Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2004 01:44
Uzanlar ve Erol Aksoy’un içkilerinin satıldığı müzayedeyi değerlendiren şarap uzmanı Esra Önat, özellikle şarapların değerinin üzerinde satıldığını söyledi. Katılımcıların fiyatları bilinçsizce artırdığını belirten Önat, ‘1993 Chateau Petrus’un fiyatı yaklaşık 450 milyon lira olmasına karşın 4 milyar 250 milyon liraya alıcı buldu’ dedi.
TMSF tarafından haczedilen Uzan ve Aksoy gruplarına ait toplam 4 bin 164 içki için düzenlenen müzayedede 4 bin 90 şişe içki satıldı. 74 şişe içki ise TMSF’nun elinde kaldı. Saat 11.00’de başlayan ve 6.5 saat süren çoğunluğunu şarapların oluşturduğu içkilerin satışından devlet 1 trilyon 882 milyar lira kazandı. Elde kalan 74 şişe içki ise Çarşamba günü Maçka’daki Antik A.Ş. Müzayede Salonu’nda 143 milyar 808 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkacak.
Önceki gün yapılan müzayede ile Türkiye’de ilk kez açık arttırmayla şarap satıldı. Saat 19.00’da bitmesi gereken müzayedeyi yöneten Turgay Artam, beş dakika bile ara vermeden, tam 6.5 saat hiç durmadan konuştu. Ortalama her 30 saniyede bir satış gerçekleşirken, Artam 607 kez ‘Satıyorum, sattım’ diyerek çan çaldı.
PİYASANIN ÜZERİNDE
Müzayedede 12 lotta 18 milyar liralık alım yapan şarap uzmanı (sommelier) Esra Önat müzayedeyi şöyle değerlendirdi:
‘Satışa çıkanlar arasında çok değerli şarapların yanısıra piyasada rahatlıkla bulunabilen hatta
Atatürk Havalimanı’nın gümrüksüz satış mağazalarında bile satılan şaraplar da vardı. Petrus marka şaraplar diğerlerine oranla daha fazla ilgi gördü. Çünkü bizde Petrus, en iyi şarap diye biliniyor. Bu nedenle onlara ağırlık verildi. Halbuki daha güzel şaraplar vardı, onlar ilgi görmedi. Bu arada markası iyi ama üzümlerinin hasat edildiği yıl kötü geçmiş ve bu nedenle uluslararası şarap kitaplarına geçmemiş bir çok şarap da satıldı. Fransa’nın Cotes du Rhone şarapları çok değerli olmasına karşın fazla ilgiyle karşılanmadı. 30-40
Euro’ya satılan 1977 Robert Mondavi Cabarnet Sauvignon şaraplarının şişesi müzayedede 300 milyon liraya gitti. 1993 Chateau Petrus’un piyasa fiyatı 300
dolar olmasına karşın 4 milyar 250 milyon liraya alıcı buldu. 120 dolarlık 1993 Chateau Cheval-Blanc 650 milyon liraya satıldı.’
Fiyatlar dünya borsalarının üzerinde
Şeyda Ergenekon (Şarap kitabı yazarı, şarap uzman): Fiyatlar, beklediğimin çok üzerine çıktı. TMSF’nin fiyatlandırma konusunda danışmanlığını yapmıştım. Benim belirttiğim fiyatlar müzayedede rekabet ortamına girince tavan yaptı. Türkiye’de şarabın bu kadar ilgi göreceğini söyleseler, inanmazdım. Bir çoğumuz bu konuda dünya literatürünü ve dünya borsalarını takip ediyoruz. Şaraplar, dünya borsalarının üzerinde fiyatlarla alıcı buldu. Bu da şarap adına sevindiricidir.
Bu kadar yüksek fiyat beklemiyordum
Mehmet Yalçın (Gusto Dergisi Genel Yayın Yönetmeni-şarap uzmanı): Ülkemizde ilk kez şarap müzayedesi düzenlendi. Çok ilgi gördü. Çok sevindirici. Şaraplar çok iyi fiyatlara satıldı. Ben bu kadar yüksek fiyatla satılacağını düşünmüyordum. Hatta TMSF’ye bir teklifte bulunarak, ‘Bu şaraplar için Çırağan Oteli’nde bir davet verelim. Bu davete dağılan Sovyetler Birliği’nin aşırı zenginlerini çağıralım ve onlara satalım’ demiştim. Ancak ‘Devlet şarap daveti verir mi?’ diye düşünüldü ve teklifim ilgi görmedi. Müzayedeye katılanların çoğunluğu gerçek şarapseverlerdi.