Güncelleme Tarihi:
Başbakan Bülent Ecevit, IMF'yle 10 milyar doları aşan ek krediyi kapsayan yeni anlaşma çerçevesesinde alınan kararları açıkladı. Koalisyon ortaklarıyla birlikte açıklama yapan Ecevit, mevduata ve bankalara açılan kredilere tam güvence getirildiğini bildirdi. Bu karar, ‘‘Tırsık paraya güvence’’ olarak yorumlandı.
BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Uluslararası Para Fonu'nuyla (IMF) varılan ve 10 milyar doları aşan ‘‘ek rezerv kolaylığını’’ kapsayan anlaşmanın temel maddelerini açıkladı. Dün sabah 09.30'da koalisyon ortakları Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'la birlikte basın toplantısı düzenleyen Ecevit, bankalardaki mevduat ile bankalara açılan kredilerin tam güvence altına alındığını duyurdu. Ecevit'in açıkladığı güvence kapsamına yabancı bankaların Türk bankalarına verdiği kredilerin de girdiği belirtildi. Bu karar, ‘‘Tırsık paraya güvence’’ olarak yorumlandı.
Ecevit, mali piyasalarda yaşanan yüksek dalgalanmanın ekonominin geleceğine ve hükümetin enflasyonla mücadele programının başarısına ilişkin kaygılar uyandırdığını belirtti.
İyi işleyen bankacılık sisteminin ekonominin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Ecevit, ‘‘Sorunlu bankalar ise ekonomik büyümeyi ciddi biçimde engelleyebilmektedir. Bankaların sağlığına ilişkin artan belirsizlikler hızlı ve güçlü tedbirlerin alınmasını gerektiren bu durumun oluşmasına yolaçmıştır’’ dedi.
KAPSAMLI TEDBİRLER
Ecevit, son gelişmeler üzerine hükümetin bir dizi kapsamlı tedbirler paketini uygulamaya karar verdiğini bildirdi. Piyasada ‘‘6 Aralık Kararları’’ olarak adlandırılan kararlar arasında özelleştirmede kararlılığın yanısıra, mevduata sağlanan güvencenin devamı, bu güvenceye bankalara açılan kredilerin de alınması dikkati çekti.
Ecevit, enflasyonla mücadelenin 1999 yılı sonunda uygulamaya konulan döviz kuru politikası çerçevesinde devam edeceğini vurgulayarak, ‘‘Enflasyonla mücadele hususunda sağlanacak başarı, hükümetin ücret müzakerelerinde sosyal taraflar arasında hedeflenen enflasyon ile uyumlu bir mutabakat sağlanmasını kolaylaştırıcı biçimde daha aktif bir rol üstlenmesiyle arttırılacaktır’’ dedi. Hükümetin ekonomik stratejisini uygulama konusunda mevcut döviz kuru politikası çerçevesi de dahil olmak üzere kararlılığını sürdürdüğünü belirten Ecevit, 2001 yılı için enflasyon hedefinin ve dış pozisyonda beklenen düzelmenin gerçekleştirilmesi için gereken her şeyin yapılacağını vurguladı.
Ecevit şunları söyledi: ‘‘İstikrarlı bir makroekonomik çerçevenin oluşturulması ve zaman içinde sürdürülmesi Türk ekonomisinin orta vadede büyüme beklentisini azamiye çıkarmak için gereklidir. Güçlendirilmiş programımızın desteklenmesi için ek rezerv olanağı kapsamında uluslararası para Fonu'ndan (IMF) ilave finansal kaynakların sağlanması istenmiş ve yapılan görüşmeler mutabakatla sonuçlanmıştır.’’
Ecevit, IMF'den sağlanacak ek kaynağın ayrıntıları açıklamayı Hazine Müsteşarı ve IMF yetkililerine bıraktı.
6 Aralık kararlarında neler var?
- Bankalardaki mevduatlara güvence sürecek.
- Bankalara açılan krediler güvence kapsamına alındı.
- Yabancı bankaların Türk bankalarına açtığı krediler güvence kapsamına girdi.
- Özelleştirme hızlanacak. Türk Telekom, THY ve elektrik dağıtımı özelleştirilmesi için 14 Aralık'ta düğmeye basılacak.
- Mevcut döviz kuru politikası aynen sürecek.
- 2001 yılı enflasyon hedefi tutturulması için kararlılıkla çalışılacak.
- Türkiye'nin dış pozisyonunda düzelmenin sağlanması için gereken yapılacak.
Mevduata ve bankalara açılan krediye güvence
Başbakan Bülent Ecevit, bankacılık sektörüyle ilgili kararları da şöyle açıkladı:
GÜVENCE YAYGINLAŞTI
Bankacılıktaki mevduat garanti sistemi devam edecek. Bankacılık sektörüne açılan krediler de hükümetin güvencesi altına alındı. Ancak banka sahiplerinin mevduatları, yasalara göre suç oluşturan fiillerle ilişkili mevduatlar, bağlı krediler ve ortakların öz sermayeleri bu güvencenin kapsamı dışında tutulacak.
GÜVENCEYİ FON YÖNETECEK
Bu güvence bankacılık sektöründe güven yeniden sağlanana ve bankacılık sektörü daha fazla yardım olmadan da sıhhatli olana kadar yürürlükte kalacak. Bu garanti Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yönetilecek ve hükümet TMSF'na yeterli miktarda finansman sağlanmasını temin edecek.
Kreditörlere garanti vermek gerekiyordu
HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, bankaların yurtdışından alacakları kredilere TMSF garantisi verilmesinin uluslararası kreditörlere yönelik bir mesaj olduğunu vurguladı. Demiralp, şöyle konuştu: ‘‘Piyasada ortaya çıkan sorunlar bankacılık sektöründeki sıkıntı ve zayıflıktan kaynaklandı. Şu aşamada bankaların yurtdışı kredilerinin garantiye ihtiyacı var. Buradan gelecek kredilerin bir şekilde bankalara kreditörlere geri ödeneceği teminatı verilmeli. Aksi halde yurtdışı bankalar ve kreditörler bankalarımıza kredi verirken zorlukla karşılaşabilerler. Yapılan, açılan kredilerin, verilen teminatların güvenceye alınmasıdır.’’
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel de, güvencenin bankaların bilançolarının pasif tarafında yer alan mevduat ile kredileri kapsadığını belirterek, Türk bankacılık sisteminin açtığı kredilerin güvencede bulunmadığını kaydetti.
Deppler: Bankalara garanti doğru karar
IMF Avrupa Başkanı Michael Deppler, Başbakan Bülent Ecevit'in açıkladığı, bankacılık sistemindeki mevduatlar ile bankacılık sektörüne açılan kredilerin devlet güvencesine alınması önlemi desteklediklerini söyledi. Deppler, şöyle konuştu: ‘‘Bazı bankalarda çıkan sorunlar diğer bankalara da sıçrayarak tüm sisteme zarar verebilir. Burada açıklanan garanti, herkesin bankacılık sistemine olan güvenini korumaya yöneliktir. Problem çözülünce faizler yeniden düşecektir.’’
Özelleştirmenin yeni miladı 14 Aralık oldu
BAŞBAKAN Bülent Ecevit'in dün açıkladığı kararların en önemli maddelerinden biri de özelleştirme oldu. Ecevit'in açıklamalarıyla 14 Aralık tarihi özelleştirme için milat haline geldi. Ecevit, özelleştirme gelirinin bütçe açığının finansmanı için önemli bir kaynak oluşturacağını belirterek, ‘‘Özelleştirme, önümüzdeki aylarda döviz rezervlerinin yerine konulmasına katkıda bulunacak’’ dedi. Ecevit, üç büyük özelleştirme için takvimi şöyle sıraladı:
TÜRK TELEKOM: Türk Telekom'un ihale duyurusu 14 Aralık tarihine kadar yapılacak. İhale stratejik yatırımcıya yüzde 33.5'lik hisse satışıyla birlikte stratejik yatırımcıya şirket kontrolünü sağlayacak bir yönetim hakkı verilmesini kapsayacak.
THY: Türk Hava Yolları'nın yüzde 51'inin satışına ilişkin olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 14 Aralık tarihine kadar bir ihale duyurusu yapılacak.
ELEKTRİK: Elektrik sektörünün hızla özelleştirilmesinin yolunu açacak elektrik yasa tasarısı TBMM'ye 14 Aralık tarihine kadar sunulacak. Yasanın Ocak 2001 sonuna kadar yürürlüğe konulması umuluyor.