Meltem KARA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 00:00
TOKİ, Ali Sami Yen Stadyumu arsası için verilen 416.5 milyon liralık teklifi yetersiz bularak ihaleyi iptal etti. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “Ali Sami Yen için değerinin üzerinde verdiler ama kaynak ihtiyacımız nedeniyle ihaleyi iptal ettik, üzgünüm” derken, Yaşar Aşçıoğlu ise, “İhaleye gireceğim. Rakibim olsa da alacağım, olmasa da alacağım” dedi.
TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), Ali Sami
Yen Stadyumu arsası için verilen 416.5 milyon liralık teklifi, ‘iyi ama yetersiz’ buldu. Seyrantepe Spor Kompleksi’nin maliyetinin öngörülenin üzerine çıkması nedeniyle daha fazla kaynak arayan TOKİ, Ali Sami Yen arsası ihalesini iptal etti. Yeni ihalenin, hasılat paylaşımı yöntemiyle 20 Mayıs’a kadar yapılması bekleniyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, iptalle ilgili “Ali Sami Yen için değerinin üzerinde verdiler ama kaynak ihtiyacımız nedeniyle ihaleyi iptal ettik, üzgünüm” dedi. Daha önce katıldığı Seyrantepe ihalesi iptal edilen ve kazandığı Likör Fabrikası arazisi için de yürütmeyi durdurma kararı verilen Aşçıoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise, yeni ihaleye de katılacağını ve arsayı alacağını söyledi.
Maliyet yükseldiTOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ihalenin iptal nedenini şöyle açıkladı: “Aslında arsa için değerine göre çok iyi fiyat verildi. Ama Seyrantepe kompleksi bizim öngördüğümüzden daha pahalıya mal olacağından daha çok gelir sağlamak amacıyla ihaleyi iptal ettik. Hasılat paylaşımını denemek zorundayız. Ali Sami Yen için Aşçıoğlu-Nurol tarafından verilen fiyatı arsa değeri olarak iyi buluyoruz. Eren Talu’nun daha önceki ihalede verdiği teklifle hemen hemen aynı, hatta üzerinde. Ancak Seyrantepe için öngördüğümüz maliyet 270 milyon liradan 310 milyon liraya çıktı. Bize para kalmıyor. Açıkları kapatmamız için daha fazla gelir elde etmeliyiz.”
Daha iyi fiyat gelir
Hasılat paylaşımıyla yeniden ihaleye çıkılacağını ifade eden Bayraktar, şunları söyledi: “Beklediğimiz rakama ulaşıncaya kadar ihaleye devam edeceğiz. Hasılat paylaşımı yönteminde yatırımcı açısından bir takım avantajlar var. Özellikle devletin ortaklığının devam etmesi nedeniyle imar ve ruhsatla ilgili sorunlar daha kolay çözülebiliyor. Daha önce 50 milyon liraya satamadığımız bir arsayı imar ve ruhsat avantajları nedeniyle 75 milyon liraya sattığımız oldu.”
Aşçıoğlu ihaleye girecekİhaleyi 416.5 milyon lira vererek kazanan Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim’inden Yaşar Aşçıoğlu ise, ihaleye yeniden gireceğini açıkladı. Aşçıoğlu, “İhaleye gireceğim ve tekrar alacağım. Rakibim olsa da alacağım. Çünkü bu ihaleye benim verdiğimin üzerinde para verecek kimse yok. Neden yok? Bitişiği (Likör Fabrikası arazisi) benim olduğu için iki kere iki dört etmiyor” diye konuştu.
Fiyat istekle olmazYAŞAR Aşçıoğlu, 416.5 milyon liradan daha yüksek fiyat aradığının hatırlatılması üzerine, “Bence bu fiyatın üzerine yine çıkmaz.Yüksek fiyat vermeyi düşünmüyoruz ama ihaleye yeniden gireceğim. TOKİ, istediği fiyatı bulamazsa ne olacak? Fiyat, TOKİ’nin isteğiyle olmaz. Hesap kitap işidir” dedi.
15 dakikada sattı 13 günde iptal etti RESMİ olarak 1964 yılında açılan 46 yıllık Ali Sami Yen stadının 16 Nisan’da gerçekleştiren ihalesi yaklaşık 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmıştı. TOKİ’nin, Seyrantepe’de yaşanan gelişmelerden sonra tek başına 407 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardığı stadın açık artırmasına 3 firma şartname almış, iki firma katılmıştı. İhaleyi 416 milyon 500 bin lira üzerinden Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu kazanırken, TOKİ’nin ihale komisyonunun, ihaleyi değerlendirip en çok 1 hafta içinde karar vereceği belirtilmişti. TOKİ’nin ihale komisyonu 13 gün sonra ihalenin iptaline karar verdi.
TOKİ çukurdan 206 milyon lira kazanacakTOPLU Konut İdaresi (TOKİ), 60 bin konutluk projenin uygulanacağı İstanbul Kayabaşı’nda boş bir maden ocağının hafriyatla doldurulması işinden 4 yılda 206 milyon lira kazanacak. Kayabaşı’nda daha önce taş ocağı olan bir alanın hafriyat döküm alanı olarak kullanılması için ihale açan TOKİ, bu alanı hem bedavaya doldurtturmuş olacak hem de üzerine para kazanacak. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, maden ocağının doldurulması ile 300 bin metrekarelik bir alanın elde edileceğini belirterek, bu alanda çevre araziyle birlikte 650 bin metrekarelik bir rekreasyon alanı projesi uygulanacağını bildirdi. Maden ocağının bulunduğu alanın değerinin aslında 35-40 milyon lira bile olmadığına dikkat çeken Bayraktar, “TOKİ işte böyle nerede sorunlu arsa varsa bir şekilde müdahale ediyor ve devlete para kazandırıyor. Böylece kazandığımız parayla ayda 500 milyon lira ödeme yapıyoruz. Taş ocağının doldurulmasıyla elde edilecek 300 bin metrekarelik alanın çevresiyle birlikte 650 bin metrekarelik rekreasyon alanı oluşturulacak. Burada İstanbul’un en büyük meydanını yapacağız. Taksim’in iki katı büyüklüğünde bir alan olacak” diye konuştu.