TOBB Başkanı'ndan 'aile babası' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

TOBB Başkanından aile babası uyarısı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 27, 2012 17:37

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 'eve ekmek götüren' 35-54 yaş arasındaki işsizliğin artarak yapısal bir sorun haline geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de kadın işgücü potansiyelinin, verimliliği artıracak şekilde kullanılamadığına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

 

Bu yıl 8'incisi düzenlenen Kartepe Ekonomi Zirvesi'nde konuÅŸan HisarcıklıoÄŸlu Türkiye'nin üçüncü çeyrek itibariyle büyümede ilk kez dünya ÅŸampiyonluÄŸunu yakaladığını ancak orta vadeli dönemde hala önünde üç önemli konunun olduÄŸunu belirtti.Â

 

Hisarcıklıoğlu bu konuları, rekabet gücünü artıracak önlemler, işsizlikle mücadele ve istihdam artışı ve yapısal reformlar olarak sıraladı.

 

35-54 ARASINDAKÄ° Ä°ÅžSÄ°ZÄ°N EVÄ°NE KÄ°MSE BAKMAZ

 

Hisarcıklıoğlu, "Hedeflerine ilerleyen Türkiye. Nereye odaklanmamız lazım" başlıklı sunumunda işsizlik ve istihdam konusuna özellikle vurgu yaparak, 'eve ekmek götüren' 35-54 yaş arasındaki işsizlik artışının kendisini endişelendirdiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

TÜİK verilerine göre 1996'da işsizlerin yüzde 19'u 35-54 yaş arasında iken 2011'de bu oranın yüzde 35'e çıktığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "35-54 yaş demek ailesi çocuğu olan insanlarda işsizlik artıyor demek. Bizim geleceğimiz açısından daha büyük yapısal problem ile karşı karşıyayız. 15-24 arasındaki gence ailesi bakar. 25-35 yaş işsizi de aile idare eder. Ama 35-54 yaş arasında olan işsiz kalırsa onun evine bakacak kimse olmaz" dedi.

/images/100/0x0/55ea8f08f018fbb8f887dd5d
 

Hisarcıklıoğlu, dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin 2023 hedefinin 10 büyük ekonomi arasına girmek olduğuna işaret ederek, bunu gerçekleştireceklerine inandığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu hedefe ulaşmada kadın işgücü potansiyelinin daha verimli kullanılması gerektiğini de söyledi.

 

Türkiye ile G.Kore'yi karşılaştıran Hisarcıklıoğlu, 1980'lerin başında aynı düzeyde olan iki ülke arasında Kore lehine farkın açılmasında işgücüne katılım oranının etkili olduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

"DENGEMÄ°ZÄ° BOZAN KADIN Ä°STÄ°HDAMI"

 

74 milyonluk nüfusa sahip Türkiye'de 26 milyon çalışan olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Kore'nin 50 milyonluk nüfusuna rağmen bu sayıyı yakaladığına ve bunda da kadınların çalışma hayatına katılmasının fark yarattığına vurgu yaptı.

 

Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

 

"Bizim dengemizi bozan kadın istihdamı. Kore'de kadın istihdamı yüzde 50 bizde yüzde 24. Potansiyelimizin, enerjimizin belli kısmını israf ediyoruz. Kadının iÅŸ gücüne katılının önünü açıp destekliyor olmamız lazım. Ä°kinci önemli konu ise verimlilik. Kore'de kiÅŸi başına verimlilik 40 bin Türkiye'de 30 bin dolar. Kadın istihdamının oranını ve verimliliÄŸini artırabilirsek o zaman istediÄŸimiz noktaya geleceÄŸiz. Sadece Kore'nin kadın istihdamı ve verimliliÄŸini yapsaydık dünyanın 11. ekonomisi olacaktık. O nedenle bizim doÄŸru hedefe odaklanmamız gerekiyor. Bunu yapacak güçte ve kararlılıktayız. Yol haritasını ve ne yapılacağını biliyoruz. Kadınların iÅŸ gücüne katılımı noktasında zihniyetÂreformunu gerçekleÅŸtiriyor olmamız lazım."

 

Haberin Devamı

Ä°ÅžSÄ°ZLER AMA VAKÄ°TLERÄ° YOK...

 

Hisarcıklıoğlu, UMEM beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği kapsamında 21 bin kişiyi eğittiklerini, 19 bin kişiyi de işe kavuşturduklarını belirtti.

 

UMEM'in en büyük sıkıntısının kursiyer bulmak olduğunu, yaptıkları bir araştırmada kadınların yüzde 50'sinin, erkeklerin yüzde 28'inin kursu uygun bulmadığını, daha detaylı çalışıldığında 'işsizim' diyen kadınların yüzde 9'unun, erkeklerin de yüzde 12'sinin 'vaktim yok' yanıtını verdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şimdi hizmet sektörünü de bu işin içine alacaklarını, o zaman hizmet ve sanayi sektörünün birlikte daha başarılı olacağını söyledi.

 

MOTORÄ°NE YÃœZDE 17 ZAM YOLDA

 

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, reel sektörün üzerindeki diğer bir yükün de artan maliyetler olduğunu söyledi. Gelişmiş pazarların daralmasıyla birlikte maliyet baskısının çok arttığını hatırlatan TOBB Başkanı, istihdamın üzerindeki maliyetleri azaltıcı unsurlara eğilinmesi ve bu yükleri azaltacak orta vadeli bir plan hazırlanması gerektiğini kaydetti.

 

Enerji fiyatlarının hem üretim, hem de navlun fiyatlarını artırdığını, son bir yılda dünyada üretici fiyatlarının çok artmasına karşın bunun tüketici fiyatlarına yansımadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, dünyada ilk iki aydaki artışın motorinde yüzde 30.5 olduğunu, ancak tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 13 olduğunu dile getirdi.

 

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, önümüzde dönemde yüzde 17'lik artış geleceğini, bunun hem üretim maliyetlerini, hem de malı sevk ederken navlun fiyatlarını artıracağını söyledi.

 

2011 İYİ GEÇTİ

 

2011'in üçüncü çeyrek verileri itibariyle oldukça iyi geçirildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yüzde 9.6'lık büyüme performansı ile tarihinde ilk defa dünya şampiyonluğunu yakaladığını ve bunda yüzde 11.5 ile özel sektörün katkısının üst seviyede olduğunu söyledi.

 

Büyümede kamu yatırımlarının ve harcamalarının payının 1.2, dış ticaretteki aleyhteki dengenin eksi yüzde 3.1 olduÄŸunu vurgulayan HisarcıklıoÄŸlu, "EÄŸer ithalat ve ihracatımız eÅŸit olsaydı, Türkiye bir rekor daha kıracaktı ve yüzde 12.7'lik bir büyümeÂgerçekleÅŸtirecektik" dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, büyümedeki bu yapının istihdam tarafına da olumlu yansıdığını, bu dönemde 1.3 milyon kişinin işe alındığını ve bunun da yüzde 85'inin kayıtlı personel olduğunu vurguladı.

 

ANADOLU'YU GÜMRÜK BİRLİĞİNE SOKAMADIK

 

Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda Anadolu'daki ekonomik hareketliliğin artışına da dikkat çekti. Ancak Hisarcıklıoğlu, bu bölgelerdeki şirketlerin Avrupa'ya olan ihracatının gelişmiş illere kıyasla geride kaldığını söyledi.

 

Son 10 yılda İSO'nun 1000 sanayi şirketi içinde 155 şirketin Anadolu'ya kaydığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Sanayi Anadolu'ya kayıyor. Müthiş bir hareketlilik ve dinamizm var. Bizim onun önünü açıyor olmamız lazım. Sanayi ve büyük firmalar Anadolu'ya kayarken, biz Anadolu'yu Gümrük Birliği'nin içine sokamadık. İstanbul'un Avrupa'ya ihracatı yüzde 51, Bursa'nın yüzde 78, Kayseri'nin yüzde 39, İzmir'in yüzde 61, Konya'nın yüzde 33, Gaziantep'in yüzde 24. Anadolu'daki şirketlerimizi gümrük birliğinin içine sokuyor olmamız lazım. Bu onların rekabet gücünü artıracak" dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, Anadolu'yu Avrupa'ya ten yolu ile bağlayacak Balo Projesi'ni hayata geçirdiklerini belirtti.

 

"KONYA'DAKİ AYAKKABICILARIN LİSTESİNİ VEREBİLECEĞİZ"

 

Hisarcıklıoğlu, Mayıs ayı sonu itibariyle özel sektörle ilgili şeffaflaşmayı artıracak şirketlerin faaliyetlerine göre numara verme çalışmasını (Nace) uygulamaya koyacaklarına da işaret etti.

 

"Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, TÜİK, İçişleri Bakanlığı ve TOBB bir araya gelerek yeni bir Nace çalışması başlattık" diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

 

"Mayıs ayı sonu itibariyle vatandaşlık kimlik numarası nasıl tekse, bütün şirketlerin Nace kodları da tek olacak. Bu bize kurumlar arasında bütünlük sağlayacak. Aynı dili konuşmaya başlayacağız. Aynı zamanda ticaret ve sanayi envanterini il bazında yapabilir hale geleceğiz. Bundan sonra 'Konya'da Sivas'ta Trabzon'da ayakkabı imalatçılarının listesini ver' dediğiniz zaman bu yılın 8. ayı itibariyle Türkiye'de il bazında ayakkabı üretenlerin listesini vereceğim. Bu devrim niteliğinde olacak. Bir başka şey daha yapıyoruz. Vatandaş olarak hangi konutta oturduğumuzu devlet biliyor, ama hangi şirketin nerede faaliyet gösterdiğine ilişkin bilgi yok. Bu sistemle beraber hangi şirket nerede faaliyet gösteriyor anında görebiliyor olacağız. Seneye genel şirketler hakkında rakamları verebilir hale geleceğim."

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de yeni teşvik politikalarının oturacağı tabanın da bu olması gerektiğine dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!