TOBB ETÜ: İşsizler çok meşgul

Güncelleme Tarihi:

TOBB ETÜ: İşsizler çok meşgul
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2012 11:41

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin (ETÜ) yayınladığı politika notuna göre, işsizlerin mesleki beceri kursuna başlamamalarının bir nedeni de “vakitlerinin olmaması.”

Haberin Devamı

TOBB ETÜ-Sosyal Politika Çalışmaları Merkezi (SPM) Araştırma ve Geliştirme Koordinatörlüğü’nün “UMEM Beceri’10 Projesine Kaydolanlar Neden Sonuna Dek Kalmıyorlar?” başlıklı politika notu yayınlandı. TOBB ETÜ-SPM Araştırma ve Geliştirme Koordinatörü İdil Bilgiç Alpaslan ile Araştırmacı Damla Marangoz tarafından hazırlanan politika notu çerçevesinde, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 kurslarına ön kayıt yaptıran ancak sonrasında sistemden çıkan bin 86 kişi ile telefonda bir anket yapıldı.

Yapılan ankette, işsizlerin meslek kurslarına bakış açıları ile ilgili önemli bilgiler topladı. Ankette, kursa devam edilen her gün için 15 TL harcırah alınan ve kurs sonunda istihdam garantisi bulunan UMEM Beceri’10 Projesine ön kayıt yaptırıp daha sonra herhangi bir kursa kayıt olmayan her 10 kişiden birinin “vakti olmadığı” gerekçesini sunması ilginç bir bulgu olarak ortaya çıktı.

Politika notuna göre, Projenin eğitim kapasitesi daha yüksek olmasına karşın, birçok ilde işverenlerin talep ettiği elemanları yetiştirebilecek nitelikte çok sayıda kurs, kursiyer başvurularının yetersiz kalması nedeniyle açılamadı. Bu çalışma ile projeye ilgi gösteren ancak eğitim sürecini sonlandırmayan işsizlerin, süreçten kopmalarının en sık yaşandığı aşamalar, yapılan anketler yoluyla belirlendi ve işsizlerin sistemi terk etme nedenleri araştırıldı.

Haberin Devamı

“KURSA KAYIT OLMAMANIN BİR NEDENİ DE VAKİTSİZLİK”

UMEM Beceri’10 Projesinde kapasite fazlalığı yaşanırken, işsizlerin kendileri açısından her yönden avantajlı gözüken kurslara katılmaya isteksiz olmalarının sebebini tam olarak açıklayabilmek oldukça zor.

Yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, sisteme ön kayıt yaptırıp daha sonra herhangi bir kursa kayıt olmayan her on kişiden birinin vakti olmadığı gerekçesini sunması ilginç bir bulgu olarak ortaya çıktı. Bunların önemli bir kısmı İş-Kur kayıtlarında işsiz olarak gözüktükleri halde, bu kişilerin kayıtsız çalışanlar olduğu düşünülüyor. Öte yandan, bir kursa başladıktan sonra kursu bırakanların neden sorusuna cevap olarak “vaktim yok” gerekçesini kullanmadıkları görüldü. Bu da, bir kez kurslara başlayanların, projenin önemini kavradığını gösteriyor.

Haberin Devamı

KURSA BİR KEZ BAŞLAYANIN BEKLENTİSİ KARŞILANIYOR

Yüksek eğitime sahip işsizlerin kurslara kayıt yaptırmamalarının, beklentilerinin daha yüksek olmasına bağlı olabileceği ortaya çıktı. Kursa başladıktan sonraki devam durumunun eğitime paralel olarak artması ise, eğitimli kişilerin fırsatları değerlendirme konusunda daha başarılı olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre, bilimsel yöntemlerle kişilerin mesleki yönelimleri belirlenir ve bu yönelimlere göre kurslara yönlendirilirse kursların kendilerine uygun olmadığı gerekçesiyle kurslardan ayrılma oranlarının azalacağı belirtildi.

KADINLAR, ULAŞIM VE SAAT GEREKÇESİYLE YARIDA BIRAKIYOR

Çalışmada, kursu yarıda bırakan kadınların kursu bırakmalarında ulaşım veya kursların geç saatte olmasının önemli birer etken olduğu kaydedilerek, “Kursların saatleri ve verildiği mekânlar hakkında kursiyerlere en başta daha geniş bilgi verilmesinin, kursu yarıda bırakmayı azaltacağı öngörülmektedir” görüşü dile getirildi.

TOBB ETÜ-SPM Araştırma ve Geliştirme Koordinatörü BİLGİÇ-ALPASLAN ile Araştırmacı MARANGOZ tarafından hazırlanan “UMEM Beceri’10 Projesine Kaydolanlar Neden Sonuna Dek Kalmıyorlar?” başlıklı politika notunu bültenimizle birlikte ilgilerinize sunuyor, iyi çalışmalar diliyoruz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!