürettik. İki adet aracı da tescil edip ilk kez Tokyo Büyükelçiliğimizde tanıttık. İlgi büyük çünkü bu Japonya’da görülmemiş bir şey. Japonya’ya gelen Avrupalı otomotiv markası çok az. Hele otobüs markası hiç yok. Karsan olarak bir ilki gerçekleştirerek Avrupa’dan Japonya’ya ihracat yapan ilk marka olduk. Çok gurur verici bir gün” dedi.

Tokyo’da inecek var


ONLARA ÇOK İLGİNÇ GELİYOR

Japonya’daki distribütörlerinin buradaki en büyük tren operasyonunu yapan JR Bus isimli şirketle anlaşma yaptığını da belirten Okan Baş, “Bursa üretimi e-Jest’ler ilk etapta tren istasyonlarında kullanılacak. Küçük boyutlarına rağmen alçak tabanlı yani engelli erişimine uygun olması ve 22 kişilik yolcu kapasitesine sahip olması onlara çok ilginç geliyor. 2024 yılında Japonya’ya 100 adet e-Jest ihracatı gerçekleştireceğiz” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Elektrikli toplu taşıma araçlarına yönelik çalışmalara 5 yıl önce başladıklarını hatırlatan Okan Baş, bugüne kadar 22 ülkeye 1000 adet yüzde 100 elektrikli toplu taşıma aracı ihracatı yaptıklarını da söyledi. Okan Baş ayrıca, sağdan direksiyonlu elektrikli minibüs ihracatında bir sonraki hedeflerinin İngiltere, Avustralya, Endonezya, Malezya ve Tayland gibi ülkeler olduğunun altını çizdi.

BÜYÜKELÇİ GÜNGEN: OTOMOTİVİN KALBİNE YERLİ ARAÇLA GİRDİK

Türkiye’nin Japonya Büyükelçisi Korkut Güngen ise, tören sonrası yaptığı açıklamada, “Japonya dünyada önemli bir ekonomiye sahip bir ülke. Ülkemizin burada daha fazla yer almasını her zaman arzu ediyoruz ama bugünkü etkinlik benim açımdan ayrıca çok önemli. Çünkü, Japonya otomotiv sanayinin önde gelen ülkelerinden ve böyle bir ülkeye kendi aracımızla giriyoruz. Bu bakımdan Karsan’a çok teşekkür ediyoruz. Bir Türk vatandaşı olarak gurur verici” dedi. Altech CEO’su Toshishige Ikeya da, “Karsan ile değerli ortaklığımızı sürdürmeyi ve Japonya’daki elektrikli otobüs pazarını geliştirmek için uzun yıllar birlikte çalışmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 25 MİLYON DOLARLIK BİR İHRACAT

KARSAN, Bursa üretimi e-Jest’in bataryası için Alman BMW ile işbirliği yapıyor. 88 kWh’lık batarya paketi bulunan aracın 210 kilometre elektrikli sürüş menzili bulunuyor. 180 beygir güce ve 210 Nm torka sahip e-Jest hızlı şarjla (DC) 65 dakikada normal akım şarjla 4 saatte bataryalarını doldurabiliyor. Yüksek teknolojiye sahip aracın toplam satış fiyatı 240-250 bin dolar seviyelerinde. 2024 yılında en az 100 adet e-Jest teslim edileceği düşünüldüğünde Türkiye, sadece Karsan minibüsleri ile önümüzdeki yıl tahmini bir hesapla 25 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş olacak. Bu da 2022 yılında Türkiye’den Japonya’ya 664 milyon dolarlık ihracat yapıldığı göz önüne alındığında Türkiye’nin ihracatının neredeyse yüzde 4’ü anlamına geliyor. Üstelik genelde Türkiye’den gıda ürünleri alıp teknoloji satan Japonya’ya teknoloji ihracatı açısından da önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!