TOBB: Kendi diasporamızı kuralım, ortak gücümüzü birlikte ortaya koyalım

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Kendi diasporamızı kuralım, ortak gücümüzü birlikte ortaya koyalım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2009 00:00

ABD’nin başkenti Washington’daki ünlü Ronald Reagan Merkezi’nde bir konuşma yapan ve bu ülkedeki işadamları-girişimcilere iftar veren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD’deki Yahudilerin örgütlenmesini örnek göstererek, dünyadaki tüm Türk girişimcileri birlik, beraberliğe ve örgütlü hareket etmeye çağırdı. Hisarcıklıoğlu, “Kendi diasporamızı kuralım, birlikte gücümüzü ortaya koyalım” diye konuştu.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ‘Türk diasporası’ hayalini ABD’nin başkenti Washington’da bir kez daha dile getirdi. Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi CSIS ile birlikte düzenlenen bir toplantıda Türkiye’nin potansiyelini anlattıktan sonra, TOBB’un verdiği iftar yemeğinde Türk girişimlerle biraraya gelen Rifat Hisarcıklıoğlu, birlik, beraberlik içinde, örgütlü hareket etme çağrısı yaptı.

Lenin’in sözünü hatırlattı

İftar yemeğinde esprilerle süslediği konuşmasında, ABD’nin çeşitli yerlerinden gelen Türk iş adamları ve girişimcilere, ABD’deki Yahudilerin ortak çıkarlar çevresinde örgütlenmesini örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, “Birlik içinde hareket edemiyoruz, tek noksanımız bu” ifadesini kullandı. Dünya Türk Girşimcileri Kurultayı’nı gerçekleştirdiklerini ve Dünya Türk İş Konseyi’ne üye olunması gerektiğinin altını çizan ve Lenin’in “Organize olmuş azınlıklar, organize olmamış yığınları idare eder” sözünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu, lobiciliğin önemine işaret ederken “Kendi diasporamızı kuralım. Birlikte hareket edip ortak gücümüzü ortaya koyalım” diye konuştu.

Konuşmasında, kadınlar ve gençlerin girişimci olmaları için yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Hisarcıklıoğlu, Türkiye’den 3 saatlik uçuş mesafesinde 9 trilyon dolarlık pazar bulunduğunu, 51 ülkeye ve 1 milyar insana ulaşılabildiğini söyleyen, bu coğrafyanın Türkiye’yi ‘enerji koridoru’ olmaya aday yaptığını dile getirdi.

200 ülkeye ihracat

CSIS’ın, ünlü Ronald Reagan Merkezi’ndeki toplantısındaki konuşmasında da, Türk ekonomisinin son 30 yılını özetleyen Hisarcıklıoğlu, Turgut Özal ile tüm dünyaya açılmaya başlayan Türkiye’nin 1990’lı yılları kaybettiğini, ancak 2001 krizinden sonra büyük atılım gerçekleştirdiğini belirtti. “Türkiye bir başarı öyküsü yazdı” diyen Hisarcıklıoğlu, “2008 ihracatımız 132 milyar dolar. 200 ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi.

ABD’den korkmamalıyız

Daha sonra gazetecilerle ayaküstü sohbet eden Hisarcıklıoğlu, Dünya Türk İş Konseyi’nin ABD toplantısını gerçekleştirdiğini ve Başkan Barack Obama’nın Türkiye’de, ‘Ekonomik ilişkileri geliştirelim’ mesajını vermesinin çok önemli olduğunu kaydetti. TOBB Başkanı, “Bunun tesirlerini görmeye başladık. Amerikalı yetkililer bunu ilk mesele olarak gündeme getiriyor” dedi. Bir soruya karşılık, Hisarcıklıoğlu, “ABD’den korkmamalıyız. Biz bütün dünyaya mal satıyoruz. Belki de en kolay mal satacağımız yer burasıdır” dedi.

İki ülkenin gururu Muhtar Kent

RONALD Reagan Merkezi’ndeki toplantıda, CSIS Başkanı John Hamre, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu takdim etmesi için Coca Cola’nın Türk CEO’su Muhtar Kent’i kürsüye davet ederken, Kent’ten “İki ülkenin de gururu” olarak söz etti. Toplantı için iki saatliğine Washington’a gelen Muhtar Kent, Türkiye’nin güçlü bir ABD’ye, ABD’nin güçlü bir Türkiye’ye ve de dünyanın güçlü bir Türk-Amerikan ilişkisine ihtiyacı olduğunu belirterek, iki ülkenin de geçmişte olduğu gibi krizleri aşmayı ve yaratıcı olmayı bildiklerini kaydetti.

Ben dahil Özal’a ‘vatan haini’ derdik

RİFAT Hisarcıklıoğlu, Türk ekonomisinin geldiği noktaya dikkat çekerken, 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yıllar önce ABD’ye, “Yardım değil ticaret istiyoruz, mal satmak istiyoruz” dediğini hatırlattı ve şöyle devam etti: “O zaman ‘Bu adam ABD’nin, Almanya’nın casusu’ dedik. Hatırlayın o günleri. Üretmiyoruz ki, ne satacağız! 30 yıl önce 1 yılda yapılan ihracatı, şimdi 1 haftada yapar noktaya geldik. Turgut Özal’a vatan haini demiştik, ben de dahil. Açık itiraf. O günkü dünyamızda ancak o kadar algılayabiliyorduk. Annemin çamaşır makinesi yürürdü. İki tane otomobil üretirdik. Nereden nerelere geldik. Özel sektörün başarı öyküsüdür bu. Avrupa’nın 6’ncı dünyanın 15’inci büyük ekonomisi olduk. Sermaye ihraç ediyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!