TMSF, Merkez Yayın Holding’i devraldı Ciner’e 4’üncü düğümü de attı

Güncelleme Tarihi:

TMSF, Merkez Yayın Holding’i devraldı Ciner’e 4’üncü düğümü de attı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2007 02:00

TMSF, başta Sabah ve ATV Televizyonu olmak üzere Merkez Yayın Grubu’nda Turgay Ciner’e karşı 4’üncü düğümü de devreye soktu.

TMSF, bütün yayın şirketlerinin sahibi konumunda bulunan Merkez Yayın Holding’in hisselerini devraldı; böylece Bankalar Yasası’na dayanarak el koyduğu Ciner ve grubuna ait yayın şirketlerinin sahibi haline geldi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), başta Sabah ve ATV Televizyonu olmak üzere Merkez Yayın Grubu’nda Turgay Ciner’e karşı 4’üncü düğümü de devreye soktu. TMSF, bütün yayın şirketlerinin sahibi konumunda bulunan Merkez Yayın Holding’in hisselerini devraldı. Böylece TMSF, Bankalar Yasası’na dayanarak el koyduğu Turgay Ciner ve grubuna ait yayın şirketlerinin sahibi haline geldi. TMSF attığı bu adımla, el koyma kararına karşı Danıştay’dan "yürütmeyi durdurma" bekleyen Ciner Grubu’na karşı elini iyice güçlendirdi.

BİRİNCİ DÜĞÜM: Dinç Bilgin’in, "Turgay Ciner’le aramızda sizden gizlenen sözleşme var" itirafı ve belgeyi bizzat götürmesiyle harekete geçen TMSF, Bankalar Yayası’na dayanarak Ciner ve Bilgin’e ait toplam 63 şirkete el koydu. El koyma kararı, "Belge gizleyip, TMSF’yi aldattınız" gerekçesine dayandırıldı. Önce "Böyle bir belge yok" diyen Ciner, TMSF’nin Bilgin’den aldığı belgeyi görünce çaresiz grubun yönetimini bıraktı. TMSF yönetimi bu adımı Ciner’e karşı "birinci düğüm" olarak tanımladı.

İKİNCİ DÜĞÜM: Bir yandan hızla başta Sabah Gazetesi ve ATV Televizyonu olmak üzere 63 şirketin yönetimine atamalar yapan TMSF, diğer taraftan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa’yı işletmeye başladı. TMSF, bu adımla da şirketlerin bütün mali operasyonlarını kontrol altına almış oldu. 6183 sayılı yasanın işletilmesi, Ciner’in karşısına çıkan "ikinci düğüm" haline geldi.

ÜÇÜNCÜ DÜĞÜM: Ciner Grubu, el koyma kararına karşı "yürütmeyi durdurma" girişimleri yaparken, TMSF adımlarını büyüttü. TMSF, Medya Grubu’nu Turgay Ciner’e 433 milyon dolara satışı içeren 3 Haziran 2005 tarihli protokolü de, "Belge gizlediniz, kamu alacağını tehlikeye soktunuz" gerekçesiyle tek taraflı olarak iptal etti. Protokolün iptali, Ciner’e karşı TMSF’nin attığı üçüncü düğümü oluşturdu.

DÖRDÜNCÜ DÜĞÜM: Önce 63 şirkete el koyma kararı, sonra 6183 sayılı yasayı işletme, ardından da Turgay Ciner’le yapılan protokolün iptaliyle Sabah ve ATV’nin başını çektiği yayın grubunda işleri yoluna koyma ve kamu alacağını daha avantajlı şekilde tahsil yolları arayan TMSF, elini daha da güçlendirmek için son adımı da sessiz sedasız bir şekilde kısa süre önce attı. TMSF, Bankalar Yasası’nın 134’üncü maddesindeki hükümleri işleterek, Merkez Yayın Holding’in hisselerini devralıp, tüm yayın şirketlerinin patronu konumuna geldi. Ana hissedarı Park Yatırım-Park Enerji görünen Merkez Yayın Holding’in hisselerinin devralınması, TMSF’nin Ciner’e karşı attığı dördüncü düğümü oluşturdu.

TMSF, 1 milyar dolarlık gelir hedefini açıkladı

TMSF’yle protokol imzalayıp, Sabah ve ATV’nin liderliğindeki yayın grubunu 10 yıl vadeli 433 milyon dolara devralan Turgay Ciner, geçen yıl Merkez Yayın Holding’i 1.4 milyar dolarlık toplam değer üzerinden halka açmaya çalıştı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndan (İMKB) geçmişte Sabah hissesi almış küçük yatırımcılar çaresiz paralarına kavuşmayı beklerken, Merkez Yayın Holding’in Sabah Gazetesi’ni de içinde barındıran hisselerini yeniden halka açıp, vatandaştan para toplamaya kalkması, İMKB yönetiminden döndü. TMSF, Ciner ve Bilgin’in 63 şirketine el koyduktan sonra grubun satışından beklediği gelirin 1 milyar dolar dolayında olacağını bu yıl beklediği tahsilat geliri kalemleri arasına koydu.

Danıştay’ın el koymaya ’dur’demesi artık etkilemeyecek

CİNER Grubu, yayın grubuna yeniden kavuşabilmek için Danıştay’da görülen "el koyma kararı dursun" davasından kendi lehine karar çıkması için gün sayıyor. Danıştay’dan çıkabilecek böyle bir karar, TMSF’nin Merkez Yayın Holding şirketlerine dönük operasyonunu etkilemeyecek. Danıştay’ın "dur" kararı, TMSF’nin Ciner’e karşı attığı dört düğümden sadece birini çözmüş olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!