Güncelleme Tarihi:
Şimşek, “Türkiye’nin para biriminin uzun vadede bir rezerv olarak kullanılması yüksek ama şu anda gündemimiz bu değil” dedi. Şimşek, İzmir’de EXPO 2020 konusunda aldığı brifingin ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da yaptığı ‘Eurozone’a karşı TLzone’ önerisini değerlendirdi. Şimşek şöyle konuştu: “Dünya siyasetinde etkinliğimiz artıyor.
Türkiye 1970’li yılların sonunda 70 sente muhtaçken bugün çok şükür yıllık resmi devlet yardımı 1.5 ile 3 milyar dolar arasında değişen bir ülke noktasına geldik. Biz orta ve uzun vadede 2040- 2050’li yıllarda Avrupa’da ilk 3’ü hedefliyoruz. Dünyada da ilk 10’u hedefliyoruz. Türkiye’nin para biriminin uzun vadede bir rezerv olarak kullanılması yüksek ama şu an için tabi ki biz ülkemizin refahını artırmaya ekonomisini geliştirmeye demokratik standartlarını geliştirmeye odaklanmışız. Şu anda gündemimiz bu.”
Şimşek, AB’deki mali krizin Türk ekonomisini de tehdit ettiğini, bunun Türkiye’nin en büyük ticari partnerinin Avrupa olmasından kaynaklandığını belirterek, Avrupa ülkelerinin ekonomileri küçülürken Türk ekonomisinin büyüdüğünü, bunun Afrika ve Ortadoğu açılımından kaynaklandığını anlattı. Şimşek şöyle konuştu: “Türkiye, Avrupa bölgesi ile son yıllarda arayı hızla kapatıyor. AB’deki sıkıntı bizi de etkiliyor ama Türkiye son 10 yılda Ortadoğu ve Afrika açılımlarıyla krizin etkilerini sıfırladı. Türkiye’nin Ortadoğu ve Afrika’ya ihracatı artmasaydı Türkiye ekonomisi küçülecekti. Geçmişte bizi eleştirenler Türkiye’nin ekseni değişiyor tartışmaları yapanlar bu resme bakmalı.”
Ülkeler farklıysa ‘ortak para’ işe yaramaz
NOBEL ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, Türkiye Ekonomi Kurumu’nca Çeşme’de “3. Uluslararası Ekonomi Konferansı”nın açılışına Stiglitz. gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “TL Zone” değerlendirmesine ilişkin soruyu, “Ülkeler arasında farklılıklar varsa ortak para birimleri bir işe yaramaz. Dünyadaki durgunluğu ve olumsuz gelişmeleri dikkate alırsak, Türkiye’nin ekonomik performansını oldukça iyi buluyorum” diye yanıtladı.