Güncelleme Tarihi:
Eyüboğlu, öncelikle Türkiye’nin AB katılım sürecindeki istihdam ve sosyal politika alanındaki 19. faslın bir an önce açılması için desteklerini istedi.
Eyüpoğlu, ‘’Bu faslın açılma aşamasında da Avrupa Birliği’nin görüş sorduğu kurumlarının başında da konusu gereği ILO geliyor. Şu ana kadar bu faslın açılmasının önünde ortaya sürülen gerekçeler oldukça eski ve geride kalmış gerekçelere dayandırılıyor açıkçası oysaki Türkiye’de son birkaç yıl içerisinde hem yasal anlamda eleştirilen konularda gelişmeler sağlandı hem de dünyadaki toplu iş sözleşmesi kapsamında baktığınızda bu kapsam daralırken Türkiye’de arttı. Dolayısıyla bu noktada da Türkiye’nin olumlu gelişmelerine bakıp desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Benzer şekilde Avrupa’da ILO nezlinde Türkiye’nin aplikasyon komitesindeki durumunu da masaya yatırılması gerektiğini düşünüyoruz. Son 35 yılda 28 defa Türkiye kısa listeye alınmış ve eleştirilmiş ILO tarihinde bu karneye sahip olan tek ülke Türkiye ve açıkçası bunu biz kısmen sorunlu içsel denetim mekanizmalarının ILO içerisinde teknik bir değerlendirme yerine siyasal değerlendirme şeklinde yürümesine bağlıyoruz. Türkiye’yi kıyasla daha fazla eleştirilebilecek bir takım ülkeler onayladıkları sözleşmelerin azlığı ve haklarında şikayet olmaması nedeniyle bu listeye alınmazken Türkiye’nin ısrarlı bir şeklide 35 yılda 28 defa alınmasını yadırgıyoruz hem de bu konuda tarafsız bir değerlendirmenin yapılması gerektiğini Türkiye’ye karşı ön yargıların bertaraf edilmesini istiyoruz. Türkiye’de şu an yaşamakta olduğumuz Suriyeli mülteci konusunun da çok önemli olduğunu ILO tarafından da katkı sağlanabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada bizim talebimiz Türkiye uluslararası arenada çok yalnız bırakılıyor ILO’nun örneğin Ürdün’de Lübnan’da aldığı bir takım insiyatifler var bunları destekliyor ve başarılı buluyoruz. Bu konuda istihdam edilebilirliğin arttırılması yönünde çalışmaları var benzer çalışmaların Türkiye’de de yapılabileceğini düşünüyoruz.’’ diye konuştu.
ILO Genel Direktörü Ryder ise TİSK ile Türkiye’deki Suriyeli mülteciler sorunu ve iş sağlığı ve güvenliği başlıklı iki ortak konuda çalışma içerisinde olduklarını belirterek, dünya ülkelerine Türkiye’nin mülteci sorumluluğunu paylaşma çağrısında bulundu. Ryder, TİSK’in 19. fasıl konusundaki talebi için de kendilerinin işbirliğine açık olduğunu ve kolaylaştırma yönündeki rollerini oynayacaklarını söyledi.