Güncelleme Tarihi:
Merkez üssü Bolu'nun Düzce ilçesi olan 7.2'lik deprem, en çok mobilya sektörüne darbe vurdu. Bolu'da 25'i orman sanayiinde olmak üzere toplam 51 firma faaliyet gösteriyor. TOBB Başkanı Fuat Miras, bütün işadamlarını bölgeye yardıma çağırdı.
BOLU'NUN EKONOMİDEKİ YERİ
Nüfus: 536.000
Nüfus Artış Hızı: Yüzde 12.33
Kişi Başına Milli Gelir: 2.916 dolar
İmalat Sanayinde Katma Değerdeki Payı: Yüzde 0.39
Türkiye GSYİH'daki Payı: Yüzde 1.4
BOLU'DAKİ ÖNEMLİ KURULUŞLAR
Bolu Çimento
Mudurnu Tavukçuluk
Domino Giyim
Gencallar Giyim
Hakan Gömlek Sanayii
Filiz Makarna
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, Türk iş alemini ve meslek kuruluşlarını, depremzedelere yardım etmeye çağırdı.
TOBB Başkanı Fuat Miras, ‘‘Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, her felakette olduğu gibi bu deprem felaketinde de devletimizin yanında olacak ve deprem felaketine maruz kalan, vatandaşlarımızın yardımına koşacaktır’’ dedi.
Bolu ve Düzce'de meydana gelen ikinci ağır deprem felaketinin Türk milletini ve iş alemini derinden üzdüğünü kaydeden Miras, ‘‘Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, bütün oda ve borsalarımızı ve Türk iş alemini, kış şartlarını göz önüne alarak, böylesine bir felaket gününde hükümetimizin alacağı kararlara destek için acil yardıma çağırıyorum’’ diye konuştu.
MOBİLYAYI VURDU
Marmara depreminin ardından yaşanan Düzce depremi bu kez mobilya sanayini vurdu. Bolu'da başta Bolu Çimento olmak üzere büyük tesisler depremi hasarsız atlattı. Bolu Organize Sanayi Bölgesi ve Düzce Küçük Sanayi Sitesi'nde ağırlıklı olarak mobilya sanayiine yönelik üretim yapan firmalar bulunuyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'ndan haber alamadıklarını belirterek, bölgeye ekip gönderdiklerini söyledi. Bölgedeki ekonomik hasarı belirlemek amacıyla da TOBB'un Ankara'daki merkezinde kriz masası oluşturuldu. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan da yaptığı açıklamada, Ankara Organize Sanayi Bölgesi ve kendilerine üye firmalarda bir hasar olmadığını belirtti.
AHŞAP SANAYİİ
Bolu Organize Sanayi Bölgesi Bolu-Ankara karayolu üzerinde 70 hektarlık bir alanda bulunuyor. Şu an bölgede 51 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların 25 tanesi ahşap sanayii tesisi. Bu nedenle hasardan dolayı özellikle mobilya sanayiinin etkileneceği tahmin ediliyor. ASO Yönetim Kurulu üyesi Ziya Karalar, Bolu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerin sadece altyapılarında sorun olduğunu söyledi. Bolu'da yatırımı olan Ziya Karalar, ‘‘Elektrik ve gaz olarak altyapıda belli hasar var. Fakat binlarda hasar yok. Bölgedeki işgücünün depremden etkilenmesi nedeniyle üretimin aksayacağını sanıyoruz’’ dedi.
Organize Sanayi Bölgesi'nde metal sanayide 9, elektrik sektöründe 5 firma var. Fakat, bölge ekonomisi yeni sanayileşme çabalarına dağmen hala tarım ağırlıklı. Bolu'daki toprakların yüzde 24'lük bölümü tarıma uygun arazi olarak biliniyor ve ağırlıklı tahıl olmak üzere, baklagiller, tütün, şeker pancarı yetiştiriliyor. Deprem felekatinden etkilenen Bolu son yıllarda hazır giyim sektörü açısından da cazip hale gelmişti. Bölgede hazır giyim alanında Domino Giyim, Gencallar Giyim, Hakan Gömlek Sanayi faaliyet gösteriyor.