TİSK: Devlet işçisine ‘eksi zam’ bile olur

Güncelleme Tarihi:

TİSK: Devlet işçisine ‘eksi zam’ bile olur
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2003 01:49

Hükümet ile Türk-İş, sıfır zammı tartışırken, kamu işçisinin zaten yüksek ücret aldığını düşünen özel sektör ‘devlet işçisine eksi zammın’ bile konuşulabileceğini savunuyor. TİSK Başkanı Refik Baydur, ‘‘Sıfır zam neden olmasın, aslında yasalar uygun olsa eksi zam bile olabilir’’ dedi.

Hükümetin 392 bini sendikalı toplam 418 bin işçiyi kapsayan 2003 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde ilk 6 ay için sıfır zam önermesi işçileri şoke etti. Hükümet kanadı ise bir orta yol bulunabileceğini düşünüyor. Sıfır zam tartışmasına en çarpıcı yorum ise özel sektörün sendikal temsilcisi konumundaki Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Refik Baydur'dan geldi. Baydur, kamu sektöründeki ücretlerin özel sektörün üzerinde olduğunu bu yüzden de denge sağlayacak ayarlamanın iyi olacağını söyledi. Baydur, ‘‘Sıfır zam belki insanlara sempatik gelmiyor ama memleketin içinde bulunduğu şartlarda bazı fedakarlıklar yapmak gerektiğine inanıyorum. Sıfır zam tabii ki olabilir hatta eksi zam da olur ama yasalar geriye gidişe mani’’ dedi.

İşçi sendikalarının artık çalışan işçiye daha çok gelir sağlamak yerine, istihdamın sürdürülmesine dikkat etmesi gerektiğini savunan Refik Baydur şöyle konuştu:

‘‘Kamuda işyerlerini belirli tasarruflarla devam ettirmek gerekir. Maalesef devlet işlerinde çalışanların bir kısmı dışarda iş yapıp, aydan aya devletten maaş almak gibi fonksiyona da sahip. Kömür işletmelerinde ve bazı işletmelerde bu var. Bunların da tasfiye edilmesi ve verimliliğe göre hareket edilmesi gerekir. Seyyanen zam da çok yanlış. Kamuda çalışan tüm işçiler, koyun sağan da aynı maaşı alıyor, 300 metre yerin altında ya da 700 derece sıcağın karşısında çalışan da. Bu ne sosyal uygulamaya ne de adil ücret dağılımına uygun.’’

Özel sektör olarak verilen zammı geri çektikleri işyerleri de olduğunu hatırlatan Baydur, ‘‘Krizde hiç zam almadan toplu sözleşme imzalayan işyerlerimiz de oldu. İşçi çıkarma, azaltma yönlerini elimizden geldiğince ortadan kaldırmaya çalıştık. Bazı memleketlerde artık zam yerine istihdamı artırmak bir toplu sözleşme maddesi olarak yer alabiliyor. Bana göre işçi sendikalarının ve çalışan işçinin buna Türkiye'de daha da çok önem vermesi gerekir. Çünkü Türkiye'de işsizlik 15 milyona dayandı ve en büyük tehlike de bu kitleden kaynaklanıyor’’ diye konuştu.

MESS: ‘SIFIR’ OLMAZ

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Başkanı Tuğrul Kutadgobilik ise sıfır zammın iki taraf için de başarılı bir toplu sözleşme yaratamayacağını söyledi. Kudatgobilik, ‘‘Her toplu sözleşmenin bir başlangıç ve öneri safhası, sonra olgunlaşma ve bitirilme safhaları vardır. Müzakerenin bu aşamasında ilk 6 ay için sıfır zam teklif edilmiş olabilir ama bu şekilde biteceğini sanmıyorum. İşçilerin hiç olmazsa geçmiş enflasyonun bir kısmını karşılayacak şekilde ücretlerinin dengelenmesi lazım. Zamsız bir sözleşmenin hem çalıştıran hem de çalışan için başarılı olacağına inanmıyorum’’ dedi.

İki kesimin de dengeleri koruyacak şekilde ilk tekliflerini revize etmesi gerektiğini savunan Kudatgobilik, ‘‘İşçi tarafının da enflasyonun üzerinde 10 puan isteği bence gerçekçi istek değil. Bu konunun akıllı ve mantıklı bir biçimde çözülmesini hepimiz tavsiye ediyoruz’’ diye konuştu.

HÜKÜMET CEPHESİ

Babacan: İşçiye zam topluma zarar vermemeli

Önceki gece Londra'dan yurda dönen Devlet Bakanı Ali Babacan da 0 zam önerisiyle ilgili görüşünü şöyle açıkladı: ‘‘Kamu çalışanlarının problemlerini çözmeye çaba sarf ederken, makro ekonomik dengeleri de gözetmek zorundayız, aksi takdirde ekonomik dengeler bozulur ve bundan toplumun bütün kesimleri zarar görür. Çalışmalar toplumun hiçbir kesiminin zarar görmemesi yönünde yürütülüyor.’’

Başesgioğlu: Amaç iki tarafın da memnuniyeti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, hükümet olarak, kamu kesimindeki toplu iş sözleşmelerinin, bütçe imkanları içerisinde iki tarafı da memnun edecek şekilde sonuçlanmasını arzu ettiklerini söyledi.

Başesgioğlu, toplu sözleşmenin bir görüşme süreci olduğunu ve görüşmelerin devam ettiğini belirterek, ‘‘Neticede bu toplu sözleşme görüşmesidir. Tarafların karşılıklı teklifleri ileri sürülür. Teklifler değerlendirilir. Önemli olan ülkemizin gerçekleri doğrultusunda makul bir noktada buluşulmasıdır’’ dedi.

Şahin: Ortak bir noktada buluşuruz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, toplu sözleşme görüşmelerinde ortak bir nokta bulup çözüme ulaşılacağına inandığını söyledi. İktidarın sorun değil, çözüm üretmekte olduğunu belirten Şahin, ‘‘Önemli olan, görüşmelerin nasıl gittiği değil, sonucudur. Toplu sözleşme görüşmelerinde ortak bir nokta bulup çözüme ulaşacağımıza inanıyorum’’ dedi. Şahin, bir gazetecinin, ‘‘Hükümet yüzde sıfır zamda ısrarcı olacak mı?’’ sorusu üzerine ‘‘Hayat devam ediyor. Bugünden sonra ne olacağı, bu cümlenin içinde gizlidir’’ dedi.

SENDİKALAR CEPHESİ

Uslu: ‘Sıfır’ zam gerçeklere aykırı

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ‘‘sıfır’’ zammın gerçekçi olmadığını ve ülke gerçekleriyle bağdaşmadığını, sendikal hareketin sıfır zammı asla kabul etmeyeceğini söyledi. Akıl ve sağduyunun galip geleceğine inandığını vurgulan Uslu, ‘‘Hükümet ülkenin yoksulluk sorununu, gelir adaletsizliği sorununu dikkate alarak makul bir çözüm bulacaktır. Biz henüz bu konuda görüşmeleri başlatmış değiliz. Ama özel sektörde toplu sözleşmeler yaptık. Sıfır zam bizim gündemimizde yok’’ diye konuştu.

Kılıç: ‘Sıfır’ zam teklifiyle şoke olduk

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, kamudaki toplu iş sözleşmeleri için önerilen ücret zammını içlerine sindirmelerinin mümkün olmadığını belirterek, ‘‘Sıfır zamla karşılaşınca şoke olduk’’ dedi. Türk-İş Kamu Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu Genel Başkan Salih Kılıç'ın başkanlığında toplandı. Hükümetin teklifinde ilk 6 ay için 0 zam, ikinci 6 ay için yüzde 7, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de yüzde 5'er artış öngörüldüğünü anımsatan Kılıç, şöyle konuştu:

‘‘Biz iyileştirilmiş rasyonel bir teklifle karşılaşmayı bekliyorduk. 0 zamla karşılaşınca şoke olduk. Bu zammı içimize sindirmemiz mümkün değildir.’’

Teklifin toplu iş sözleşmesi tekniği açısından doğru olmadığını belirten Kılıç, geçmiş toplu sözleşmelerde yer alan hüküm gereği daha önce verilen enflasyon farkının yeni dönem için alınmış gibi gösterilmek istendiğini savundu. Kılıç, bunu ‘‘şark kurnazlığı’’ olarak nitelendirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!