Zeki GÜNAY/GAZİANTEP, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2009 16:26
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’ye bundan sonraki süreçte, özellikle yurtdışından yabancı sermaye konusunda bütün ülkeler gibi daha az sıcak para geleceğini belirterek, “Artık sanal alemde para kazanma devri bitti. Bundan sonraki tek çıkış yolu mutlaka üretim, ihracat ve turizmdir” dedi.
Mehmet Büyükekşi, TİM yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer’i ziyaret etti. Büyükekşi burada yaptığı konuşmada, Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (
KOBİ), Türkiye’nin coğrafi ve lojistik avantajını çok iyi kullanması gerektiğini söyledi. Kısa dönemde sıkıntılar yaşanabileceğini kaydeden Mehmet Büyükekşi, “Uzun vadede düşünecek olursak
döviz kurlarında yılbaşında dolarda 1.5 ile 1.7 arasında esneklik ve dalgalanma vardı. Bundan sonra bunun 1.6 ile 1.8 arasında dalgalanma olmasını bekliyoruz. Bu bandında ne kadar daralırsa, ihracatçı için o kadar istikrar olacağını öngörüyoruz. Eğer bu bantlarda kalabilirse yurtdışı piyasalarda rekabet edebilecek ve girdi maliyetleriyle baş edebileceğimiz bir kur olacağını tahmin ediyoruz” dedi.
CAMİLERDE HUTBE VERİLSİNDaha önce Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu’nu ziyaretlerinde üretimde kalite, ihracat ve ihracatçılarla ilgili vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla camilerde hutbe okutulmasını talep ettiğini kaydeden Büyükekşi, “İhracatçılar kutsal bir iş yapıyor ve ülkeye döviz getiriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı kanalıyla camilerde bu konularla ilgili hutbe okutulabileceğini söyledik. Bu konuda bilinç oluşturulması, özellikle işçinin, çalışanın ve işverenin bu konuda bilgilendirilmesi amacıyla çalışma yapılabileceğini gündeme getirdik” diye konuştu.
‘ÜRETİM YAPARAK KAZANABİLİRİZ’İhracatta geçtiğimiz yıl aralık ayında yüzde 25 düşüş olduğunu, önümüzdeki süreçte yine aynı rakamı beklediklerini anlatan Büyükekşi şunları söyledi:
“İhracat rakamlarını 2 Şubat’ta İskenderun’da açıklayacağız. Türkiye’de önümüzdeki dönemlerde özellikle yurtdışından yabancı sermaye konusunda diğer bütün ülkeler gibi daha az yabancı sermaye yatırımı olacak. Sıcak para daha az gelecek. Bundan sonraki çıkış yolu mutlaka üretim, ihracat ve turizmdir. Buradaki döviz gelirleri dışında Türkiye’ye çok büyük bir döviz akışı olacağını düşünmüyoruz.
Çünkü geçmişteki uygulamalar nedeniyle tüm dünya büyük bir kriz yaşıyor. Bu krize biz ‘Sanal alemde para kazanma krizi’ diyoruz. Bundan sonra üretim yaparak para kazanılacak. Sanal alemde bir takım türev ürünlerle para kazanma devri bitti. Tüm dünya da bunu anladı. Çünkü bunun içerisinde çok büyük bir yanılgı olduğu görülüyor.
İhracatı artırmaya yönelik bundan sonra Türkiye’nin Çin’le rekabet etmesi mümkün değil. Katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz lazım. 50- 100 dolarlık işçiliklerle rekabet etmemiz mümkün değil. Mutlaka trendleri takip etmemiz, inovasyon yapmamız, tasarıma önem vermemiz gerekiyor. Teknoparklar da zaten bunun için biçilmiş kaftan. Bunların çalışması zaten Türkiye’de ihracatın 131 milyar
dolar olması sebebiyle meyvesini veriyor. Daha ileride gittikçe artacağını düşünüyorum.”
Ardından söz alan Nejat Koçer de kriz ortamında ihracatın öneminin daha iyi anlaşılacağını kaydetti.