TOBB’a göre işsizlik 11.4 olacak

Güncelleme Tarihi:

TOBB’a göre işsizlik 11.4 olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2016 11:22

TÜRKİYE ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 1.8 küçülme yaşarken, TOBB ETÜ de eylül dönemi işsizlik oranının yüzde 11.4 olarak gerçekleşeceğini öngördü.

Haberin Devamı

Türkiye’de istihdam konusunda kısa vadeli geleceğe dönük tek tahmin yapan kuruluş durumundaki TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), perşembe günü TÜİK’in açıklayacağı eylül dönemi işsizlik oranının ağustos dönemine göre 0,1 puan artarak yüzde 11,4 olarak gerçekleşeceğini tahmin etti. SPM böylece, işsizlikte haziran döneminden bu yana belirgin şekilde kendini gösteren artış eğiliminin “yavaşlayarak” eylül döneminde de sürmesinin beklendiğini bildirdi. Yılın ikinci çeyreğinde ekonominin yatırımlar açısından büyüdüğünü, ihracatın ağustos ve eylülde arttığını vurgulayan SPM, “Tüm bu gelişmeler ekonominin yavaşlayan bir hızda da olsa büyümeye devam ettiğine işaret etmektedir. Bu durumun eylül dönemi işgücü verilerine yansıması beklenmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

İSTİHDAMDA DARALMA UYARISI

SPM, eylül dönemi işsizlik verilerinde tarım dışı işsizlik oranının ise yatay seyrederek yüzde 13,7 seviyesine kalmasını beklediğini kaydederek, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise 0,2 puan azalarak yüzde 13,3 seviyesinde seyredeceğini tahmin etti. İstihdam oranının 0,1 puan azalarak yüzde 46,6 düzeyine ineceğini, sanayi istihdamının ise azalarak 4 milyon 888 bin kişi olarak gerçekleşeceğini öngördü. Eylül dönemine ilişkin tahminlerinin ise temmuz itibariyle şiddetlenen artış eğiliminin devam edeceğini gösterdiği vurgulanan SPM çalışmasında; sanayi istihdamında da önemli bir daralma yaşanabileceği öngörüsü yapıldı. Buna göre, ağustos dönemi sanayi istihdamı 5 milyon 224 bin kişi olurken, Eylül döneminde bu sayının 4 milyon 888 bin kişi seviyesine ineceği tahmin edildi.

YAVAŞLAYAN HIZDA BÜYÜME

SPM çalışmasının sonuç bölümünde ise “İşsizlikte haziran döneminden bu yana belirgin bir şekilde kendini gösteren artış eğiliminin yavaşlayarak eylül döneminde de sürmesi beklenmektedir. Tüm bu gelişmeler ekonominin yavaşlayan bir hızda da olsa büyümeye devam ettiğine işaret etmektedir. Bu durumun eylül dönemi işgücü verilerine yansıması beklenmelidir. Yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir” görüşüne yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!