Tokatlı Diren, Dimes’le 30 milyon doları yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Tokatlı Diren, Dimes’le 30 milyon doları yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

1958 yılında Tokat’ta şarap üretimiyle içecek sektörüne giren Diren Ailesi, bugün Dimes Meyva Suyu ile yıllık 30 milyon dolar ciroyu yakaladı. Orhan Diren, önümüzdeki günlerde Dimes’i halka açmayı planladıklarını bildirdi.

TÜRKİYE'nin ilk meyve suyu üreticisi Dimes, yeni yatırım ve projelerle Türkiye'de meyve suyunda lider olmayı hedefliyor. Diren Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Diren, hedeflerinin Türkiye'den sonra dünyada da tanınan bir marka olmak olduğunu belirtti.

Dimes'in kurucusu Vasfi Diren, 1940'larda, henüz öğrencilik yıllarında içecek sektörüne girmeyi kafasına koymuş bir girişimci. 1958 yılında hayalini gerçeğe dönüştürmeyi başaran Vasfi Diren'in ilk işi memleketi Tokat'ta şarap üretimi. İçecek sektörünün Türkiye'de gelişeceğine inanan Vasfi Diren, 1964 yılında ise Türkiye'nin ilk meyvesuyu üreticisi oluyor. Diren bu sektöre o kadar çok güveniyor ki büyük oğlu Orhan'a Fransa'da şarap, ikinci oğlu Ali'ye de Almanya'da meyve suyu eğitimi yaptırıyor. Vasfi Diren'in kurduğu Dimes bugün Tokat'ta Türkiye'nin en büyük meyvesuyu üretim tesislerine sahip. Bu tesislerde halen yılda 18 milyon litresi süt olmak üzere 45 milyon litre içecek elde ediliyor.

Fransa'da okuyup, meslek hanesinde ‘‘şarap mühendisi’’ yazdıran Orhan Diren hedefi, bu yılın ikinci yarısında halka açılacak Dimes'i meyvesuyunda Türkiye lideri yapmak. Buna paralel olarak da dünyanın belli başlı markaları arasına sokmak. Dimes'in 30 milyon dolarlık cirosunun içinde ihracatın payı yüzde 10'larda kalıyor. Ancak bu yıl için 45 milyon dolar ciro hedefleyen Diren'e göre, ihracatın payı yüzde 20'ye ulaşacak. Amaç sonraki yıllarda bu oranı daha da artırmak.

Dimes, haziran ayında İzmir Kemalpaşa'da yeni bir süt tesisi hizmete sokacak. Aslında süt Dimes için yeni bir konu. Orhan Diren, Tokat'taki tesislerde dört yıl önce bu alana girdiklerinde günde 600 litre süt bulabildiklerini belirtirken, bu rakamın şu anda 120 ton güne ulaştığını söylüyor. İzmir'deki yatırımlarına devam etmeyi programlayan Diren, 2001 yılında meyvesuyu üretim tesislerini devreye sokacaklarını açıklıyor. Bu tesisler devreye girdiğinde ise 30 bin ton meyvesuyu, 20 bin ton domates işlenecek. Diren, tarım sektörünün sanayileşerek gelişiminin ülke ekonomisine önemli katkıları olacağı inancında. Bu doğrultuda çalışmalarını da yönlendirdiklerini belirten Diren, Dimes Gıda Sanayi A.Ş. olarak yılda 100-150 bin meyve fidanı ürettiklerini belirtiyor. Tokat'ta 1200 dönüm Hazine arazisi üzerine kurdukları Türkiye'nin en büyük meyve fidanlığı da zaten bunun göstergesi. Bu yıl ürün verecek olan bu fidanlığın meyvelerini Dimes alacak ama parasını ödeyerek. Diren, ‘‘Bizim bir misyonumuz var, madem biz yatırımlarımızı yaparken devlet tevşiklerinden yararlanıyoruz bunun karşılığını da bir şekilde vermeliyiz’’ diyor. Nilgün KARATAŞ

Demirel'e açılış yaptıracak

DİMES'in İzmir Kemalpaşa'daki tesislerinin açılışı haziran ayı içinde yapılacak. Orhan Diren açılışı eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yapmasını arzu ettiklerini söylüyor. Bunun kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Diren, ‘‘Daha önceki tesislerimizin açılışını da Sayın Demirel yapmıştı, bu bizim manevi bir önem taşıyor’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!