TOBB: Aliağa Türkiye'nin sigortası

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Aliağa Türkiyenin sigortası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2007 17:33

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Odaları Konseyi üyesi ve Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Egegaz'ın devreye alınmasının, doğal gaz krizlerinde “Türkiye'nin sigortası olduğunu” belirtti.

Saka, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçtiğimiz kış aylarında Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği doğal gazı kesmesiyle Türkiye'de baş gösteren doğal gaz krizinin ardından gündeme getirdiği “Aliağa'daki Egegaz'ın devreye alınması” önerisinin, İran'ın doğal gazı kıstığı günlerde Türkiye'nin sigortası olduğunu belirtti.

Egegaz ile gaz tedariki yapılan ülke çeşitliliğinin artması sonucu enerji bağımlılığı tehlikesinin de azalacağını savunan Saka, bunu gören Rusya ve İran gibi ülkelerdeki şirketlerin de daha sorumlu hareket etmesine yol açacağını kaydetti.
BOTAŞ tarafından Cezayir'den getirilen sıvılaştırılmış gazı (LNG), depolayan ve gazlaştırarak Ulusal şebekeye veren Egegaz'ın, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının yüzde 30'unu karşılama kapasitesine sahip bulunduğunu anlatan Saka, şu bilgiyi verdi:

“BOTAŞ'ın yaptığı sözleşme kapsamında Cezayir, Nijerya, Libya gibi ülkelerden deniz yoluyla Egegaz'a getirilen sıvılaştırılmış doğal gaz, burada depolanıp gazlaştırılarak BOTAŞ'ın ulusal İletim Şebekesi'ne sevk ediliyor. Hizmet alım sözleşmesinin imzalanmasının ardından 4 Aralık 2006'dan bugüne Cezayir'den iki kez aynı gemiyle LNG geldi ve bu LNG gazlaştırılarak sisteme verildi. Aldığımız bilgilere göre, bundan sonra tesise ayda 3 kez LNG tankeri gelecek. Terminaldeki her bir tankın kapasitesi 140 bin metre küp olmak üzere toplam 280 bin metre küptür. Egegaz, 280 bin metre küplük depolama kapasitesiyle hem Ege'nin hem Türkiye'nin önemli bir güvencesidir.”

EGEGAZ'A 150 MİLYON METREKÜP GAZA EŞDEĞER 254 BİN METRE KÜP LNG GELDİ

Saka, gemi ile gelen 150 milyon metre küp doğal gaza eşdeğer 254 bin metre küp sıvılaştırılmış gaz getirilerek terminale boşaltıldığını, 5 Aralık 2006 tarihinden bu yana ulusal doğal gaz sistemine 80 milyon metre küp gaz veren Egegaz'ın, son bir haftada 47 milyon metre küp doğal gazı sisteme aktardığını söyledi.

Saka, son günlerde İran'ın Türkiye'ye verdiği gazı kesmesinin ardından yeniden gündeme gelen Egegaz'ın, “adeta Türkiye'nin doğal gaz sigortası olduğunu” ifade ederek, “Uluslararası gaz piyasasından BOTAŞ tarafından temin edilen gazı depolayan ve sisteme veren Egegaz, sadece konutların ısınmasında değil, Türkiye sanayisinin ve ülke ekonomisinde de imdadına yetişti” diye konuştu.

ENERJİ ÇEVRİM SANTRALLERİNİ DE BESLİYOR

Türkiye'de Aliağa ile çeşitli yerlerde doğal gaza dayalı enerji çevrim santralleri bulunduğunu da hatırlatan Saka, sözlerini şöyle sürdürdü: “Egegaz'ın devreye girmesiyle ENKA- İzmir Santrali, TÜPRAŞ, PETKİM, HABAŞ ve diğer potansiyel doğalgaz müşterilerine, doğal gaz çevrim santrallerine yüksek basınçtaki gaz arzı sorunsuz olarak sağlanabiliyor. Aliağa'da 1500 mw kapasiteli ENKA Intergen Santralı, doğal gazdan elektrik enerjisi üreterek ulusal şebekeye veriyor. Bu santral gibi enerji üretim merkezlerinin de kesintisiz üretime devam etmesi için doğal gaz arzının sürekli olması gerekiyor. İşte tüm bunlar değerlendirildiğinde Egegaz'ın ülke ve bölge ekonomisi için önem çok daha iyi anlaşılabilir.”

Saka, geçen yıl atıl durumda bulunan Egegaz'ın faaliyete geçirilmesi için çalışma yürüttüklerini, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile BOTAŞ bürokratlarının kendilerinin sesine kulak vererek, Türkiye'ye bu tesisin kazandırıldığını, bundan dolayı da yetkililere teşekkür ettiğini söyledi.

EGEGAZ NEDİR?

Çolakoğlu Holding şirketlerinden olan Egegaz, İzmir'in Aliağa ilçesinde 400 milyon dolara dünyanın ikinci büyük LNG terminali olarak 1999'da kuruldu. Tesisin yapımı 2001'de tamamlandı. 36 metre yüksekliğinde 85 metre çapındaki tanklar, ileri düzeyde deprem teknolojisi ile inşa edildi.

Tanklar 10 milyon dolar harcanarak deprem amortisörleri üzerine oturtuldu. Toplam 280 bin metre küp LNG depolama kapasiteli terminal, yıllık 10 milyar metreküp doğal gaz gazlaştırma kapasitesine sahip bulunuyor. 2006 verilerine göre, Türkiye'nin doğal gaz tüketiminin yüzde 30'una denk kapasitesiyle çalışan Egegaz'da 60 uzman ve işçi çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!