TMSF: Yargıtay’ın off-shore kararı toplum vicdanını yaralar

Güncelleme Tarihi:

TMSF: Yargıtay’ın off-shore kararı toplum vicdanını yaralar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2011 00:00

Yargıtay’ın “Yurt Security Off-Shore Bank’ta hesabı bulunan kişiye zararının faiziyle ödenmesine” karar vermesinden sonra ING Bank, offshorezede’ye yaptığı 1.2 milyon liralık ödemeyi TMSF’den talep etti. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Yargıtay’ın kararın toplum vicdanını yaralayacağını söyledi.

Haberin Devamı

YARGITAY 11’inci Hukuk Dairesi’nin “Yurtbank’ın offshore bankası olan Yurt Security Off-Shore Bank’ta hesabı bulunan kişiye zararının faiziyle birlikte ödenmesine” karar vermesi sonucu ING Bank, offshorezede’ye yaptığı 1.2 milyon liralık ödemeyi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) talep etmesiyle ilgili açıklama yapan TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, “Toplum adına bu karara üzüldüm. Yargı, off-shore’cu lehine bir karar  vermeyebilirdi. Çünkü biz hakim ortaktan normal alacağımızı almakta güçlük çekerken, bir de offshore nedeniyle kamuyu yeni bir maliyetin altına sokmanın bir anlamı yok. Bu konuda yargının TMSF aleyhine herhangi bir kararı bulunmamakla birlikte banka devir protokollerine dayanılarak dolaylı yoldan bu maliyet Fon’a yıkılmaya çalışılmaktadır” dedi.
Toplum vicdanı kabul etmez
Kararın son derece hatalı olduğunu savunan Gül şunları söyledi: “Yargı kararlarına uymak bizim yasalarımızda bir yükümlülük olmakla birlikte bu kararın hatalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu ülkeye vergisini vermeyen, TMSF’nin sigorta kapsamında olmayan offshore paralarının topluma  ödettirilmesini toplum vicdanı kabul etmez diye düşünüyorum. Biz 50 bin liralık limite sigorta sağlıyoruz, bırakın bunun üzerindeki bir rakamı hiçbir sigortası olmayan offshore gibi kayıt dışı bir işleme sınırsız güvence sağlanıp bu paranın ödenmesi toplum vicdanını yaralayacağı gibi dolaylı yoldan mevduat güvence sistemini de tahrip edecektir. Off-shore paralarının kamunun kasasından çıkmasına toplum olarak karşı çıkmamız lazım, kurum  olarak elimizden gelen ne varsa yapacağız. Bu hususta hukukçularımız gerekli çalışmayı yapıyor.”
Vergi avantajı-yüksek getiri
TMSF’den yapılan açıklamada, mevduat faizinin veya repo gelirinin  off-Shore (kıyı bankacılığı) hesaplarından elde edilmiş olması halinde, bu gelirlerin yurt dışından elde edilmiş sayıldığından ve Türk vergi yasalarına göre herhangi bir vergi tevkifatına (kesintisine) tabi tutulmadıklarından, miktarı ne olursa olsun, beyana tabi bulunduğu ifade edilerek, off-shore bankacılığının, bu bağlamda vergisel açıdan da önem arz ettiği, 1999 yılının Aralık ayından itibaren mevduat faizleri üzerinden yüzde 15 oranında tevkifat, tevkifat üzerinden de yüzde 10 fon kesintisi yapıldığı, oysa off-shore bankalarda açılan hesaplara ödenen faizlerden bu kesinti yapılmadığı, bu bağlamda offshore müşterilerinin  vergisel bir avantaj sağladığı ve yüksek getiriden yararlandığı belirtildi.Açıklamada, “Hukuk sistemi, vergisiz tüm  yükümlülüklerden muaf olan bu kazanç yöntemini korumamalıdır” denildi.

Haberin Devamı

‘TMSF öder’ maddesi bizim için talihsizlik oldu

Haberin Devamı

KARARIN iflas eden diğer bankalardaki mudiler için emsal yaratacağı ve bunun faiziyle birlikte TMSF’ye 3 milyar dolar maliyet çıkarabileceği belirtiliyor. Şakir Ercan Gül, konuyla ilgili CNBC-e’ye yaptığı açıklamada ise, “Miktar, 3 milyar dolar olmamakla birlikte önemli bir rakam olabilir. Bu karara toplum adına üzüldüm. Bunun iki ayağı var. O günün TMSF’si 2001 yılında Yurtbank’ın da içinde bulunduğu Birleşik Sümerbank’ın satışını Oyak Bank’a gerçekleştirirken, sözleşmeye ileride doğacak bir riski TMSF öder diye bir madde konulmuş. İlk talihsizlik bu. Böyle bir maddeyi sözleşmeye koymak beni üzdü. Bunun topluma maliyet olarak yansıması söz konusu.”

Haberin Devamı

Olayın geçmişi

BURSA’da yaşayan Müjdat Mançu’nun Yurt-Security Off-Shore hesabına yatırdığı 204 bin 198 liranın faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesi istemiyle açılan davada, yerel mahkeme, ilk kararında davayı zamansız açılma gerekçesiyle reddederken, Mançu, konuyu bir üst mahkemeye taşımıştı. Başvuruyu  değerlendiren Yargıtay, 2009 yılı Aralık ayında yerel mahkemenin kararını bozarak  davanın yeniden görülmesine hükmetmişti. Davayı yeniden ele alan yerel mahkeme,  bu kez
Ekim 2010’da mudi lehine karar verdi. Karar, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi  tarafından da onandı ve Daire, paranın ING Bank tarafından ödenmesine hükmetti.
ING Bank, mudinin parasını gecikme faizi ile birlikte 1.2 milyon lira  olarak ödedi. Banka, OYAK ile TMSF arasında yapılan hisse devir sözleşmesi gereği söz konusu miktarı TMSF’den talep etti.

Haberin Devamı

Off-shore bankacılık nedir

OFF-SHORE bankacılık, ulusal bankacılık sisteminin dışında faaliyet gösteren, faiz, vergi, denetim yönünden ayrıcalık ve kolaylıklara sahip, temel amacı yabancı para ve sermaye piyasalarıyla bütünleşme ve uluslararası bankacılık işlemlerinin hacmini genişletmek olan ve bankacılık lisansı aldığı ülkede ikamet edenlere kapalı bir bankacılık türü olduğundan, yüksek faiz getirili fakat  mevduat sigortası kapsamı ve güvencesi dışında bir sistem olarak biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!