Tohumda ‘Ata’ devrimi

Güncelleme Tarihi:

Tohumda ‘Ata’ devrimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2018 08:30

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019-2023 dönemini tarım ve orman yönetiminde yapısal reformlar dönemi ilan ettiklerini söyledi. Kaynakları optimize etmek istediklerini kaydeden Pakdemirli, “Başta ata tohumlarımız olmak üzere genetik kaynaklarımızın geleceğe taşınmasını sağlayacak kurumsal reformlar yapacağız. Ata tohumu dönemini başlatıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2019-2023 döneminde tarımsal reform gerçekleştireceklerini ifade eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hürriyet’e özel açıklamalar yaptı. Çalışmalara başladıklarının altını çizen Pakdemirli, doğru iklim ve doğru toprakta, doğru ürünün kullanılacağını, ata tohumu dönemi başlatacaklarını, tarımsal üretimde teknoloji kullanımını artıracaklarını ve havzaları yetkilendireceklerini söyledi.

Hasılatı maksimuma çıkarmak için kaynakların optimize edileceğini kaydeden Pakdemirli, “Doğru iklim, doğru toprak, doğru ürünle hasılatı maksimize edecek şekilde mikro ve makro dengeler çerçevesinde planlayacağız. Bu çerçevede arazilerin toplulaştırılmasına büyük önem veriyoruz. Orman alanlarının etkin planlanması kapsamında tarımsal ormancılık, orman hayvancılığı, ekolojik turizme yönelik reformlarla ormanlarımızın milletimize daha fazla hizmet etmesini sağlayacağız. Diğer yandan başta ata tohumlarımız olmak üzere genetik kaynaklarımızın geleceğe taşıyacak kurumsal reformlar yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

LÜKS DEĞİL GEREKLİLİK

2019-2023 dönemini tarım ve orman yönetiminde yapısal reformlar dönemi olarak ilan ettiklerini söyleyen Pakdemirli, “Bir işi yaparken özellikle etki analizi, fayda analizi, ekonomiye katkısı gibi etkenler üzerine yoğunlaşıyoruz. Mevcut kaynaklarımızı ise insan kaynakları, doğal kaynaklar ve pazarlama yetkinlikleri olarak üç eksende özetleyebiliriz. İnsan kaynakları alanında çiftçileri teknik bilgi ile buluşturuyoruz. Onlara tarım ve teknoloji alanındaki yenilikleri anlatıyoruz. Modern tarım uygulamalarının yaygınlık kazanmasını sağlayacağız. Bu konuda çok kararlıyız. Tarım kesinlikle teknoloji ile buluşmalı. Bu bizler için bir lüks değil, artık bir gereklilik” diye konuştu.

LABORATUVAR OLABİLİR

Tohumda ‘Ata’ devrimi

YÖK çatısı altında ziraat, orman, veteriner ve su ürünleri fakültelerinin dekanları ve akademisyenleriyle bir araya geldiklerini hatırlatan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım, orman ve hayvancılık odaklı strateji ve politikaların ele alındığı toplantıda, geleceğe yönelik akademik süreç anlamında, nelerin yapılabileceğini etraflıca konuştuk. Ayrıca bakanlığımız bünyesinde görev yapan birçok nitelikli araştırmacımız bulunuyor. Türkiye’nin dört bir yanında enstitülerimiz, büyük bir Ar-Ge altyapımız, tarım arazilerimiz var. Bu altyapımız, üniversitelerimiz için büyük bir laboratuvar olabilir. Üniversitelerimiz ile birlikte sağlıklı çalışmaların önünü açıyoruz.”

Haberin Devamı

‘TARIMDA MİLLİ BİRLİK PROJESİ’

YAKIN zamanda havza bazlı yönetim sistemine geçileceğini kaydeden söyleyen Bekir Pakdemirli, “Havzalara yetki vererek ürün desenlerini havzaların seçmelerini, optimizasyonlarını kendilerinin yapmalarını sağlayacağız. Böylelikle problemin çıktığı noktada gerekli düzeltmeleri kendileri yapacaklar. Havza bazlı yönetimde havzalar yönetim anlamında ayrışacak, ancak biz toplam hasılamızı arttırmış, üreticinin işini de olduğu yerde çözmüş olacağız” dedi. Pazar yetkinlikleri noktasında ise israfın azaltılmasını ve dijital değer zincir ile tarladan sofraya uzanan sürenin kısaltılmasını hedeflediklerine değinen Pakdemirli, “Birincil üretim ve ikincil üretim sahalarının sürdürülebilir ve etkin piyasalar aracılığıyla daha fazla katma değer üretmesini sağlayacağız. Reformların ayrıntılarını Tarımda Milli Birlik Projesi lansmanıyla ilan edip kamuoyuyla paylaşacağız.”

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!