MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz "Rakamları IMF’den önce bizden duyun" diyerek dün "2007 Yılı Para ve Kur Politikası"nı açıklarken, hükümete ve kamuoyuna önemli mesajlar verdi. Türk Lirası için "namusumuz" diyen Yılmaz, toplumun işlemlerini TL ile yapması gerektiğini söylerken, döviz geliri olmayıp dövizle borçlananları da uyardı. Merkez Bankası olarak kamuyu yakından izlediklerini söyleyen Yılmaz, gaz, su ve elektrik gibi kamu hizmetlerine de zam gerekiyorsa bunun gecikmeden istedi.
UYARIDAN KRİZ ANLAŞILMASIN: Soruları da yanıtlayan Yılmaz, Finansal İstikrar Raporu’nu tanıtırken söylediği, "Döviz borcunuzu kapatın" uyarısından kriz anlamı çıkartılmaması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bizim itibarımız, namusumuz olan para ile Türk toplumu işlem yapmalı, muamelelerini TL ile yapmalı, TL ile tasarruf yapmalı, TL üzerinden yatırım yapmalı. Yoksa herhangi bir risk görmüyoruz" dedi. Dövizle borçlananlardan yine de dikkatli olmasını isteyen Yılmaz, "İlerisi için bir sıkıntı mı görüyoruz? Hayır, kesinlikle böyle bir şey yok, ama 2001’den bu yana ortaya çıkan dalgalanmaların gösterdiği gibi zaman zaman dalgalanmalar olacak. Kriz diye bir şey yok. Biz TL’ye itibar kazandırmaya çalışıyoruz. Söylemlerimiz de buna yönelik" diye konuştu.
KREDİBİLİTE AÇIĞIMIZ VAR: Yılmaz, faiz oranları konusundaki bir soruya yanıt verirken samimi bir itirafta bulunarak, "Enflasyon beklentilerinin bozulması, kredibilite açığımız olduğunu gösterir. Bu açık sürdüğü müddetçe, faiz oranları bakımından temkinli duruşumuz sürecek" dedi. Yılmaz, kredibilite açığına yol açan beklenti bozulmasının en çok hizmetler sektöründe görüldüğünü ve bunun için bir önlem gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine, şu yanıtı verdi: "Bu katılık, hizmetler sektörünün uluslararası rekabete açık olmamasından kaynaklanıyor. Kira oranları yüzde 20 arttı. Burada orta vadede konut arzının artırılması gerekiyor. İkinci olarak gaz, su ve elektrik fiyatları da hizmet sektöründe yer alıyor. Burada talep ettiğimiz şey, zamlar eğer makul olacaksa bir an önce yapılsın. Biz de önümüzü daha çok görelim."
EĞİTİMDE PAZARLIK YAPIN: Yılmaz, hizmetler sektöründeki diğer iki kalemden biri olan haberleşmede rekabetin daha iyi olduğunu anımsatırken, eğitim alanında ise ailelere "pazarlık" telkin etti. "Daha iyi eğitim almak için daha iyi pazarlık yapılabilmesi lazım" diyen Yılmaz, okul sayısıyla birlikte rekabetin de artacağını, bunun da fiyatları makul seviyelere çekebileceğini söyledi.
MAAŞ ARTIŞI UYARISI: Merkez Bankası’nın kamu harcamalarını dikkatle izlediğini belirten Yılmaz, kamu kesiminde rasyonel fiyatlama ve mali disiplinin artırılmasının enflasyon açısından önemine dikkat çekti. Kamu ücret artışlarının enflasyon hedefiyle uyumlu seyretmesinin hedefe ulaşılması açısından önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, kamudaki ücret artışlarının, özel sektöre de örnek olduğunu anımsattı. Yılmaz, 2007’deki ücret artışları belli olmasına karşın, uyarısını tekrarlamasının "
seçim kaygısıyla ekstra zam mı olacağı" sorusuna, şu yanıtı verdi: "Bir kere daha paylaşmak ve vurgulamak bizim görevimiz. Bu, yeni zam yapılacaktır anlamına gelmiyor."
Enflasyonda 3 yıl boyunca hedef yüzde 4DURMUŞ Yılmaz, daha önce yüzde 4 olarak açıklanan 2007 ve 2008 yılı enflasyon hedeflerinin korunduğunu, 2009 yılı hedefinin ise yüzde 4 olarak belirlendiğini açıkladı. Yılmaz, yapısal dönüşüm ve yakınsama süreci tamamlandıkça, daha düşük enflasyon oranlarını hedeflemenin mümkün olacağını da dile getiren Yılmaz, 2007’de belirsizlik aralığının 2 puan olacağını belirtti. Hedefle tutarlı yıllık enflasyon Mart 2007 için yüzde 9.2, Haziran 2007 için yüzde 6.7, Eylül 2007 için yüzde 5.3 ve Aralık 2007 için de yüzde 4 olarak belirlendi. Belirsizlik aralığının üst sınırı Mart için yüzde 11.2, Haziran için yüzde 8.7, Eylül için yüzde 7.3 ve Aralık için yüzde 6 olarak öngörülürken, alt sınır ise Mart için yüzde 7.2, Haziran için yüzde 4.7, Eylül için yüzde 3.3 ve Aralık 2007 için de 2 olarak belirlendi. Söz konusu değerler aynı zamanda IMF stand-by programı çerçevesindeki gözden geçirmelerde performans kriteri olarak kullanılacak.
Sürpriz zamanlamanın nedeni IMFPARA ve Kur Polikası, alışıla geldiği gibi birkaç gün öncesinden değil, basına ilk kez aynı gün
haber verilerek açıklandı. Yılmaz, bunun nedeninin IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun dün akşam saatlerindeki toplantısı olup olmadığının sorulması üzerine, "Evet öyle. Söylemekte bir sakınca görmüyorum. Akşam o karadan sonra tutanaklarda göreceğinize, şimdiden haberdar olmanızı daha doğru bulduk" dedi.
Hedefi değiştirmedik, kamuoyuna hesap vermeyi tercih ettikGEÇİÇİ şokların hedefi değil tahminleri değiştirdiğini, enflasyon hedeflemesi uygulayan ekonomilerde hedeften sapma olabileceğini belirten Durmuş Yılmaz, "Önemli olan bunun izah edilebilmesi ve tedbirlerin alınarak kamuoyunun bilgilendirilmesi" dedi. Kendilerinin de 2006 hedefini değiştirmediğine dikkat çeken Yılmaz, "Hedefi 10 olarak değiştirseydik, hedefe ulaşmış olacak, kamuoyuna da hesap vermek durumunda olmayacaktık" diye konuştu. "Ancak Merkez Bankası hedefe değiştirmeyi değil, iletişim politikasının bir pekiştirici unsuru olarak kamuoyuna hesap vermeyi tercih etti. Sık sık hedef değiştirmek davranışları olumsuz etkiler" diyen Yılmaz, bu çerçevede, Merkez Bankasının Ocak 2007 tarihinde hükümete yazacağı yeni bir mektup aracılığıyla, kamuoyunu bilgilendireceğini açıkladı.
Dalgalı döviz kuruna devamBANKANIN bu yıl ihaleler ve müdahaleler yoluyla piyasadan 9.4 milyar
dolar aldığını ve 3.1 milyar dolar sattığını söyleyen Durmuş Yılmaz, "Dalgalı döviz kuru uygulamasına devam edilecek. Merkez Bankası’nın herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır. Döviz kurunun cari açık ya da büyüme gibi değişkenleri hedeflemesi söz konusu değil" dedi. Yılmaz, sunuşunda 2007 yılında likidite fazlasının makul seviyelerde devamının öngörüldüğünü de kaydetti.
Cari açığın bir yerde stabilize olması lazımDURMUŞ Yılmaz, ekonominin yumuşak karnı olarak görülen cari açığın ana kaynağını içerideki tasarruf açığı ve yatırım malları ithalatı olarak değerlendirdi. Yılmaz, "Cari açığın artık bir yerde stabilize olması gerekiyor" dedi.
PPK 2007’de ay ortasında toplanacakPARA Politikası Kurulu’nun (PPK) aylık olarak toplanmaya devam edeceğini belirten Durmuş Yılmaz, toplantı tarihinin ise ay sonundan ay ortasına çekildiğini açıkladı. Bunun nedenini "zamanlama açısından istatistiki bazı veriler daha iyi toplayıp değerlendirmek" olarak açıklayan Yılmaz, toplantıya ilk aşamaya Hazine yetkililerinin de katılacağını belirtti. Bu arada PPK toplantı kararları aynı anda İngilizce tercümesiyle birlikte yayımlanacak.
Bekleyişler kazanımların somut göstergesiBAŞKAN Durmuş Yılmaz, bugün itibarıyla 24 ay sonrasına ilişkin bekleyişlerin yüzde 5.5 civarında seyretmesinin, enflasyon hedeflerinde elde edilen kazanımların "somut bir göstergesi" olduğunu söyledi. Yılmaz, "Ne varki Merkez Bankası gelinen noktayı yeterli görmemekte, orta vadeli bekleyişler hedeflerle uyumlu hale gelene kadar da görmeyecek" dedi.
Pazartesi olumsuzluk olursa gereğini yaparızANAYASA Mahkemesi’nce görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Sosyal Güvenlik Yasası ve Avrupa Birliği (AB) Brüksel Zirvesi sonuçlarının cuma günü sonuçlanacak olmasına ilişkin bir soru üzerine, Durmuş Yılmaz, "İnşallah bir olumsuzluk olmaz" dedi. Yılmaz, "Pazartesi günü bunların herhangi bir olumsuz etkisi olursa, Merkez Bankası olarak biz de gereğini yaparız" diye konuştu.
Tahminler 2 yıllık olacakENFLASYON Rapor’larında yer alan tahminlerin, 1.5 yıl ilerisini gösterecek şekilde sunulduğunu anımsatan Yılmaz, 2007 yılından itibaren tahminlerin 2 yıl için verileceğini açıkladı. Yılmaz, "Bu değişiklikle, ekonomik birimlerin önlerini daha iyi görebilmelerine katkıda bulunulması amaçlanıyor" dedi.