Güncelleme Tarihi:
Etkinlikle Ar-Ge çalışmaları yapan sanayi kuruluşları, üniversitelerin öğretim üyeleri, öğrencileri, Ar-Ge merkezleri ve teknopark firmalarının yapmış olduğu 181 proje yarıştı. Başarılı bulunan 9 proje ödüllendirildi.
Birinciye 10.000 TL
Etkinlik kapsamında dereceye giren projelerden birinciye 10.000 TL, ikinciye 5.000 TL ve üçüncüye 3.000 TL ödül verildi. Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran bu etkinliğin makine sektöründeki zihniyet değişimi için çok önemli olduğunu belirterek, “Artık farklılaşmak adına harekete geçmemiz gerekiyor. Proje Pazarı’nın ikincisini uluslararası hale getirip, Türkiye’deki makinecileri yeni projeler üretmek için yüreklendireceğiz” dedi.
Türkiye’nin önünü açacak
Rekabet gücümüzü artırmak, ileri teknolojiye sahip olmak ve Türk markası algısını geliştirmek için Ar-Ge proje pazarının çok önemli olduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise “Ar-Ge proje pazarı Türkiye’nin gelişen ekonomisine, genç ve kalifiyeli nüfusuna girişimci iş dünyasına farklı bir dinamizm katacak” dedi. Proje pazarının, 2023 hedefi için ihracatçıların önünü açtığını ifade eden Mehmet Büyükekşi, “Makine İhracatçıları Birliği bu girişimi ile 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize bizi bir adım daha yaklaştırıyor” dedi.
Birinci olan projeler
Akademisyen Kategorisi: Yard. Doç. Dr. Gönen Eren, Prof. Dr. Aytül Erçil, “Saydam cisimlerin çevrimiçi üç boyutlu taranması ve kalite kontrölü” projesi.
Girişimci Kategorisi: Alper Ergen, “Yarış/Simülasyon Kokpiti” projesi.
Sanayici Kategorisi: Hasan Basri Kayakıran, “Kara gövde senkron tork motoru üretimi” projesi.
Tavuk gübresinden elektrik üretecek
AR-GE Yarışması’na 3 proje ile katılan Mimsan Grubu’na “Çevreci Geri Dönüşüm Ödülü” verildi. “Tavuk gübresinden ve tavuk çiftliği atıklarından bedava enerji” projesi ile ödül kazanan Mimsan İcra Kurulu Başkanı Enver İlhan, tavuk gübresinden elektrik üretmek için bir tavuk üretim tesisinde çalışmaların sürdüğünü, 4-5 tavuk üreticisinden de talep aldıklarını kaydetti. İlhan, “Ülkemizdeki tavuk gübresi potansiyelini değerlendirebilirsek, en az 2 Atatürk Barajı kapasitesinde mobil enerji üretimi sağlamış oluruz. Ar-Ge çalışmalarınız devam ediyor” dedi.