Güncelleme Tarihi:
AB Türkiye Delegasyonu, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde yürütülecek olan bu proje, AB ve Türkiye’den şirketlerin üçüncü ülkelerde yerel ortaklarla birlikte üçlü ticaret ve teknoloji yatırımı yapmayı amaçlıyor. İlk aşamada ortak yatırım yapılacak ülkeler olarak Mısır, Tunus ve Filistin belirlendi.
Değer zincirine dayalı Küresel İş Köprüleri Projesi’nin üçlü bir kümelenme çalışması olarak görülebileceğini vurgulayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, daha fazla ticaret ve üçlü ortak yatırımlarla KOBİ’lerin uluslararası pazara açılacağını kaydetti. Projenin üçlü kazan kazan formülüne dayandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, bu projenin kritik bir aşamada bulunan AB-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine de katkı vereceğini ifade etti. 2013 yılında Irak ve Orta Asya ülkelerine yönelik şirket eşleştirmeleri yapılabileceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin daha fazla bilgi erişiminin olduğu örneğin Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya’da Avrupa ve Türkiye’den şirketlerin birlikte yatırım imkanı olabilir.Bu sinerji üçüncü ülkedeki yerel firmalarla verimli yatırımlara, stratejik ortaklıklara, ticari, teknolojik ve lojistik anlaşmalara hatta kamu-özel sektör ortaklıklarına dönüşebilir” diye konuştu.
Proje nasıl işleyecek
- Öncelikli olarak sözleşmeli iş danışmanları, iş dernekleri, ticaret odaları ve AB üye devletlerin ticari müsteşarları şirketleri belirleyecek.
- Firma sayısı 500 civarında olacak.
- Şubat ayında Türkiye’de AB-Türk firmaları eşleştirilecek.
- 2013 baharında ise Mısır, Tunus ve Filistin’de yerel firmalarla eşleştirmeler yapılacak.
- Örneğin teknoloji tasarımı yapan bir Alman KOBİ, makine üretimi yapan bir Türk KOBİ ve bu makineyi kullanan Mısırlı tekstilci eşleşecek. Firmalar birbirini tamamlayacak.
- Bu eşleştirmelerin stratejik işbirliklerine hatta şirket evliliklerine doğru gitmesi hedefleniyor.
- Poje siyasi dönüşümden geçen bölge ekonomisine katkı sağlayacak.