TOBB Başkanı Miras: İstifa etmedim ama edebilirim

Güncelleme Tarihi:

TOBB Başkanı Miras: İstifa etmedim ama edebilirim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2001 00:00


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, TOBB Basın Sözcüsü ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Atıl Akkan arasında dün yapılan Yönetim Kurulu toplantısında ihracatçı küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) verilecek 100 milyon dolar nedeniyle tartışma yaşandı.
Haberin Devamı

Tartışmaların ardından TOBB Başkanı Miras’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan istifa ettiği söylentileri yayıldı.

Fuat Miras, istifa ettiği yolundaki söylentiler üzerine, "Yönetim Kurulu'na daha şu anda istifa verdiğim yok. Ama istifayı düşünebilirim" dedi.

Dün, TOBB’da gerçekleştirilen Yönetim Kurulu toplantısında Atıl Akkan ile arasında TOBB’un ihracatçı KOBİ’lere Eximbank aracılığı ile kullandıracağı 100 milyon dolar konusunda bir tartışma yaşandığını belirten Miras, tartışmanın, Atıl Akkan’ın söz konusu kredinin 100 bin dolara kadar ihracat yapan KOBİ’lere verilmesi önerisinde bulunması nedeniyle çıktığını kaydetti.

Bunun üzerine kendisinin ihracatçı KOBİ’lere verilecek kredi için böyle bir sınırlama koymalarının mümkün olamayacağını söylediğini belirten Miras, "Bu konuda Eximbank’ın prensipleri ve kriterleri ne ise bizim müdahale etmemiz yanlış olur" dediğini aktardı.

Miras, şunları kaydetti:

"Çünkü bu müracaatı yapacak üyeler bizim üyelerimiz. Yarın sizin ya da bir başkasının tanıdığı gelir (Başkan biz müracaat ettik. Ama bize verilmiyor. Ya da bize 3 bin, 5 bin dolar veriliyor. Bunu 50 bin dolar yapalım derlerse) ne olacak. Biz bunlardan kaçmak için Eximbank parayı hangi şekilde kullandırıyorsa ki çok dürüst ve doğru kullanıyor onlara veririz. Onlar ne isterlerse onu yaparlar. Bizim müdahale etme şansımız yok.

Arkadaşlar da herhalde (başkan bunu söyledi ama bin kişiye vereceğimize 5 bin kişiye veririz) diye birden bire böyle rakamlar telaffuz etti. Biz de (bunu nerden çıkarıyorsunuz) dedik. (Böyle bir şeyi niye bu şekilde talep ediyorsunuz) diye sorduk. Aramızda bu yönde ufak bir tartışma oldu."

TARTIŞMALAR ÜZERİNE 4 KİŞLİK KOMİSYON KURULDU

Bu tartışmalar üzerine Yönetim Kurulu içinde TOBB Başkanvekili Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığında ve aralarında EBSO Başkanı Atıl Akkan’ın da bulunduğu 4 kişilik bir komisyon kurulduğunu belirten Miras, komisyonun bu kredinin şartları üzerinde çalışmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Gazetecilerin "Bu tartışmalar üzerine Atıl Bey ile aranızın bir anda gerginleştiği konuşuluyor" sorusu üzerine de Miras, şunları kaydetti:

"Hayır Atıl Bey’e dedim ki (Siz Odalar Birliği yönetiminin basın sözcüsüsünüz. Bazı konuları konuşurken dikkatli konuşmanız lazım. Anadolu Partisi’ni kurdunuz. Gazeteci size soruyor. Fuat Miras bunun neresinde? Siz de diyorsunuz ki, Fuat Miras bunun hiçbir yerinde yok. Fuat Miras hükümetin ortağı. Şerefli bir adam Fuat Miras’ın hükümetle olan ortaklık anlaşmasını gündeme taşır. Söyler. Böyle bir şey söylemeniz yanlış oluyor. Herkesi herkes tanıyor. Dolayısı ile bu konuda konuşma tarzınız çok yanlış biraz dikkatli olmanızda yarar var) o kadar."

Miras, istifa söylentileri konusunda konuşmak istemediğini söyledi. Yönetim Kurulu üyeliğinde, Yönetim Kurulu içinde böyle bir istifanın olmadığını bildiren Miras'a yöneltilen sorular ve Miras'ın yanıtları şöyle:

Dünkü Yönetim Kurulu toplantısı esnasında istifanızı Yönetim Kurulu'na sundunuz mu?

Şu anda varsa elinizde o zaman söyleyecek bir şey yok.

Ben size birinci elden soruyorum?

Bu konuda konuşmayacağım. Eğer bu konu bu şekilde ise gerekli açıklamaya bir iki gün sonra yaparım. Kim verdiyse ondan gerekli bilgileri alabilirsiniz. Bunu Atıl Akkan'a (TOBB Basın Sözcüsü, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı) soracaksınız. Organizatör Atıl Akkan. Yönetim Kurulu'na daha şu anda istifa verdiğim yok. Ama istifayı düşünebilirim. Yönetim Kurulu üyeliğimde, Yönetim Kurulu içerisinde böyle bir istifa yok.

Başkanlıktan mı istifa ettiniz?

Onu bilemiyorum. O konuda konuşmak istemiyorum. Zorlamayın. Böyle bir konuyu Yönetim Kurulu tartışır, konuşur. Yani onların gündeminde ise herkese açık bir tartışma konusu olur. Bu konuda zorlamayın... konuşmayacağım.

Bu konu bugün yazılacak. Biz en doğru şekilde yazılsın istiyoruz...

Ben kimseye herhangi bir şey söylemedim. Kimseyle herhangi bir konuda konuşmadım. Kimseye de herhangi bir bilgi vermedim. Bilgiyi verenlere soracaksınız. Yani onlar bu bilgiyi kimden aldılarsa onlara soracaksınız. Bana soruyorsanız şu aşamada konuşmayacağım. Çünkü konuştuğum zaman... bu sızmaları kimin yaptırdığını, kasıtlı mı kasıtsız mı yaptırdığını öğrenmek bakımından söylüyorum. Ben şimdi konuşursam yanlış olur.

Konuşmanızdan istifa etmediğinizi anlıyorum...

Nasıl yorumlarsanız. Eğer bir istifa konusu söyleyeceksem basına benim çıkıp açıklama yapmam lazım. O açıklamayı yapmadığıma göre şu aşamada nasıl yorumluyorsunuz bilmiyorum.

İstifa etmediğiniz şeklinde yorumluyorum?

İşte ona göre ne yazacaksanız yazabilirsiniz yani...

Ama çok muğlak söylüyorsunuz?

İstifa gelir. İstifayı Yönetim Kurulu görüşür. Kabul edilir, çıkar. Açıklama yaparız.

Zaten prosedür öyle. Yönetim Kurulu istifanızı kabul etmeden yürürlüğe girmez.

Onu söylemeye çalışıyorum.

Siz istifa verdiniz ama Yönetim Kurulu'nda hala görüşülmedi. Bunu mu anlatmaya çalışıyorsunuz?

Valla birşey söylemeyeceğim. Suskunluğumu devam ettiriyorum. Bu konunun şu anda gündeme taşınması erken. Birileri tabii taşıyabilir. Tabii fırsat bekleyenler çoktur. O fırsatçıları tespit etmek önemli bir şeydir

Bunun için mi açıklamıyorsunuz?

Aşağı yukarı evet. Bunun için açıklamıyorum.

AKKAN: "İSTİFA SÖYLENTİLERİYLE İLGİM YOK"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Basın Sözcüsü ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Atıl Akkan, Fuat Miras’ın istifa söylentileriyle kendisinin bir ilgisinin olmadığını, bu kararın Miras’a ait olduğunu söyledi.

Akkan, dün gerçekleşen Yönetim Kurulu toplantısında, TOBB’un Eximbank’a aktaracağı 100 milyon dolar kaynağın kullanılmasına yönelik tartışma olduğunu, kendisi gibi düşünen bazı yönetim kurulu üyelerinin de bu kaynaktan daha çok küçük ve orta boy işletmenin (KOBİ) yararlanması için sınırlama getirilmesini istediğini anlattı.

Akkan, şöyle konuştu:

"Eximbank’a TOBB’dan aktarılacak 100 milyon doların kullanımında, 100-200 bin dolarla sınırlandırılarak, daha çok KOBİ’nin yararlanması ve daha çok işletmenin üretim, istihdam ve ihracat yapmasını istedim. (Sınırlama olmaması halinde 5-10 milyon dolar talep eden firmalar büyük ölçüde bundan yararlanacağını ve TOBB’u oluşturan KOBİ’lerin yararlanması mümkün olamayacağını) söyledim. Tartışmanın kaynağı bu. Sayın Miras, buna karşı çıktı."

Akkan, TOBB Yönetim Kurulu Başkanvekili Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun tartışmalar üzerine Eximbank Genel Müdürü’ne telefon ettiğini, onların da Hisarcıklıoğlu’na, "biz de sizden zaten böyle bir talep bekliyorduk. 200 bin dolara kadar olan listeyi de hazırlıyoruz" diye cevap verdiğini ileri sürerek, "Yani ben haklı oldum. Biz bu parayı Eximbank’a niye aktarıyoruz. KOBİ’lere bir imkan yaratılsın diye. Yoksa üç tane ana firma alsın diye değil" diye konuştu.

TEKNİK BİR TARTIŞMA, KİŞİLİĞE HAKARET YOK

Yönetim Kurulu’nda Rıfat Hisarcıklıoğlu, Mehmet Balduk, Nejat Koçer ve kendisinin katıldığı dört kişilik bir komisyon kurulduğunu, bu komisyonun Eximbank ile yapılacak protokolü hazırlayacağını belirten Akkan, şöyle devam etti:

"Yönetim Kurulu toplantısında, TOBB üyeleri, delegelerinin Miras’a yetki verdiğini, ancak birliği iyi yönetemediğini söyledim. Miras da buna şiddetle karşı çıktı, sınırlama olmaması için direndi. Bu teknik bir tartışma, kimsenin kişiliğine hakaret yok. Sayın Miras bu tartışmanın ardından Yönetim Kurulu üyelerinden istifalarını istedi, kimse buna yanaşmadı. Sonra bana dönerek, (Ya sen, ya ben istifa ederiz) dedi. Ben etmeyeceğimi söyledim. Miras, benim toplantıdan ayrılmamın ardından istifa etmiş."

"MİRAS’IN YETKİLERİ RESEN İPTAL EDİLDİ"

Akkan, aynı yönetim kurulu toplantısında Fuat Miras’ın idari ve mali yetkilerinin de resen iptal edildiğini kaydetti. Bu kararın ardından Miras’ın Yönetim Kurulu’na istifasını vererek, ayrıldığını ileri süren Akkan, bu tartışmaların sonunda doğrunun bulunmasının aslolduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"İstifa ettiği saatte uçaktaydım. Ben uçaktan İzmir’e inince cep telefonum çaldı. Bir basın mensubu arkadaşımdan duydum. Yönetim Kurulu toplantısından 4’ü çeyrek geçe ayrılarak odamıza çıktık. Eşyalarımızı aldık saat 4.30’da 4 arkadaş havalanına hareket ettik. Nail Kalemci Denizli’ye arabayla hareket etti. Mehmet Balduk, Nejat Koçer, ben, Bülent Koşmaz havalanına gittik. Bizim arkamızdan da Adana’dan Fethi Coşkuntuncel hareket etti. Üç araba biz havalanına gittik. İstifa ettiğinde orada Özcan Tülümen, Halim Mete, Rıfat Hisarcıklıoğlu, Hüseyin Üzülmez ve Genel Sekreter Şefik Tokat vardı."

Basın mensuplarının "istifada prosedür nedir? Yönetim Kurulu’nun kabul edip etmemesi önemli midir?" şeklindeki sorusu üzerine, Akkan, şunları söyledi:

"İstifa eder. İstifa sahsidir. Bize bilgi ulaşmadı. Çünkü Genel Sekretere ulaşamıyorum. Herhalde Yönetim Kurulu’ndan istifa etti. Başkanlıktan istifa edip, attan inip, eşeğe biner mi? Fuat Bey onurlu bir insan."

Gazetecilerin "Yönetim Kurulu’ndan mı istifa etti" yolundaki sorusu üzerine de "Tabii... Kendisi ne yazdı, kime ne verdi onu bilemem ama bir başkan istifa ederse Yönetim Kurulu’ndan da istifa eder. Yani başbakan ben başbakanlıktan istifa ettim ama bakanlıkta kalırım demez. Ben istifa ettiğini biliyorum" diye konuştu.

Tartışmada kimse kimsenin kişiliğine saldırmadı, hakaret etmedi. TOBB camiası için, üyeleri için KOBİ’ler için doğru olan neyse orada hemfikir olunur. Miras ile farklı düşünebiliriz. Ama hükümette de kavgalar oluyor, fikir ayrılıkları yaşanıyor. Hükümet ayakta duruyor. Fikirleri paylaşmakta çok büyük yarar olduğunu düşünüyorum."

TOBB’un önemli bir sivil toplum örgütü olduğuna değinen Akkan, birliğin kişilerle kalıcı olmadığını, Yönetim Kurulu başkanlarının istifasıyla, ayrılmasıyla güç kaybetmeyeceğini anlattı.

"TOBB’DA YENİLENME ŞART"

"TOBB’da yenilenme hareketine başlama zamanı. Bu istifanın birlik için yeni başlangıçları beraberinde getirmesini diliyorum" diyen Akkan, TOBB’un varlığının temel nedeninin küçük ve orta ölçekli işletmeler olduğunu ifade ederek, hitap ettiği kitlenin sorunlarına çare bulacak daha güçlü bir yapıya kavuşturulmasının şart olduğunu ileri sürdü.

Akkan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Anadolu aslanları can çekişiyor, biz bunların sorunlarına çare bulmak yerine tartışıyoruz. Benim öne sürdüğüm ve Miras’ın karşı çıktığı konu da KOBİ’lerin haklarını korumaya dönük. 100 milyon dolardan 10 tane işletmenin yararlanmasının önünü kesmek için Eximbank’a vereceğimiz kaynağa 100-200 bin dolarla sınırlama getirilmesi ve daha çok sayıda KOBİ’nin kullanmasını istedim."

TOBB: "MİRAS GÖREVİNİN BAŞINDA"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras’ın görevinin başında olduğu ve istifa etmediği bildirildi.

Odalar Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, bazı yayın organlarına intikal eden yanlış bir haberle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı’nın istifa ettiğinin duyurulduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Fuat Miras, 8 Haziran 2001 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı’na başkanlık etmiş, akşam mesai bitiminden sonra karayolu ile İstanbul’a gitmiştir. 9 Haziran 2001 Cumartesi günü (bugün) Adapazarı Borsamız’ın (Tarım ve Hayvancılık Sempozyumu)na görevli olarak iştirak etmiştir.

TOBB Yönetim kurulu Başkanı Sayın Fuat Miras görevinin başında olup istifa etmemiştir."

İTO BAŞKANI YILDIRIM: "MİRAS'IN İSTİFA ETMESİ GEREKİR"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras’ın istifasını verdiğini tahmin ettiğini belirterek, "Miras’ın bundan sonra TOBB’da yapacağı birşey kalmadı. İstifa etmesi gerekir" dedi.

Yıldırım, Kayseri’de bir yerel televizyon kanalında katıldığı canlı yayın programında, kendilerinin hükümetin ekonomik programını eleştirdikleri bir sırada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Başbakan’a "ekonomiyi iyi yönetiyorsunuz" diyerek şilt verdiğini kaydetti.

Mehmet Yıldırım, TOBB’un çok inişli, çıkışlı politikalar izlediğini belirterek, şunları söyledi:

"Bunun neticesinde hem hükümetler nezdinde, hem kamuoyunda, hem de özel sektörde ve odalar camiasında Odalar Birliği’nin bu politikası hoş karşılanmadı. Uygulanan politikalar bir yana TOBB Yönetim Kurulu’ndaki uygulamalar da rahatsızlık yarattı. Nitekim TOBB Yönetim Kurulu içinde gözlemci adı altında atamalar yapıldı. Bu da odalar tarafından hoş karşılanmadı. Bu aşamada Miras bazı arkadaşların, bazı arkadaşlar da Miras’ın istifasını istedi. Tahmin ediyorum toplantıda Miras istifasını verdi."

Miras’ın bundan sonra TOBB’da yapacağı birşey kalmadığını savunan Yıldırım, "biz hükümetin istifasını 3 aydan beri istiyoruz. Hükümet kadar TOBB’un da suçu var. Belki de hükümeti yanlış yönlendiren bu politikayı destekleyen TOBB oldu. Miras’ın istifa etmesi gerekir." dedi.

"BAHÇELİ İTHAMLARINDA HAKLI"

Haberin Devamı
Yıldırım, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’nin iş dünyasının siyasete fazlaca karıştığı söylemlerini ise, şöyle yanıtladı:

"Bahçeli, bu ithamlarında haklı. TOBB eğer bugüne kadar uyguladığı politikalarda inişli çıkışlı olmasaydı, Hükümetin önüne alternatif program koysaydı, isteklerini hükümete yaptırabilir, yardımını alabilirdi. Ama bir gün desteklediler, bir gün karşı çıktılar. Hiç sebepsiz yere Cumhurbaşkanı’nın istifasını istedi. Keser döner sap döner misali bir gün sizin de istifanızı isterler. Bugün gelinen yer maalesef iyi bir yer değil. Bahçeli’nin ifade ettiği (istikrarlı özel sektör olmadığıdır). Bunda da haklıdır." (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!