Güncelleme Tarihi:
TKB'nin 2000 Yılı Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Bayhan, Banka'nın uluslararası platformda kendi derecelendirme hazırlıklarına geçen yıl başladığını kaydetti.
Bayhan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch-IBCA Duff&Phelps tarafından, Banka'nın 1999-2000 yılı finansal parametrelerini esas alan derecelendirme çalışmalarının sonuçlandığını ve bu sonuçların kendilerini memnun ettiğini belirtti.
Taci Bayhan, Banka açısından Temmuz 1997 ile Aralık 2000 arası dönemin, bozulan mali yapının düzeltilmesi amacıyla uygulamaya konulan, döviz riski ve yönetimi, kredi riski ve yönetimi, sermayenin güçlendirilmesi eksenlerindeki politikalar ve sonuçlarının alındığı bir süreç olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
BANKA'NIN DÖVİZ RİSKİ
Bu kapsamda birinci adım olarak Banka'nın döviz riski ve yönetiminde spekülatif olmayan bir politikanın belirlendiğini anlatan Bayhan, böylece 1997 yılı Temmuz ayı sonunda 107 milyon dolar olan dövz açığının, 2001 yılı Mart ayında 38.4 milyon dolar bir fazlaya dönüştüğünü söyledi.
Bayhan, takipteki alacakların toplam krediler içindeki payı 1997 yılı Temmuz ayında yüzde 32.8 iken, 2000 yılı Aralık ayı sonunda yüzde 13.6'ya, 2001 yılı Mart ayı sonunda da 13.1'e geriletildiğini vurguladı.
Bayhan, gerek sermayenin güçlendirilmesi gerekse bozulan mali yapıdaki düzelmeler neticesinde, Banka'nın özkaynakları hızla artırılarak, öz kaynaklar/toplam aktif oranının aynı dönemde yüzde 10.9'dan yüzde 53.6'ya yükseldiğini anlattı.
BANKA KARI
Bu politikalar sonucunda 1997 yılı Temmuz ayında 5.7 trilyon lira olan dönem zararının 2000 yılı sonunda 14.5 trilyon lira kara dönüştüğünü kaydeden Bayhan, TKB'nin bu yılın Mart ayı sonunda 8.7 trilyon lira kar elde ettiğini açıkladı.
Banka'nın hedeflerine ilişkin bilgi veren Genel Müdür, TKB'nin başta sanayi, turizm, eğitim, sağlık ve enerji başta olmak üzere reel kesime yol göstericilik ve destekleme anlamında yatırım fikir ve kararlarının oluşturulması, kaynak tahsis mekanizmasında etkinliği sağlanması anlamında daha da aktif hale gelmeyi amaçladığını belirtti.
GENEL KURUL
Bayhan'ın konuşmasının ardından, Genel Kurul'da Yönetim Kurulu'nun faaliyet raporu, Banka'nın bilançosu ve gelir tabloları okunarak kabul edildi.
Ortaklara 2 Temmuz tarihinden itibaren 3 trilyon 750 milyar lira kar dağıtılmasına karar verilen Gelen Kurul'da, Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ibra edildi.
YENİ YÖNETİM VE DENETİM KURULLARI
Daha sonra Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerinin seçimimine geçildi.
Hazine'nin teklifi üzerine Yönetim Kurulu'na eski üyelerden Tuncay Ayber, İbrahim Berberoğlu ve Ramazan Kaya tekrar getirildi. Kazım Budak, Hülya Özsüt ve Nilgün Cerit, Yönetim Kurulu'nun yeni üyeleri oldu.
Denetim Kurulu'na da Ahmet Çankaya, Esat Kaya Turgay ve Arif Erdem seçildi.
Bu arada, Genel Kurul'da kayıtlı sermaye tavanının 75 trilyon liradan 150 trilyon liraya yükseltilmesi kabul edildi. (Ankara-aa)