Güncelleme Tarihi:
Bugüne kadar piyasaya verdiği paranın ortalama faizinin yüzde 7 civarında olduğunu hesaba katarsak, yüzde 10’la piyasaya para verir konuma geçecek. Böylece faizi 3 puan artırmış oldu. Piyasaya haftalık vadede yüzde 10’la para verirken, günlük olarak ortaya çıkacak ilave para talebini ise piyasa yapıcı bankalara yüzde 11.5, diğer bankalara ise yüzde 12 ile verecek. Bunun önemi şurada; Merkez Bankası piyasaya döviz sattığında, bankaların ihtiyacı olan para yüzde 12 ile verilecek.
Kur baskısını hem bu koridor içinde yer alan faizlerle, hem de döviz müdahaleleri ile hafifletme olanağı oldu Merkez Bankası’nın. Döviz satışlarının artık daha etkili olması mümkün. En azından döviz satın alma niyeti olanların, karşılığında bulmaları gereken TL’nin fiyatı pahalı hale geldi. Merkez Bankası artık arası açık çoklu faiz demetini de bir ölçüde geride bırakmış durumda. ‘Merkez Bankası’nın faizi nedir?’ sorusu artık gündemden çıkacak. İkincisi de, ‘yeni bir faiz artışı olur mu?’ sorusunu birkaç ay için ortadan kaldırdı. Bu durum, son dönemde kısa vadeli sermaye girişine dönük olarak epey risk yaratan önemli bir engeli azaltmış oldu. Banka, bu faizin nereye kadar tutulacağını, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir” notu ile açıklıyor. Birkaç ay önce daha ucuza sahip olacağı itibarı, bugün daha pahalıya satın almayı teklif ediyor aslında Merkez Bankası.
TL sert dalgalanmada sırasını şimdilik savdı; Artık TL’nin istikrarı, önce yaşadığımız siyasal krizin tonuna, sonra da FED’in tahvil alımını azaltma hızına ve diğer gelişen ülkelerin paralarına bağlı.