Tokat öncülük yaptı şaraplık üzüm Güney’i değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Tokat öncülük yaptı şaraplık üzüm Güney’i değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2010 00:00

Denizli’nin Güney İlçesi’nin kaderi ziraat yüksek mühendisi Yasin Tokat’ın 15 yıl önce başlattığı çalışmalarla değişti.

Geçim kaynağı üzüm ve tütün üretimi olan ilçe, aynı zamanda Pamukkale Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı olan Yasin Tokat’ın çabalarıyla Türkiye’nin en önemli şaraplık üzüm üretim bölgelerinden biri oldu. İlçede Pamukkale’nin yanı sıra Sevilen, Kavaklıdere ve Doluca şarapları 400-500 dekar alanlarda şaraplık üzüm bağı kurdu.
15 yıl önce asma dağıttı
6 bin 300 nüfuslu Güney, bundan 15 yıl önce ekonomisi tarıma dayalı, gelişmişlik düzeyi alt sıralarda olan ilçelerden biriyken Tokat, üzüm üreticilerine Amerikan Asması dağıttı. Bağı değiştirip şaraplık üzüm üreten çiftçilere ürünlerini satın alma garantisi verdi. Yasin Tokat, yıllar içinde çiftçilere önce 240 bin asma fidanı dağıttı. Ardından anaç asmanın aşılanması için on binlerce Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere, Narince, Misket, Merlot, Chardonney, Cabarnet Sauvignon, Sauvignon Blanc aşı kalemlerini bedelsiz olarak dağıttı. Tokat, dönüştürülen bağların ve aşılanan asmaların takibini de bünyesindeki ziraat mühendislerine yaptırdı.
Tütünden şaraplık üzüme
Bağlarını değiştiren ve geliri artan üreticileri gören diğer çiftçiler, hükümetlerin tütün politikalarının da etkisiyle, tütün ekim alanlarını şaraplık üzüm bağlarına dönüştürmeye başladı. 1995 yılında 15 bin dekar alanda yapılan şaraplık üzüm üretimi bu yıl 30 bin dekara yükseldi. İlçenin bağlarında üretilen üzümlerin yüzde 95’i şaraplık üzüme dönüştü. İlçede üretilen şarap miktarı yılda 5 milyon litreye yükseldi. Türkiye Şarap Üreticileri Derneği İkinci Başkanlığı görevini de yapan Yasin Tokat, geçen hafta Wine of Turkey platformunun düzenlediği değerlendirme turları çerçevesinde Alman tadımcıları ilçede ağırlandı. Almanya’dan davet edilen gazeteci yazar Dr. Rolf Clein, Almanya’nın önde gelen şarap ajanslarından Emily Albers’in sahibi Emily Albers, Almanya’da şarap sektörünün önemli isimlerinden Niko Rechenberg tadım ve yemekleri beğendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!