TMSF'den New York Borsası'nı karıştıran tahsilat çırpınışı

Güncelleme Tarihi:

TMSFden New York Borsasını karıştıran  tahsilat çırpınışı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2005 01:44

TMSF, Telsim ve Rumeli Elektronik ortaklığıyla kurulan Kazak GSM şirketi KaR-Tel'den Uzanlar'ın 5.5 milyar dolarlık borcunu isteyince New York Borsası karıştı. Rus cep telefonu şirketi Vimpelcom, iştirakine böyle bir tebliğ gelince ABD Borsası'na bildirdi ve hisseleri yüzde 3.38 düştü.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), diğer Uzan şirketlerine yaptığı gibi Kazak GSM şirketi KaR-Tel'e de bir tebliğ göndererek Uzanlar'ın İmar Bankası'ndan kaynaklanan 5.5 milyar dolarlık (7.55 milyar YTL) borcunu istedi. TMSF, Telsim ve Rumeli Elektronik'in yüzde 60 ortaklığıyla kurulan KaR-Tel'i müteselsil borçlu olarak görürken KaR-Tel, bu ortaklığın sona erdiğini belirterek itiraz etti. Ancak Kazakistan'daki iştirakine böyle bir yazı gelmesi, Rusya'nın ikinci büyük cep telefou şirketi Vimpelcom'un, New York'ta işlem gören hisselerini sarstı.

ÖDE EMRİ GİTTİ:

Hisseleri New York'ta işlem gören Rus GSM şirketi Vimpelcom, bir açıklama yaparak Kazakistan'da kurulu iştiraki KaR-Tel'in "TMSF'den gönderildiği belirtilen" 5.5 milyar dolarlık ödeme emri aldığını bildirdi. Vimpelcom, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na yaptığı açıklamada, "Emir, öne sürülen borcun niteliği ve nedeni konusunda her hangi bir bilgi vermiyor. Sadece bunun Hazine'ye bir borç olduğunu ve ödemenin vadesinin 6 Mayıs 2004 olduğu belirtiliyor" denildi. TMSF'nin ödeme talimatının ardından VimpelCom'un Amerikan borsalarında işlem gören hisseleri yüzde 3.38 değer kaybetti.

ORTAKLIK KALMADI:

Kazak GSM şirketi KaR-Tel şirketi Başkanı Konstantin Markov, TMSF'nin 7 Ekim tarihli tebliğinin, Almatı Bostandık İlçe Mahkemesi tarafından geçen hafta sonu kendilerine iletildiğini açıkladı. Ancak borcun kaynağı ve niteliği hakkında bilgi bulunmadığını söyleyen Markov, KaR-Tel'in tebliği gönderen kuruluşla ve borçla bir ilgisinin bulunmadığını savundu. Markov, KaR-Tel'in kuruluşunda yüzde 60 hisseye sahip olan iki Türk şirketinin hisselerinin 2003 yılında mahkeme kararı ile yerli ortak tarafından alınarak ilgisi kalmadığını vurguladı.

İTİRAZ YAZISI YOLDA:

‘Bu ödeme talimatının ne gibi bir temeli olduğunu anlayamıyoruz" diyen Markov, "Biz KaR-Tel'in Türk hükümetine karşı herhangi bir yükümlülüğü olmadığına inanıyoruz. TMSF'nin bu talimatının değersiz olduğunu düşünüyoruz ve hakkımızı sonuna kadar savunacağız’ diye konuştu. Markov, buna ilişkin itirazi cevabi yazının, kararı veren Türk mahkemesine iletilmek üzere 17 Ocak'ta Türkiye'nin Almatı Konsolosluğu'na, ilgili yazının Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'na da gönderilmesi için Kazakistan Adalet Bakanlığı'na müracaatta bulunduklarını belirtti.

2003'TE AYRILDILAR:

KaR-Tel GSM şirketi Telsim ve Rumeli Elektronik yüzde 60 hisseye sahip olarak kurulmuştu. Ancak yerli ortaklarla Türk ortakların anlaşmazlığa düşmesi üzerine Kasım 2003'te Kazak Mahkemesi Telsim ve Rumeli Elektronik'in 450 bin tenge (yaklaşık 5.5 milyar lira) tutarındaki kuruluş sermayesinin Kazak ortak tarafından mecburi alımı yönünde karar vermiş, Kazak Yüksek Mahkemesi de bu karar onamıştı. KaR-Tel şirketinin yüzde 100'ü, Eylül 2004'te 350 milyon dolar artı yaklaşık 75 milyon dolar borcu ile Rus VimpelCom şirketi tarafından alınmıştı.

220 şirkete 'borcunu öde' yazısı gitti

UZAN
Grubu'na aitken Fon'a devredilen 220 şirkete de 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre aynı tebliğin gönderdiği öğrenildi. TMSF, Kazak GSM şirketi KaR-Tel'e 5.5 milyar dolar borç ödeme tebliği gönderilmesinin diğer Uzan Grubu şirketlerine uygulanan "mutad işlem" olarak niteledi. Bu şirkete el konulan Uzan şirketleri ile ortaklığı bulunmasından dolayı böyle bir yazı gönderildiğini belirten TMSF yetkilileri, "Konu zaten mahkemeye intikal etmiş, yasaya göre KaR-Tel, el konulan Uzan şirketlerinin yüzde 60 ortaklığından dolayı müteselsil borçlu olarak görünüyor. Gelirler ortaklığın ne zaman, hangi koşullarda sona erdiğini ispatlarlar sorun çözülür" diye konuştu.

Moscow Times: Uzanlar'ın çöküşü Vimpelcom'u zorluyor

TMSF
'nin ödeme talimatını Rus Kommersant, İzvestiya, Vremya Novosti ve Gazeta gazeteleri haberi birinci sayfadan okuyucularına duyururken, Moscow Times'ta yer alan haberde, "Bu talep, muhteşem Uzan İmparatorluğu'nun çöküşünün etrafındaki kasvetin içine VimpelCom'u da çekebilecek bir tehdidi oluşturuyor" yorumu yapıldı. Haberde, Nokia ve Motorola'nın Uzan ailesine karşı 2003 yılında New York'ta kendilerini 3 milyar dolar ‘dolandırdıkları’ iddiasıyla açtıkları davayı kazandıklarına değinilerek, şunlar kaydedildi: ‘Motorola ve Nokia, Uzanlar'ı Motorola'ya olan borçlarının büyük bölümünü yanlış bilgiler kullanarak KaR-Tel'e aktarma suçundan mahkum ettirdi. KaR-Tel'in sahibi de Uzanlar değil, şirketin sahibi yasal olarak Uzanlar'a karşı bağımlılığı çok sınırlı olan bir şirkete verilmişti. Motorola ve Nokia, aileye ait bir başka şirketin Telsim ve KaR-Tel'den paraları çektiğini ileri sürmüşlerdi. VimpelCom, KaR-Tel'in yüzde 100'lük hissesini geçen yıl eylül ayında 350 milyon dolara satın aldı ve şirketin 75 milyon dolarlık borcunu da kabul etti. TMSF, Telsim'in yanı sıra, Uzan Ailesi'ne ait 200 şirkete geçen yıl şubat ayında el koydu. TMSF, Uzanlar'ın devlete olan 5.5 milyar dolarlık borçlarını toplamaya çalışıyor.’

Yazı Almatı'ya Şener kanalıyla ulaştı

TMSF
, 6183 sayılı yasa hükümlerine göre, 7 katrilyon 552 trilyon 995 milyar 710 milyon 632 bin 930 Türk Lirası (7.55 milyar YTL) Fon alacağı takip işlemlerine başlandığını hatırlatarak, bu çerçevede diğer Uzan Grubu şirketleri gibi KaR-Tel aleyhine Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nce tedbir kararı alındı ve malvarlıkları dondurulduğunu belirtti. TMSF, KaR-Tel olayındaki prosedürü şöyle aktardı:

Ayrıca alacağın tahsilini teminen, KaR-Tel firmasına 10 Şubat 2004 tarih ve 3786 sayılı ödemeye çağrı mektubu düzenlendi. Firmanın adresinin yurtdışında olması nedeniyle, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla tebliğ ettirilmek üzere, Başbakan Yardımcısı Sayın Abdüllatif Şener'e gönderildi.

Bu tebliğ talebi Türkiye Almatı Büyükelçiliği aracılığı ile Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'na bildirildi ve borçlu şirkete 10 Şubat 2004 tarihinde tebligat yapıldı.

Bunun üzerine alacağın takip ve tahsil işlemlerinin devamı için borçlu firma aleyhine 21 Ekim 2004 tarihinde ödeme emri düzenlendi ve aynı prosedür ile tebliğe çıkarıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!