TİSK yeni işgücü piyasaları raporunu açıkladı

Güncelleme Tarihi:

TİSK yeni işgücü piyasaları raporunu açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2010 17:22

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) hazırladığı bültende, işsizlik oranının yıllık seyri incelendiğinde,oranın azalış trendine girdiği ancak bunda tarım sektöründe ortaya çıkan çok yüksek hacimli “sözde” istihdam artışının etkili olduğu anlaşıldığı belirtildi.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2010 Ocak ayı itibariyle TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları, işsizlik ödeneğine başvuranları, kısa vadeli istihdam beklentileri anket sonuçları ve küresel iş gücü piyasalarındaki değişime ilişkin ILO verileri değerlendirilerek İşgücü Piyasası Bülteni hazırlandı.
Bültenin Nisan 2010 sayısında, iş gücü piyasasındaki son bir yıllık dönemde ön plana çıkan gelişmeler, ana başlıklar halinde özetlenirken, işgücü piyasası ile dünya işgücü piyasasındaki değişimler ele alındı.

Bültene göre, baz etkisiyle istihdam ön plana çıktı. İş gücü katılma oranındaki artış dikkat çekici olurken, işgücüne katılma oranı Ocak 2010 döneminde bir önceki yıla göre 1,7 puan artarak yüzde 47,5'a çıktı.

Son bir yıllık dönemde iş gücü piyasasında ön plana çıkan temel sonuçlar ve ana değişim eksenlerine yer verilen raporda, şu tespitlere yer verildi:

- Toplam istihdam düzeyindeki azalma Temmuz 2009 döneminden beri devam etmektedir. Toplam istihdam düzeyi 2010 Ocak ayında bir önceki aya göre 289 bin kişi azalmıştır.

- İşsizlik oranının yıllık seyri incelendiğinde, oranın azalış trendine girdiği ancak bunda tarım sektöründe ortaya çıkan çok yüksek hacimli “sözde” istihdam artışının etkili olduğu anlaşılmaktadır.

-Tarımdaki bu artışı ekonomik büyümesi ile bağdaştırmak zordur.
-İstihdam göstergeleri bir yıllık değerlendirmede toparlanma ifade etmektedir. Ancak bu konuda baz etkisi de dikkate alınmalıdır.
- Kayıtdışı istihdam artmaktadır.
- Önemli sayıda “emekli”, “çalışamaz halde”, “mevsimlik çalışan”kitleleri işgücü piyasasına katılmıştır. Bu olgu da dikkatle incelenmelidir.
- İşsiz sayısı Kriz öncesine göre yüzde 51 daha yüksektir. Her 10 işsize 5 işsiz daha eklenmiştir.
- En geniş işsizlik tanımına göre 6 milyon 738 bin işsiz bulunmaktadır.
- Buna karşılık, sanayi istihdamında artışın ortaya çıkması olumludur.
- İşsizlik ödeneğine başvuruların tekrar azalmaya başlaması ve reel sektör ile tüketicilerin istihdam beklentilerinin artış trendinde olması da yakın geleceğe dair olumlu işaretlerdir.
- ILO göstergelerine göre Türkiye istihdamın ve işsizliğin seyri açısından Aralık 2009 itibariyle iyimserlik verici bir konumdadır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!