TOBB: Hata yaptın Avrupa ‘Megali İdea’cı olup çıktın

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Hata yaptın Avrupa ‘Megali İdea’cı olup çıktın
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2003 02:23

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'yi Kıbrıs'ta işgalcilikle suçlayan Avrupa Birliği'ne (AB) sert çıktı. Hisarcıklıoğlu, ‘‘AB Yunanistan'ın şantajına boyun eğip Megali İdea'sına hizmet ediyor. Rumlar çözüm isteseydi bir EOKA teröristini Başkan seçmezdi’’ dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği (AB)'ni Yunanistan'ın veto şantajına boyun eğip, Yunan Megali İdea'sı'na hizmet etmekle suçladı. Hisarcıklıoğlu, ‘‘AB Kıbrıs konusunda Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaları yok farz ederek Türkiye'nin haklarını gözardı ederek büyük bir hata yapıyor. Rumları uzlaşmaz tutum almaya teşvik ederek de kuruluşundan bu yana en vahim ve fevkalade olumsuz sonuçları olabilecek bir hataya imza atıyor’’ dedi.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV)'nın İstanbul Ticaret Odası (İTO)'nda düzenlenen 39'uncu Olağan Genel Kurulu'na katılan Hisarcıklıoğlu konuşmasında ağırlıklı olarak Avrupa Birliği'ni konu edindi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

‘‘Meşru bir anayasası dahi olmayan, adada her iki halk arasında çatışmaları önlemek üzere BM Barış Gücü askerlerinin görev yaptığı ve Kopenhag siyasi kriterlerinden hiçbirine uymayan, bölünmüş bir ülkeyi AB'ye üye yapmaya kalkışmakla AB hiçbirşey kazanamayacak, aksine bölgeyi büyük bir krize sürükleyecektir. Yunanistan'ın tüm genişlemeyi veto edeceği tehdit ve şantajı ile Güney Kıbrıs'ın üyeliğini gerçekleştirmeye kalkışması karşısında AB, gerekli dirinişi hálá gösterebilir. Eğer Rumlar AB'ye üye olmak istiyorlarsa bunun artık tüm adayı temsilen olmayacağı vurgulanmalıdır. AB, yunan Megali İdea'sının gerçekleştirilmesinde Atina tarafından çok kötü bir şekilde kullanılmaktadır.’’

EOKA TERÖRİSTİNİ SEÇTİLER

AB'yi sağduyulu olmaya davet eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ‘‘Bu tür şantaj ve baskı yöntemleriyle Türkiye'nin ve Kıbrıslı Türklerin antlaşmalardan kaynaklanan haklarının ortadan kaldırılması hevesinden vazgeçmeleri gerektiğini önemle hatırlatıyoruz’’ dedi. Asıl çözümsüzlük politikası yapan tarafın Rum tarafı olduğunu söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

‘‘Rumlar yüzde 96'lık katılım oranı ile gerçekleştirdikleri son başkanlık seçiminde bir EOKA teröristini başkan seçmekle zaten Kıbrıs Türkleriyle birlikte yaşamak istemediklerini çok açık ve net şekilde ortaya koydular. Rumların yüzde 75'i Türklerle birlikte yaşamak istemediklerini ifade ediyor. Adada çözüm için iki tarafın egemen eşitliğinin kabul edilmesi ve iki bölgeliliğin sağlanması yeterli. Ancak, çözümsüzlüğün gerçek sorumlusu AB'dir. Çünkü, 'çözüm olsa da olmasa da Rum kesimini üye alacağız' dediler.’’

Hisarcıklıoğlu, hükümetten de AB Kopenhag Kriterleri'nin tamamının yerine getirilmesini temel öncelik yapmasını ve kamudaki koordinasyon eksikliğinin giderilmesini istedi. Hisarcıklıoğlu, hayata konulan reformlar konusunda AB kamuoyunun bilgilendirilmesini, AB devlet ve hükümetleri nezdinde yoğun bilgilendirme ve ikna kampanyaları yürütülmesini önerdi.

Megali İdea nedir?

Megali (Megalo) İdea (Büyük İdeal), Yunanistan'ın 19'uncu yüzyıldan beri izlediği yayılmacı, emperyalist politika. 1821'den itibaren gelişen bu ideoloji halen devam ediyor. Genel olarak tanımı; İstanbul başkent olmak üzere, Girit, Teselya, Epir, Makedonya, Trakya, Ege adaları, Batı Anadolu, Marmara civarı, Kıbrıs, Trabzon ve civarına sahip büyük bir Yunanistan'ı kurma hülyasıdır.

AB samimiyet sınavında

İSO Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye'nin siyasi kriterlerle ilgili olarak önemli adımlar attığını ve artık Avrupa'nın samimiyet sınavının başladığını bildirdi. Küçük, Gümrük Birliği sürecinde de Türk sanayinin başarılı bir sınav verdiğini, oldukça yüksek bir maliyet ödense de bu süreçte, sanayinin küresel rekabet koşullarına uyum anlamında önemli kazanımlar edindiğini kaydederek, ‘‘Türk sanayinin bu yönde verdiği mücadele, Türkiye'nin AB konusundaki kararlığı ve azminin bir ifadesidir. Türkiye bu kararlılığını her zaman muhafaza edecektir’’ dedi. Tek başına kararlılığın da yeterli olmadığını anlatan Küçük, Türkiye'nin ekonomi başta olmak üzere, üyelik hedefine yönelik somut adımları vakit kaybetmeksizin atmak zorunda olduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!