Güncelleme Tarihi:
Hisarcıklıoğlu, Dünya Türk İşadamları 4. Kurultayı bilgilendirme toplantısının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 Â
Programdaki hedeflerden ikisinin tutmuş gibi gözüktüğünü ama esas olanın enflasyon rakamları doğrultusundaki göstergelerin pozitif, olumlu gitmek olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bunun da faiz dışı bütçe fazlalığı açısından olumlu gittiğini bildirdi.
Hisarcıklıoğlu devamla şunları söyledi: "Esas olan ülkenin kalkınması ve mevcut krizden çıkışın en büyük göstergesi olan pozitif büyümeye geçemedik. Şimdi 5. çeyreği yaşıyoruz. Negatif büyümenin yaşandığı bir ortamda krizin bu kadar uzun sürmesinin esas nedeni pozitif büyümeye geçememek.
Bu yıl için hedeflenen yüzde 3 rakamı gibi hedeflerin ise tahmin ediyorum, 2005 yılında ancak 2000 yılını yakalamış olacağız. Pozitif büyümeye geçmeden krizden çıktık diyemeyiz. Ama krizin tedavisi ve geldiği nokta şartlar uygun ama artık pozitif büyümeye geçmemiz lazım. Pozitif büyümeye geçemezsek, mevcut krizde işini kaybetmiş 1.5 milyon kişiye iş bulmak imkansız hale gelecek."
 Â
Hisarcıklıoğlu IMF Türkiye Masası Şefi'nin ziyaretinde, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı'na, yapılan toplantılarda ve basın mensuplarına artık pozitif büyümeye geçmek durumunda olunduğunu belirttiğini, beklentilerinin de bu yönde olduğunu kaydetti.
  Â
YABANCI SERMAYEDE SORUN UYGULAMADA
Â
Hisarcıklıoğlu, bir basın mensubunun, doğrudan yabancı yatırımlara ilişkin bir sorusu üzerine, "Doğrudan yabancı yatırımcı, sermaye olarak bir 5 milyar dolar gelse, ilave yüzde 2'lik bir büyüme katkısı olacak" dedi.
  Â
Yatırımcı sermayenin yurtdışında kazanılmış imkanlarının Türkiye'ye getirilmesiyle, Türkiye'nin büyümesinde büyük bir rol oynanacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu açıdan Dünya Türk İşadamları 4. Kurultayı'nın öneminin ortaya çıktığını dile getirdi.
  Â
Rifat Hisarcıklıoğlu bir basın mensubunun "Almanya'daki sermayenin buraya gelmesini engelleyen ne?" şeklindeki sorusu üzerinede şunları söyledi:
"Bugün Türkiye'deki kurallara baktığımız zaman, yabancı sermayenin gelmesini engelleyen herhangi bir ÅŸey yok. Ama sorun bence uygulamada. Ama dışarıdaki insanımızın getirdiÄŸi sermaye yabancı sermayedir. Yabancı sermaye diye gelen rakamların çoÄŸu da bizim yurttaÅŸlarımızın, yurtdışındaki vatandaÅŸlarımızın getirdiÄŸi paralardır.Â
  Â
Uygulamadır esas engel. Bugün yatırım yapmak için, yurtdışından gelen için de aynı şey söz konusu. 40 tane kapının ipini çekmek zorundasınız."
  Â
Bunun mutlaka düzeltilmesi gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "yani Türkiye'nin, sadece kural koymakla yabancı sermaye getirmesi mümkün değil. Öncelikle yabancı sermayenin gelebileceği ortamın sağlanması lazım. Ondan sonra da, bu bürokrasinin asgariye indirilmesi lazım. Bu kurultayda bütün bu meseleler masaya yatırılacak" dedi.
Â
                                                  Â