Güncelleme Tarihi:
Miras, enflasyonu düşürmeyi üretim, istihdam ve ihracatı artırmayı hedeflemeyen bir programa destek vermeyeceklerini peşinen ilan ederken, "Odalar Birliği'nin görüşlerini dikkat alarak yapılacak bir programa elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyarak destek vereceğiz" dedi.
Odalar Birliği'ne bağlı 300 oda ve borsa başkanının katıldığı, "TOBB Başkanlar Toplantısı" Sheraton Oteli'nde başladı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan TOBB Başkanı Miras, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin Cumhuriyet tarihinde ender görülen bir desteğe rağmen uygulanan programın, parasal ayağını temsil eden bankacılıkta yaşanan kriz sonucunda çökmesine yolaçtığını vurguladı.
Enflasyonun, toplumu içten kemiren fakirliğe yol açan gelir dağılımını bozan bir numaralı halk düşmanı olduğunu belirten Miras, "Bugün siyasi iktidar yine enflasyonu aşağıya indirmek için ciddi inandırıcı bir program ortaya koyarsa, çok açık ve net söylüyorum, yine desteğimizi bu programın ardına koymaktan çekinmeyiz" dedi.
Miras, ekonominin bu hale gelmesinin ana sebebinin siyasi iktidarın, tüm uyarılara rağmen, yapısal reformlarda isteksiz davranması, özelleştirmenin siyasi ve kısır tartışmalarla geciktirilmesi ve en önemlisi bankacılık sisteminin bir türlü düzenlemeye tabi tutulmaması ve kamu bankalarının siyasi iktidara mensup partilerin aralarında paylaşıp kötü yönetilmesinden kaynaklandığını vurguladı.
Miras, yangın yerine dönen Türkiye'nin bir an önce bu ekonomik kaostan kurtulması için bugün öneriler üretileceğini ve bu toplantının sonuçlarının hükümetin önüne konularak, kamuoyunun bilgisine sunulacağını vurgularken, "ancak bir kere daha altını çizerek söylüyorum, enflasyonu düşürmeyi, üretim, istihdam ve ihracatı artırmayı hedeflemeyen bir programa destek vermeyeceğimizi peşinen ilan ediyorum" diye konuştu.
Konuşmasını, "Neticede hep doğruları söylemeye kendisine prensip edinmiş Üreten-A.Ş ve iş yaratan devlet bütçesini oluşturan sizlerin, sözlerine kulak tıkayan siyasi otorite, bir avuç insana inanmanın faturasını çok ağır bir şekilde, bizden yani toplumun tüm kesimlerinden çıkarmak için şimdi çareler arıyor" diye sürdüren Miras, içinde bulundukları ekonomik durumun bir özetini yaptı.
ESNAF KEPENK KAPATTI
Esnafın, Kobilerin kepenk kapattığını, büyük sermayenin hipermarketlerle küçük esnafı yok ettiğini, tekelcilik yapmaya başladıklarını, marketlerdeki rafları bile hava parası almadan kiralamadıklarını anlatan Miras, hükümete de seslenerek şöyle dedi:
"İllerde kazanılan varlıkları o ilin dışına çıkartarak, o ilin fakirleşmesine, esnaf ve kobileri dışardan ithal ettikleri mallarla yok edecek duruma getirmesini müsade edemezsiniz. Buna bir tedbir getirmeniz artık kaçınılmaz diyorum."
TOBB Başkanı Miras, konuşmasının bir bölümünde de önceki programı uygulayan bürokratların da görevden ayrıldıktan sonra gazete manşetlerine yansıyan sözlerini de eleştirdi.
Sivil toplum örgütlerinin bu kriz nedeni ile elde ettikleri faiz gelirlerini gündeme getiren bürokratların kamuoyu önünde kendilerine suçu yükleme gayreti içinde olduklarını görerek üzüldüğünü belirten Miras, "bizi idare edenlerin ekonomiyi yönlendirenlerin ne çapta insanlar olduğunu takdirlerinize bırakıyorum. Demek ki bu insanlar Başbakanı da yanıltarak, enflasyonla mücedelede hep özel sektörü suçlama cihetine gittiler ve ekonomiyi duvara toslattılar" dedi.
DEVLETTEKİ SAVURGANLIĞA DİKKAT ÇEKİLDİ
Konuşmasında devletteki savurganlık konusuna da değinen ve buna ilişkin bazı rakamlar da açıklayan Miras, devletin bu savurganlığın önlenmesi için yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı.
Hazırlanan ekonomik program ile ilgili görüşlerini de dile getiren Miras, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi adına ulusal program deyin, ister kurtuluş programı deyin, bu programı hazırlayacaklardan siyasetçi olsun, bürokrat olsun halka reel sektöre toplumun tüm katmanlarına imzalı taahhütname vermelerini istiyorum. Başarılı olmadıkları takdirde görevlerini bırakacaklarını ve topluma yansıyan zararları ödeyeceklerini taahhüt etsinler. Bir bakan çıkıp da (artık hiç bir banka Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na alınmayacaktır) diye beyanat verip de bir gün sonra veya birkaç gün sonra banka fona alınıyorsa, halkın portföyündeki hisse senetlerinin bedelini bakan veya yetkililer tazmin etsinler.
TOBB'un kriz anındaki bilançosuna bir bakalım. Paranın yatırıldığı bankaların tamamı devlet bankalarıdır. Mevduatın büyük bir kısmı düşük faizle, vadeli yatırılmıştır. Bizim hiçbir şeyimiz gizli değildir, herşeyimiz açık ve şeffaftır. Varlığımız bu kriz içinde TL olarak 20 trilyon artmasına rağmen, dolar olarak 70 milyon dolar azalmıştır. Bu kaybı yaratanlar çıkıp da toplumu yanıltmasın, erdemli davranıp lütfen sussunlar."
KRİZ ANINDA ELDE EDİLEN 20.7 TRİLYON LİRA
TOBB Başkanı Miras, kriz anında elde ettikleri 20.7 trilyon Türk Lirasını, devlete veya faiz aldıkları bankaya, hiç bir hak talep etmeden geri vermeye hazır olduklarını da Başbakan Ecevit ve yardımcılarına bir toplantıda önerdiğini, bunun karşılığında Başbakan ve yardımcılarından devreye girip, bankalara reel sektöre verdikleri kredilere, krizden evvel kredi sözleşmelerindeki faiz oranlarına ve vadelerine sadık kalmalarını istediğini anlattı.
Miras, yetkililere de seslenerek, Kobileri faiz cenderesinden kurtarmayı isteyip-istemediklerini sorarken, "haciz yolu ile onların üretimlerini durdurmak istemiyorsanız, sosyal dengeleri bozmak istemiyorsanız, bu parayı seve seve Hazine'ye vermeye hazırım. Sizde bankalarla oturarak, krizden evvel ki faiz oranlarını uygulatın" dedi. (Ankara-aa)