Çiğdem TOKER-Oya ARMUTÇU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2003 01:54
Kamuoyuna Banka Hortumcularıyla Mücadele Tasarısı olarak yansıyan düzenlemelerin Adalet Komisyonu'ndaki görüşmesinde tam 28 değişiklik önergesi verildi.
Önergeler tasarıyı tümüyle değiştirirken TMSF'nin yerine Bakanlar Kurulu'nun atayacağı ‘Fon Kurulu’ kurulması öngörülüyor.
Hükümet, batık banka alacaklarının tahsilatı için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nu lağvederek yerine bütün üyelerini Bakanlar Kurulu'nun atayacağı yeni bir Fon Kurulu kuracak. Hükümet, IMF ile bankacılık sektörünün tepkileri üzerine ‘rötuşlanması’ gündeme gelen ‘Hortumcu Yasa Tasarısı’ nın görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda dün tam 28 değişiklik önergesi getirerek, tasarıyı baştan aşağıya değiştirdi.
Tasarıya getirilen radikal değişikliklerin başında Fon Kurulu geliyor. TMSF'nin yerine kurulacak olan yeni Fon Kurulu, tasarının ilk halinde alacak tahsilatında yetkili kılınan Maliye Bakanlığı'nın yerine geçecek.
Fon Kurulu; ikisi Hazine Müsteşarlığı'ndan sorumlu Bakan, ikisi Maliye Bakanı, biri Adalet Bakanı, biri Kurumun ilişkili olduğu Bakan ve biri Kurum başkanı tarafından önerilecek yedi kişiden oluşacak. Fon Kurulu, yasa yürürlüğe girdikten sonraki bir ay içinde kurulacak. Halen BDDK yönetimiyle örtüşen TMSF'nin yöneticilerinin bu görevleri de sona erecek. * TMSF'ye Adalet Bakanlığı'nca önerilecek adayda Bakanlık Merkez teşkilatında görevli hakimlerden Yargıtay üyeliğine seçilme niteliklerine sahip olma koşulu aranacak. Fon'a üç başkan yardımcısı atanabilecek.
Fon, üç aylık raporlarla kamuoyunu bilgilendirecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na da yılda en az iki kez brifing verecek.
Fon'a diğer kamu kurumları ve kamu bankalarında çalışan hakim ve savcılar görevlendirilebilecek. Dışardan gelecek hakim savcılar, Fon'un toplam çalışan sayısının yüzde 20'sini geçemeyecek.
BDDK ÖNCESİ KAPSAMA ALINDI
Tasarıya dün getirilen önemli bir değişiklikle, BDDK kurulmadan önce bakan veya Bakanlar Kurulu'nca mevduat kabul etme izni kaldırılmış banka patronları da kapsama alındı. ‘Hazine alacağı’ maddesinde yapılan bu değişiklikle Interbank ve Bankekspres'in eski sahipleri, bunların eşleri, çocukları evlatlıkları ve hısımları adına açılmış krediler, grup şirketlerin yüksek bedelle satılmış her türlü mal ve hizmetler Hazine alacağı sayılacak ve Fon Kurulu tarafından takip edilebilecek.
DÜŞÜK ENFLASYONU YENİ FARKETTİLER:
Hazine alacağına TEFE faizi işletilmesi maddesi metinden çıkarıldı. TEFE oranındaki aylık gecikme faizinin reel anlamda Fon'un alacağını eksilteceği belirtildi. Buna gerekçe olarak enflasyonun düştüğünün sonradan farkedildiği yorumları yapılıyor.
Bilgi vermeyene hapis cezası bile geliyor
Bankalar Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı için verilen yeni önergeyle, özel yasalarında aksine hüküm bulunsa bile bütün kamu kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler, istenen bilgileri vermekle zorunlu tutuldu. Bilgi vermeyen kişi ve kurumlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu ceza para cezasına çevrilemeyecek ve ertelenemeyecek. Bu maddeyle, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na bilgi vermeyen BDDK hedef alındı.
Off-Shore'dan son anda gelen para Hazine'ye
Bankalar Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıda Hazine alacağı sayılacak kalemlere İmar Bankası'ndan çıkarılan dersler ışığında; ‘off-shore bankaların bankaya izinli veya izinsiz aktardığı off-shore meduatlar’’da ile ‘grup şirketlerine yüksek bedelle satılmış bütün mal ve hizmetler’ de dahil edildi. Hazine alacağını Fon Kurulu'nun talebi üzerine görevlendirilen Hazine avukatları talep edebilecek.
Aklanan banka yönetimi cezadan kurtulacak
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen bankalardan hakim ortakları tarafından banka kaynaklarını kendi lehine kullanmadıkları için Fon tarafından Fon'a devirden önceki yönetimleri ibra edilen ve ibrası kaldırılmamış ve banka hakim ortakları ile yöneticileri için ceza ve sorumluluk davası açılmamış olanlar için Hazine alacağı ve Fon davası açılmayacak. Bankalar Yasası ile getirilen hiçbir tedbir ve kısıtlama maddesi uygulanmayacak.