Güncelleme Tarihi:
TİM, Ekim ayı ihracat rakamlarını Hakkari'de açıkladı.
Büyükekşi, "İhracatçılar olarak bizler istikrarlı döviz kurundan yanayız. Çünkü kurların oynaklığı önümüzü görmemizi engelliyor. Merkez Bankası'nın müdahalelelerini yerinde buluyoruz. Aynı şekilde kur 1.70'in altına sarktığında MB'den tüm gücü ile kuru desteklemek için önlem alması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
İHRACATTA ARTIŞ SÜRÜYOR
Yılın 10 ayında ihracat, yüzde 20,18 artışla 111 milyar 380 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 18,77 artışla 132 milyar 585 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
HAKKARİ İHRACAT İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
İhracat rakamları için Hakkari'de bulunan Zafer Çağlayan, "Daha bir kaç hafta önce gerçekleşen saldırılarda 24 şehit veren Hakkari bugün Van'daki kardeşleri için ağlıyor. Bu ülkede birlikte beraberliğe darbe indirmek isteyenlere rağmen, ihracat konusunda ısrar ettik. Bugün Hakkari sınır kapılarıyla, Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefi için en önemli şehirlerden biridir. Biz elbette diğer illerin ihracatının gelişmesi için çaba sarf edeceğiz ancak Van ve Hakkari gibi şehirlerimiz elbette daha fazla çaba sarf edeceğiz" diye konuştu.
YUNANİSTAN'IN TRAŞINA KARAR VEREMİYORLAR
Çağlayan ek olarak, Avrupa'da yetkililere istinaden "Berberler, Yunanistan'ın traşına henüz karar verememişken, saç mı ense mi bir türlü anlaşamazken, biz ihracatımızda Cumhuriyet rekorları kırmaya devam ediyoruz. Diğer ülkelere ekonomi dersi veren Türkiye'de birlik beraberliğin daimi olmasını temenni ediyorum dedi.
TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ'NİN AÇIKLAMASININ SATIRBAŞLARI ŞÖYLE:
- Teröre inat yatırım, teröre inat üretim, teröre inat istihdama katkı kararı aldık. Bunun için buradayız.
- Hakkari’den de moral ve güç almaya geldik. Teröre inat ihracatçılarımızla barış mesajı vermeye geldik. Çünkü biliyoruz ki ticaret barışın teminatıdır.
- Gittiğimiz illerdeki yatırım ortamını, organize sanayi bölgelerini, yapılan ihracatı Türkiye’nin gündemine taşıyoruz. Hakkari de böyle. Hedefimiz Hakkari’nin yatırım olanaklarını, ihracat fırsatlarını tüm kamuoyuna duyurmak.
Neler yapıyoruz?
- Bu amaçla İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliğimizin gezici eğitim tırını Hakkari’ye getiriyoruz. Üç haftalık bir eğitimle gençlerimize meslek eğitimi veriyoruz ve konfeksiyon atölyelerinde çalışabilir hale getiririyoruz.
- Üniversite ile temasa geçtik. Hakkarili gençlere üniversite bünyesinde kurulacak bir sınıfta sertifikalı web tasarımı eğitimi vereceğiz.
- İhtiyaç sahipleri için 2000 çift ayakkabı ve 1000 mont yardımımızı getirdik. Bu yardıma katkılarından dolayı Ziylan Ayakkabı Sanayi ve İHKİB’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Türkiye’nin markaları Türkiye’nin çocuklarını giydirmeye devam ediyor. Merter Platformunun 13 bin, Birleşmiş Markalar Derneği’nin de 5000 çocuk giysisi yardımının okullara dağıtımını da gerçekleştireceğiz.
- 40 köye 1001 kitaptan oluşan kütüphane imkanını Merter Platformu üyeleri sağlayacak.
- Lütuf, rahmet, bereket ve paylaşımın sembolü Kurban Bayramı’nda bu yıl kurbanlarımız Hakkari’ye geliyor. Bayramda ihracatçı birliklerimiz yönetim kurullarının kişisel kurbanlarının Hakkari’de kesilmesiyle 3500 haneye kurban yardımında bulunacağız.
- Türkiye artık gerekli demokratik özgüvene ulaştı. O yüzden hak aramanın yolu, müzakere etmenin yolu siyaset kanallarını çalıştırmaktan geçiyor. Türkiye artık sorunlarını diyalogla çözecek. Bunun mekanizması da yeni anayasa süreci olacak. Yeni anayasa süreci bu yüzden çok önemli bir adım.
- İnanıyorum ki, yeni anayasa tüm vatandaşların kendilerini eşit hissedecekleri bir anayasa olacak. Yeni anayasa barışa, kardeşliğe, eşitliğe, özgürlüğe bizi bir adıma daha yaklaştıracak. Yeni anayasa ile silahımız demokrasi olacak. Bizim silahımız can almayacak, vatandaşımıza can katacak.
- Bu bölge barışın gölgesinde yatırım cenneti olabilir. Komşularımızla ekonomik entegrasyona gidebilir. Hakkari kilimi, Şemdinli balı ve ağlayan lale ihracatı artık yeni ülkelere de açılmalı. Hakkari artık Irak’a, Suriye’ye, İran’a ihracatta bölgesinde öncü olmalı. Hakkari terörün izini ihracatın dinamizmi ile silmeli.
- Bakın Hakkari ilimiz bu yılın ilk 10 ayında yaklaşık 300 bin dolar ihracat yaptı. Halbuki Hakkari’nin potansiyeli bu olmamalı.
- İhracatçılar olarak bizler istikrarlı döviz kurundan yanayız. Çünkü kurların oynaklığı önümüzü görmemizi engelliyor. Merkez Bankası’nın müdahalelerini yerinde buluyoruz. Aynı şekilde, kur 1,70 seviyesinin altına sarktığı zamanda Merkez Bankası tüm gücü ile kuru dengelemek için önlem almalı.
- Ekim ayında Avrupa’ya yaptığımız ihracatta yavaşlama gözleniyor. AB pazarında yaşanan yavaşlamaya rağmen, son dönemde atılım gösterdiğimiz pazarlar aynı hızla temposuna devam ediyor.
- Irak’a yaptığımız ihracat Ekim ayında yüzde 38, Rusya’ya yüzde 21, Mısır’a yüzde 102 , Suudi Arabistan'a 69, Azerbaycan’a yüzde 44, Ukrayna’ya yüzde 28, artış gösterdi. Suriye’ye ihracatımızın yüzde 24, Libya’ya ihracatımızın yüzde 65 düştüğünü gözlemledik.
Mısır’ın ihracatımızın aylık bazda yüzde 102, Fas’a yüzde 38, Tunus’a yüzde 1 ve İsrail’e yüzde 29 artması da önemli.
Ekim ayında ihracatı en fazla artan ilimiz yüzde 31 artış ile Gaziantep oldu. Ankara’nın ihracatı yüzde 25, Manisa’nın yüzde 16, İzmir’in yüzde 13, Hatay’ın yüzde 9, Kocaeli’nin yüzde 8, İstanbul’un yüzde 4, Denizli’nin yüzde 3 artı. Bursa’nın ihracatı ise yüzde 1 azaldı.