A.A.
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2006 10:50
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Arşiv ve Otomasyon Projesiyle, firmalar için bir tür Mernis oluşturulacak. Sistemle, firmalar, hafızaya sahip olacak ve Türkiye'deki firmaların hangi sektörde ne ürettiği, firma yapısı ve değişiklikleri takip edilebilecek.
Sistemle, Türk firmaları hafızaya sahip olacak ve Türkiye'deki firmaların dağılımı, firmaların hangi sektörde, ne ürettiği, firma yapısı ve değişikleri takip edilebilecek.
A.A muhabirinin edindiği bilgilere göre, 1957 yılından beri Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayımlanan ilanlara ait tüm bilgiler merkezi veri tabanında tutulacak otomasyon sağlanacak. Böylece zaman, maliyet tasarrufu sağlanacak, bürokrasi azalacak.
Türkiye'deki firmaların dağılımı, firmaların yapısı, hangi sektörde, ne ürettiği ve firmadaki değişikliklere dair bilgilerin yer alacağı sistem internet ortamında herkese açık olacak ve üye firmalar kendileri ile ilgili bilgileri güncelleyecek.
Sistemin bir ayağı olarak kurumlararası veri paylaşımını sağlayacak İş Kayıtları Sistemi de kurulacak.
Projenin 2007 yılı başında tamamlanması öngörülüyor.
SANAYİ VERİ TABANI
Yaklaşık 70 bin kapasite raporu yaptırmış üreticiye ait bilgileri içeren TOBB Sanayi Veri Tabanı da, internet üzerinden ücretsiz olarak hizmet veren bir diğer sistemi oluştururken, TOBB Sanayi Veritabanı, içerdiği bilgi ve güncelliği açısından Türk üreticilerine ulaşmak için referans kaynağı oluşturuyor.
Sanayi Veri Tabanı'ndan firma adı, adresi, rapor tarihindeki personel sayısı, üretilen ürün bilgisi ve il ya da Türkiye genelinde ürün bazında toplam kapasite miktarı bilgilerine ulaşılabiliyor.
TİCARET BORSALARI BİLGİ SİSTEMİ
Ticaret Borsaları Bilgi Sistemi ile ticaret borsalarında oluşan günlük fiyat bilgilerinin tek merkezde toplanması amaçlanırken, sistem ile Türk ticaret borsalarında oluşan fiyat bilgileri yerli üreticiler ve yatırımcılar ile yabancı ithalatçılar tarafından izlenebiliyor.
Sistemde ilk defa ticaret borsalarında işlem gören ürünlere yönelik olarak bir endeks hesaplanırken, özel hesaplama yöntemlerine göre geliştirilen endeks sayesinde ürün bazında sisteme dahil olan borsalarda oluşan fiyatlardan Türkiye için ortalama fiyat elde edilebiliyor. Veri girişi tamamen borsaların kendileri tarafından internet üzerinden yapılan Ticaret Borsaları Bilgi Sistemi, Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanıyor.