Tofaş, 410 milyon Euro’luk yatırımla yeni Doblo’da Türkiye rekoru kıracak

Güncelleme Tarihi:

Tofaş, 410 milyon Euro’luk yatırımla yeni Doblo’da Türkiye rekoru kıracak
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2008 00:00

Koç Holding ve İtalyan Fiat ortaklığı olan Tofaş, yeni Doblo için 410 milyon Euro yatırım yaparak, Türkiye’nin otomotivde bir model için yapılan en büyük yatırımını gerçekleştirecek. Tofaş, Cenevre Fuarı’nda yapılan törenle 2009 yılı ortasında üretimine başlayacağı yeni Doblo’nun geliştirilmesi için yatırım harcamalarının finansmanında kullanılmak üzere uluslararası piyasalardan 450 milyon Euro tutarında rekor kredi kullandı.

FIAT ve Koç Holding ortaklığı Tofaş, yeni Doblo için Türkiye’nin otomotivde bir model için yapılan en büyük yatırımını gerçekleştirecek. Tofaş, yeni Doblo’nun hayata geçirilmesi için yatırım harcamalarının finansmanında kullanılmak üzere uluslararası piyasalardan 450 milyon Euro tutarında kredi sağladı.

TOFAŞ AYRILMAZ BİR PARÇAMIZ: Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nın basın gününde düzenlenen imza töreninde konuşan Fiat Grubu CEO’su Sergio Marchionne, 450 milyon Euro’luk bu kredi anlaşmasının Tofaş ve Fiat işbirliğinin başarılı bir göstergesi olduğunu belirterek, "Ortaklığımızın 40’ıncı yıldönümünde böyle bir anlaşmaya imza atmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. Marchionne, son yıllarda Tofaş’ın Doblo’nun yanı sıra Linea ve Minicargo gibi önemli projelere imza attığını vurgulayarak, "263 kodlu Yeni Doblo ile de bu başarı devam edecektir. Tofaş bu proje ile kompakt ve çok amaçlı bir araç geliştirmeyi hedefliyor" diye konuştu. Tofaş ve Türkiye’ye güvendiklerini ve bu nedenle de yatırımlarına devam edeceklerini söyleyen Marchionne, "Tofaş bizim yavaş ama kararlı global büyüme stratejimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Koç Grubu Fiat’ın şimdiye kadar sahip olduğu en iyi ortaktır. Bunun için de kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

KREDİ MALİYETİ 40 MİLYON EURO: Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un da katıldığı imza töreninde Koç Holding, Fiat ve Tofaş’ın üst düzey yöneticileri ile krediyi sağlayan Societe Generale, Calyon, Fortis Bank S.A., Ing Bank NV, Intesa Sanpaolo, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Servizi Assicurativi per il Commercio Estero S.p.A.’nın (SACE) temsilcileri hazır bulundu. 40 milyon Euro maliyetli söz konusu kredi, Yeni Doblo’nun geliştirilmesi ve üretilmesi ile ilgili yatırım harcamalarının finansmanında kullanılacak. Bugüne kadar Tofaş’ın kullandığı en yüksek tutarlı kredi olma özelliği taşıyor. Toplam 10 yıl vadeli olan kredinin maliyeti libor + 1.275 olarak gerçekleşti.

TOFAŞ’IN EN YÜKSEK KREDİSİ: Koç yaptığı konuşmada, küresel finans piyasalarındaki çalkantıların devam ettiği bir ortamda, maliyet ve vade yapısı itibarıyla bugüne kadar Türk şirketleri tarafından alınan en uygun koşullu kredilerden birisi olduğunun altını çizdi. Koç, bu yönü ile kredinin, gerek Türk ekonomisi, gerek Koç Topluluğu, gerekse de Tofaş-Fiat ortaklığına gösterilen güvenin çok önemli bir işareti olduğunu söyledi.

Yeni versiyonlar yatırımı 40 milyon Euro artırdı

TOFAŞ
CEO’su Ali Pandır Yeni Doblo’nun üretimine 2009 yılının ortasında başlanacağını belirterek, "İlk etapta üretim kapasitesi 130 bin adet olacak. Yeni Doblo ile birlikte aracın yeni versiyonunun da geliştirilmesine karar verdiğimiz için projenin yatırım tutarında bir artış oldu. Yatırım miktarı 370 milyon Euro’dan 410 milyon Euro’ya çıktı. Dolayısıyla kapasitede ilerde bir artış söz konusu olabilir" şeklinde konuştu."Yeni Doblo sadece Türkiye’de üretilecek" diyen Sergio Marchionne, aracın isminin ise değişmeyeceğini vurguladı.

3.5 milyon Euro’ya Hermes imzalı Veyron

FRANSIZ lüks moda markası Hermes ve İtalyan lüks otomobil markası Bugatti, dünyanın en pahalı otomobili olan Veyron’da işbirliğine gitti. Bu işbirliği sonucu ortaya çıkan ’Bugatti Veyron Fbg par Hermes’ isimli araç Cenevre fuarında sergilenerek büyük dikkat çekti. Hermes, Veyron’un özellikle içinde değişiklik yaparak aracı Hermes derileri ile kapladı. Mevcut Veyron Avrupa’da 1 milyon Euro etiketle satılırken, Hermes imzalı Veyron’un ise fiyatı ise 1.550 milyon Euro olarak açıklandı. Türkiye’de 1 milyon Euro’luk Veyron’un fiyatı vergilerle 2.5 milyon Euro’ya çıkarken, Türkiye’den Hermes imzalı Veyron istenmesi halinde ise fiyatı 3.5 milyon Euro’ya yaklaşacak. 1001 beygir gücünde 8 litrelik motorun yer aldığı araç 0-100 kilometre sadece 2.5 saniyede çıkıyor.

Cenevre’de yeni modeller

KTM X-Bow Dallara: Geçtiğimiz yıl geliştirdiği X-Bow konseptiyle 4 tekerlekli araç sınıfına adım atan Avusturyalı motosiklet üreticisi KTM, bu kez Cenevre’de X-Bow Dallara isimle araçla yer aldı. İsmini ünlü İtalyan ralli pilotu Dallara’dan olan model daha üretime geçmeden 100 adet sipariş aldı.

Rolls-Royce Phantom Coupe: Rolls-Royce Cenevre fuarında, Phantom Coupe’yi tanıttı. Bu yaz üretimine başlanacak bu lüks coupe’nin Avrupa fiyatı ise 400 bin dolar olarak belirlendi. 12 silindirli 6.75 litrelik motora sahip araç 453 beygir gücünde.

Alfa Romeo 8C Spider: Alfa Romeo, 8C Competizione’nin üstü açık versiyonu 8C Spider’i Cenevre’de tanıttı. Sadece 500 adet üretilecek olan bu özel spor otomobil, kumaş tavanını çıkardıktan sonra oldukça çekici bir Cabrio’ya dönüşüyor.

Infiniti FX: Lüks Japon otomobil markası Infiniti ilk kez katıldığı Cenevre fuarıyla birlikte Avrupa pazarına giriş yaptı. Infiniti fuarda, Avrupa pazarına sunacağı yeni modeli FX Coupe Crossover’in dünya lansmanını yaptı.

Toyota Urban Cruiser: Toyota, fuarda küçük SUV modeli ’Urban Cruiser’ın Avrupa tanıtımını gerçekleştirdi. Araç hem şehir içinde kullanım kolaylığı sağlayan hem de tüm yol koşullarına da uygun küçük bir SUV.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!