Güncelleme Tarihi:
18. ICC Türkiye Tahkim Günü Konferansı TOBB, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve ICC Milletlerarası Tahkim Divanı işbirliğiyle İstanbul’da düzenlendi.
REFAH VURGUSU
Hisarcıklıoğlu, ICC’nin dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan en büyük iş dünyası kuruluşu olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birinci Dünya Savaşı’nın uluslararası ticarete verdiği zararları gidermek amacıyla, bir grup girişimci tarafından, barışın tüccarları sloganıyla kurulan ICC, dünya çapında barışın ve refahın geliştirilmesi için çalışıyor. 170’ten fazla ülkede, 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil eden ICC’nin Türkiye Milli Komitesi, 1934’te kuruldu. TOBB çatısı altında faaliyet gösteriyor. Türk iş dünyasını temsilen, ICC nezdindeki faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor” dedi.
TALEP ARTIYOR
Hisarcıklıoğlu, hem dünyada ve hem de Türkiye’de iş insanlarının tahkime olan ilgisi ve talebinin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Yurt içinde ve dışında iş bağlantıları kurarken, güvence isteniyor. Yatırım ortamının en önemli unsurlarından biri sözleşmelerden kaynaklı yükümlülüklerin garanti altına alınması. Bu nedenle özellikle uluslararası yatırımcılar için, etkin bir tahkim müessesinin varlığı olmazsa olmaz. Türkiye tahkim sistemine dahil olmadan önce, küresel doğrudan yatırım girişi yılda 1 milyar doları geçmezdi. Tahkimi anayasamıza dercettikten sonra kabulün etkisiyle bu rakam yılda minimum 10 milyar dolarların üzerine çıktı.”
‘TÜRKİYE İYİ TEMSİL EDİLİYOR’
ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Claudia Salomon ise Türkiye’nin küresel ekonomide uluslararası şirketleri Türkiye’ye çekmek konusunda tahkimin önemli rolü olduğunu söyledi.
Salomon, şöyle dedi: “Türkiye’nin iş dünyası küresel iş dünyasıyla etkileşim halinde. Türkiye Milletlerarası Tahkim Divanı’nda iyi temsil ediliyor. Türkiye’nin şirketleri ihtilafların çözümü konusunda ICC’ye güveniyorlar. Anlaşmalar ihtilafa da yol açıyor. İş dünyası hazırlıklı olmalı.”