Güncelleme Tarihi:
Denizcilik sektörünün tanınan isimlerinden Şadan Kalkavan, Fuat Miras, Gündüz Kaptanoğlu, Eşref Cerrahoğlu ve Metin Kalkavan’ın da ortakları arasında bulunduğu 45 ortaklı DATİ, araziyi 33 yıllığına 2 yıl önce kiralamıştı.
Kalkavan, "İhale herkese açık. Başkaları da girebilir. Ama herkes kendi planlarını yapar" dedi. Arazinin fiyatının çok yukarıya çıkacağını tahmin etmediğini de vurgulayan Kalkavan, "Burası için ciddi bir yatırım hedefimiz var. Burasını, bizden fazla rakam veren birisi çıkıp alırsa, o zaman yatırımlarımız için izin almak zorunda kalacağız. Kendi mülkümüz olan bir arazide yatırım planlarını yapmak bizim için de daha kolay olacak. Yatırımlara henüz başlamadık. İhalede en sıkı rakip DATİ olacak" dedi. Kalkavan, araziyi satın alırlarsa yabancı ortaklarla da daha rahat görüşeceklerini söyledi.
OTELLARDE RENOVASYON BAŞLAMADI
Kompleksteki Holiday Inn ve Crowne Plaza otelleri için geçen aylarda ünlü otel zinciri Starwood'un Sheraton markası ile 10 yıllığına anlaşma yapan DATİ Holding, 2 otelde de 25 milyon dolarlık renovasyon çalışmalarına başlayacağını açıklamıştı. Ancak oteller hala aynı zincirlerce işletiliyor. DATİ Holding'in Ataköy kompleksinde 2-3 yıllık süre içinde yapmayı planladığı yatırımlar arasında bir rezidans, büyük bir yat limanı ve cruise limanı ile mevcut oteller haricinde 2 otel projesi daha bulunuyor.
Grup Galleria'da ayrı ve büyük bir proje düşünüyor. Metin Kalkavan, daha önce bölgede yatırımlara neden başlanmadığı yönündeki soruları "Bu kadar değerli arazide yeni bir proje üretmek kolay değil. Butik ve güzel bir çalışma yapmak istiyoruz. Bu nedenle yatırım için 1 yıl daha bekleriz. Bizim için bir zaman kaybı değil" cevabını vermişti.
Şadan Kalkavan da daha önce bir dergiye verdiği röportajda Ataköy Turizm Kompleksleri'ndeki son durum nedir sorusunu "Orayı satın alarak yatırımlara başlamak" diye yanıtlamıştı.
İHALE HUKUKİ OLMAZ
Tüpraş'ın satışı ile ilgili yapılan ilk ihalenin iptal edilmesi ile tanınan Petrol-İş Sendikası avukatlarından Gökhan Candoğan ortada bir ihale söz konusu olmadığını, durumunun araziyi belli bir firmaya vermek anlamına geldiğini söyledi. Uzun süreli kurgulanmış bir tablonun söz konusu olduğunu da kaydeden Candoğan, "Bu ihale ile arazinin hak ettiği fiyata satılması söz konusu olamaz. Sadece bir firmaya bu araziyi vermek anlamına gelir. Hukuki açıdan da sorun olduğu kesin. Davalar açılabilir" dedi.
'YENİ SAHİP YATIRIP YAPAMAZ'
TOKİ'nin satışa çıkardığı arazi için verilen satış şartnamelerinde ise araziyi alan firmanın 32 yıl boyunca herhangi bir üst yatırım yapamayacağı açık bir şekilde vurgulanıyor. Şartnamenin 6. maddesinin "A" bendinde "Taşınmaz hakkında idare ile Ataköy Turizm Tesisleri Ticaret A.Ş. arasında 10.07.1986 tarihinde imzalanan ve 10.07.2038 tarihine kadar devam edecek olan kira sözleşmesi bulunmakta olup teklif veren bu sözleşme ve bu sözleşmeye ek olarak düzenlenen protokol, taahhüt vs ile ilgili tüm hak ve yükümlülükleri bildiğini kabul ve beyan eder" deniliyor. Bu arada konuya ilişkin olarak yapılan tüm aramalara rağmen TOKİ Başkanvekili Erdoğan Bayraktar'a ise ulaşamadı.
BU İHALE SADECE BİR KİŞİYE YARAR
Arazinin kiracılarından Dünya Göz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, satış kararının mutlaka iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Bu ihalenin belirli kişilere araziyi bağışlamaktan farksız olduğunu savunan Kapıcıoğlu, "Üst kullanım haklarının 32 yıllığına kapalı olan bir araziyi kim neden alsın? Böyle bir satış olması imkansız. Hiçbir yerli ve yabancı sermaye bu ihaleye katılmaz. Ayrıca satış tarihine bir hafta kala sadece iki gazeteye ilan vererek ihaleye çıkıldığı nerede görülmüş. Başbakan'ın haberdar olduğunu sanmıyorum. Bu arsayı ihaleye çıkaranlar çok büyük bir hataya imza atarlar. Bu konuya mutlaka Başbakan el atmalı. Önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı ile de konunun üzerine gideceğim" dedi.
150 bin metrekarelik böylesine değerli bir arazinin 2 milyar dolara yakın bir fiyatı olması gerektiğini belirten Kapıcıoğlu, "Bu şartlar altında kimse ihaleye katılmaz. Bu ihale sadece bir kişiye yarar. Zamanında bir hata yapılarak üst kullanım hakları cuzi bir bedele kiraya verildi. Şimdi ise aynı hataya hata ile devam ediliyor. Aynı zamanda bölgede bulunan kiracılara da haksız uygulamalar yapıldı. DATİ bölgedeki işyerlerinin yarısı ile davalık. Bir çok alanda hukuk göz göre göre çiğneniyor. 2 yıldır buraya vaadedilen yatırım sözleri neden hayata geçmedi. Burada yaşananan ve yaşanması muhtemelen uygulamalar başta devlet ve bürokrasi olmak üzere herkesin başını ağrıtacağı çok açık"